Terug naar overzicht

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom
Pauline
7-6-2024
1 Reactie
buikkrampen

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Deze chronische darmziekte treft ongeveer 10-15% van de Nederlandse bevolking. Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten? Dat ontdek je in deze blog.

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom, ook bekend als spastische darm of irritable bowel syndrome (IBS) in het Engels, is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel. Het wordt gekenmerkt door een combinatie van symptomen, waaronder buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en/of obstipatie. Deze symptomen kunnen variëren in frequentie en ernst, waardoor het een uitdagende aandoening kan zijn.

Wat veroorzaakt prikkelbare darm syndroom?

Hoewel de exacte oorzaak van het prikkelbare darm syndroom niet volledig begrepen is, geloven experts dat een combinatie van factoren een rol spelen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: abnormale darmbewegingen, overgevoeligheid van de darmen, voedselintoleranties, stress en een verstoorde communicatie tussen de hersenen en de darmen.

De diagnose Prikkelbare darm syndroom

Het vaststellen van het prikkelbare darm syndroom kan een uitdaging zijn omdat er geen specifieke test is om de aandoening te bevestigen. Artsen vertrouwen meestal op het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken en de symptomen voordat ze de diagnose stellen. Dit kan onder meer door het uitvoeren van bloedonderzoek, een colonoscopie of andere beeldvormende tests omvatten.

Hoewel er (nog) geen remedie is voor PDS, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het beheren van de symptomen. Deze omvatten veranderingen in levensstijl, zoals dieet- en stressmanagement, medicatie om specifieke symptomen te behandelen, en alternatieve therapieën, zoals acupunctuur of probiotica.

Tips voor leven met prikkelbare darm syndroom

Heb jij last van het prikkelbare darm syndroom dan volgen hier enkel tips die verlichting kunnen bieden:

  1. Zorg dat je direct naar het toilet gaat als je moet (niet persen).
  2. Probeer spanning en stress zoveel mogelijk te vermijden. Lees deze blog voor drie handige ontspanningsoefeningen.
  3. Houd een eetdagboek bij om zo voedingsmiddelen te identificeren die je symptomen verergeren en vermijd ze indien mogelijk.
  4. Als je last hebt van je buik/darmen heb je vaak geen zin om te bewegen, maar probeer dit toch te doen. Het helpt namelijk voor een goede darmbeweging.
  5. Draag geen te strakke kleding rond de buik.
  6. Bij overgewicht kan afvallen een gunstig effect hebben op de symptomen.
  7. Indien van toepassing: stoppen met roken.
  8. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water per dag.

Extra ondersteuning nodig?

Zoek je verlichting voor de symptomen van prikkelbare darm syndroom? Probeer dan Flinndal Prikkelbare Darm Syndroom. Flinndal Prikkelbare Darm Syndroom is een medisch hulpmiddel en bevat natuurlijke minerale klei en simethicone. Het biedt verlichting, normaliseert de darmwerking, vermindert pijn en voorkomt verstopping.

Aanbevolen producten

Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,5 sterren
(40)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,8 sterren
(87)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(136)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(33)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(48)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand Plus
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand Plus
5 sterren
(1)
Vanaf € 55,71
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
4,6 sterren
(16)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(97)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product

Lees ook

De overgang: wat je moet weten en tips

De overgang: wat je moet weten en tips

In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je tips om deze fase zo soepel mogelijk te doorlopen.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Janny, geplaatst op 7-7-2024
Ik heb de PDSpillen bijna een maand genomen. Kan ik daarna met een onderhoudsdosering de pillen nemen? Zo ja, hoeveel per dag dan?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 9-7-2024
Beste Jannie, Goed dat u dit bij ons nagaat! Wij bieden de PDS aan als medisch hulpmiddel/kuur voor wanneer de klachten erg opspelen. Echter kunt u de PDS ook als onderhoud gebruiken! Hoeveel capsules u dan per dag moet innemen verschilt per klant. Sommige hebben al baat bij één en de ander pas bij drie capsules per dag. Het is hierbij wel verstandig om alsnog een stopweek in te plannen na 30 dagen gebruik. Verder raden wij ook veelal om Probiotica te gebruiken als onderhoud en de PDS in te nemen bij verergering van de klachten. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd. Vriendelijke groet, Team Flinndal