Terug naar overzicht

Ga voor een gezonde prostaat

Ga voor een gezonde prostaat
Pauline
3-2-2023
0 Reacties
Gezonde Prostaat

De prostaat is een kleine klier, die onder andere een rol speelt bij de vruchtbaarheid van de man. Door het hormoon testosteron blijft de prostaat groeien. 50% van de mannen boven de 50 jaar ondervindt hierdoor ongemakken, maar ook op jongere leeftijd kunnen deze ongemakken ontstaan. In deze blog geven we tips om de conditie van de prostaat op peil te houden en klachten te verminderen.

Een klier zo groot als een kastanje

De prostaat is een kleine klier die we enkel terugvinden bij mannen. Hij ligt in de onderbuik, net onder de blaas en om de urinebuis heen. De prostaat maakt vocht aan, ook wel zaadvocht genoemd. Zaadvocht vormt samen met zaadcellen het sperma. Het vocht beschermt de zaadcellen en houdt ze in leven op hun missie om een eicel te bevruchten. De prostaat speelt dus een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de man.

Bij de geboorte is de prostaat nog heel erg klein. Maar gedurende het leven van een man blijft de prostaat groeien. Dat gebeurt onder invloed van het hormoon: testosteron. In een gezonde conditie heeft de prostaat de uiteindelijke grootte van een kastanje of een walnoot. Naarmate een man ouder wordt, kan de prostaat zich nog meer vergroten en voor problemen zorgen.

Goedaardige prostaatvergroting

Zo’n 50% van de mannen boven de 50 jaar ondervindt ongemakken door prostaatvergroting, maar ook op jongere leeftijd komen deze ongemakken voor. Bij een goedaardige prostaatvergroting zorgt de prostaat voor druk op de plasbuis. Hierdoor kunnen plasproblemen ontstaan. Denk aan: nadruppelen, moeilijk plas op kunnen houden, vaker aandrang om te moeten plassen en/of vaak ’s nachts wakker worden om te moeten plassen.

4 tips voor een gezonde prostaat

Prostaatvergroting is een natuurlijk proces en is dus niet helemaal te voorkomen. Toch zijn er een aantal zaken waar je als man op kunt letten om de conditie van de prostaat op peil te houden en eventuele klachten te verminderen.

 1. Ga vaker sporten. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig bewegen in verband wordt gebracht met verminderde prostaatklachten. Met name nachtelijk plassen of nycturie. In het onderzoek hadden mannen met een goedaardige prostaatvergroting die meer dan een uur per week sportten tot 34% minder kans op deze kwaal (1). Daarnaast werkt sporten ook preventief tegen prostaatklachten.
 2. Drink voldoende water en probeer alcohol te mijden. Wanneer je plasklachten ervaart, heb je misschien de neiging om minder te drinken. Toch is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om de afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Let wel op met het nuttigen van alcohol. Alcohol irriteert de blaas en zorgt voor een overproductie van urine. Dit geldt ook voor te veel koffie en/of thee.
 3. Eet gezond en gevarieerd. Gezonde voeding draagt bij aan een gezonde prostaat. Met name groenten en fruit rijk aan antioxidanten, zoals blauwe bessen, frambozen en pruimen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen invloeden van buitenaf.

  Andere belangrijke stofjes uit voeding zijn:
  • Lycopeen: de stof die onder andere tomaten een rode kleur geeft.
  • Zink: een mineraal dat bijdraagt aan de instandhouding van een normaal testosterongehalte in het bloed. Je vindt zink terug in volkorenproducten, schaal- en schelpdieren, noten en zaden.
  • Gezonde vetten, zoals vette vis en koudgeperste oliën, zoals olijfolie.

 4. Ga zittend plassen en neem de tijd. Neem de tijd om te plassen en zet geen druk op de blaas. Daarnaast kan zittend plassen een uitkomst bieden. Door te zitten, ontspannen de spieren in de benen en bekken meer. Hierdoor kun je de blaas beter legen. Stel het plassen ook niet uit.

Extra aanvulling

Mannen vanaf 50 jaar kunnen kiezen voor een extra aanvulling, zoals Prosta QR om de gezondheid van de prostaat extra te ondersteunen. Prosta QR bevat natuurlijke ingrediënten die zorgen voor de juiste ondersteuning van de prostaat, urinewegen en geslachtsorganen van de man. Daarnaast draagt Prosta QR bij aan de instandhouding van het testosterongehalte in het bloed.

Ook jongere mannen kunnen baat hebben bij gebruik van Prosta QR voor onder andere een positieve invloed op de vruchtbaarheid, de instandhouding van het testosterongehalte en de algemene gezondheid van de man.

Aanbevolen producten

Prosta QR
Prosta QR
3,8 sterren
(12)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(63)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(107)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 89,41
Bekijk product

Lees ook

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Heb je zin in een eenvoudig en vegetarisch gerecht? Kies dan voor deze pasta. Het is lekker én razendsnel klaar! Probeer het zelf en volg het recept.

Lees meer Lees meer
IJzertekort – Dit zijn de symptomen

IJzertekort – Dit zijn de symptomen

Een ijzertekort komt steeds vaker voor en kan leiden tot bloedarmoede. Veel mensen weet ook niet dat ze een ijzertekort hebben, omdat het gepaard gaat met vage klachten. In deze blog gaan we dieper in op de impact van ijzertekort op je lichaam en hoe je je ijzerinname kunt verhogen.

Lees meer Lees meer
5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

Zink is een essentieel mineraal. Het speelt een cruciale rol bij verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Benieuwd bij welke vitale functies? Of benieuwd hoeveel zink je nodig hebt?

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Ga voor een gezonde prostaat"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties