Terug naar overzicht

Conditie opbouwen, hoe doe je dat

Conditie opbouwen, hoe doe je dat
Flinndal
24-1-2014
0 Reacties

conditie-opbouwen_3abd9e15.jpg

De sporters die meedoen aan de Olympische Spelen weten het, om goed te presteren moet je veel trainen, gezond en gevarieerd eten en werken aan een goede conditie. Maar wat is conditie precies?


Wat is conditie?

Conditie wordt bepaald aan de hand van vijf eigenschappen. Deze eigenschappen zijn: lenigheid, (spier)kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid. Je hebt een slechte conditie als al deze vijf eigenschappen slecht ontwikkeld zijn.


Hoe werkt conditie

Je conditie of uithoudingsvermogen hebben ook te maken met de conditie van je hart en longen. Als je hart en longen goed werken dan nemen ze meer zuurstof op. De zuurstof komt in het bloed terecht dat vervolgens getransporteerd wordt naar de spieren.

En hoe sterker je hart, des te krachtiger het bloed door je lichaam wordt gepompt waardoor je spieren meer zuurstof opnemen. Als spieren meer zuurstof opnemen zijn ze langer in staat om een bepaalde oefening vol te houden zonder vermoeid te raken. En zo merk je dat je een goede conditie hebt.


Voordelen van een goede conditie

- Een goede conditie verbetert de opname van zuurstof
- Zorgt dat je oefeningen langer volhoudt
- Zorgt dat de stofwisseling sneller gaat werken
- Helpt bij de afvoer van afvalstoffen (melkzuur)

Slechts een aantal mensen bereiken de Olympische Spelen met hun sport, maar conditie is iets dat je zelf gemakkelijk kunt opbouwen en waar je geen topsporter voor hoeft te zijn. Conditie is iets dat je van nature hebt maar je kunt deze ook verbeteren door te bewegen en te sporten. Let er wel op dat je niet te fanatiek aan de slag gaat. Als je net begint met sporten zijn je spieren zijn niet gewend aan de bewegingen waardoor je kans hebt op een overbelastingsblessure. Bouw het dus rustig op.


Cardiotraining

Cardiotraining zijn langdurige oefeningen op een matige intensiteit waarmee je je uithoudingsvermogen traint. Door op deze manier te trainen verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed. Voordat je aan een cardiotraining begint moet je weten wat je maximale hartritme is. Dit ritme kun je uitrekenen met de volgende rekensom: 220 minus je leeftijd. Als je bijvoorbeeld 35 jaar bent dan is je maximale hartritme 220 – 35 = 185. Met een cardiotraining zit je tussen de 55 en 75% van je maximale hartritme.

Probeer tijdens deze oefeningen ook de intensiteit af te wisselen. Een interval training is een goede manier om conditie op te bouwen. Probeer met hardlopen bijvoorbeeld 1 minuut te versnellen en vervolgens 2 minuten te herstellen door langzamer te lopen. Op die manier train je je hart om zich snel aan te passen wanneer er meer zuurstof nodig is voor het lichaam.

En geef natuurlijk niet te snel op. Resultaat heb je niet na een keer trainen. Houd vol en voor je het weet heb je een goede conditie. Wat doe jij om je conditie op peil te houden?

Aanbevolen producten

Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,5 sterren
(13)
Vanaf € 26,31
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(64)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(26)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Flinndal Sport Vitamine C Kauwtablet
Flinndal Sport Vitamine C Kauwtablet
Vanaf € 8,10
Bekijk product
Whey Protein Isolate
Whey Protein Isolate
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(43)
Vanaf € 11,86
Bekijk product

Lees ook

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer
Het belang van slaaphygiëne

Het belang van slaaphygiëne

Een essentieel aspect van een goede nachtrust is slaaphygiëne. In deze blog leggen we je uit wat slaaphygiëne is en geven we tips voor een goede nachtrust.

Lees meer Lees meer
Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Heb je zin in een eenvoudig en vegetarisch gerecht? Kies dan voor deze pasta. Het is lekker én razendsnel klaar! Probeer het zelf en volg het recept.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Conditie opbouwen, hoe doe je dat"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties