Pre-, Pro- en Postbiotica onder de loep! De verschillen uitgelegd

Onze darmen zijn de thuisbasis van een complex ecosysteem van micro-organismen, voornamelijk bestaande uit biljoenen bacteriën. Deze staan ook bekend als de darmflora. De darmflora speelt een cruciale rol bij de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs onze algehele gezondheid. In relatie tot de darmflora zijn pre-, pro- en postbiotica termen die vaak worden gebruikt. We leggen je de verschillen hieronder uit!
Prebiotica
Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsstoffen die als voedingsbron dienen voor de darmflora. Het zijn vezelrijke stoffen, zoals inuline, fructo-oligosachariden (FOS) en bepaalde pectines. Samen vormen ze een bron van goede voeding voor de bacteriën in onze darmen. Door prebiotica in het voedingspatroon op te nemen, kan de groei en de activiteit van deze nuttige bacteriën gestimuleerd worden, wat de balans van onze darmflora weer bevordert.
Prebiotica in voeding
Prebiotica zit van nature in verschillende voedingsmiddelen:
- Groenten en fruit
- Peulvruchten
- (Volkoren) graanproducten
- Noten
Vul je voedingspatroon aan met een prebiotica-supplement bij een (tijdelijk) minder goed eetpatroon, onregelmatige stoelgang of bij een antibioticakuur.
Probiotica
Probiotica zijn levende, goede bacteriën. Ze maken onderdeel uit van onze darmflora en we krijgen ze binnen via bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. De bekendste probiotica zijn de Lactobacillus en Bifidobacterium soorten. Saccharomyces boulardii, worden ook als probiotica beschouwd. Deze nuttige bacteriën spelen een cruciale rol bij onze spijsvertering en het immuunsysteem.
Probiotica in voeding
Je vindt probiotica in verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals:
- Yoghurt
- Kefir
- Zuurkool
- Kimchi
Voedingssupplementen met probiotica kunnen dienen als een bondgenoot voor een goede darmflora. Bij Flinndal hebben we ook Probiotica Forte aangevuld met vitamine C, D en zink.
Postbiotica
Postbiotica zijn minder bekend dan pre- en probiotica, maar daar komt verandering in! Door de verschillende gezondheidsvoordelen krijgt postbiotica steeds meer aandacht. Postbiotica zijn stoffen die de goede bacteriën (probiotica) produceren, hetzij in je darmen of tijdens het fermenteren van voedsel. Ze kunnen de darmomgeving beïnvloeden door deze zuurder te maken, wat de groei van gunstige darmbacteriën kan bevorderen.
Postbiotica in voeding
Ook postbiotica zit van nature in verschillende voedingsmiddelen, zoals:
- Yoghurt
- Tempé
- Zuurkool
- Kefir
- Augurken
Ook zijn er steeds meer voedingssupplementen op de markt met postbiotica.
3 pijlers van een goede darmflora
Kortom, prebiotica, probiotica én postbiotica zijn de drie pijlers van een gezonde darmflora. Of je nu op zoek bent naar een betere spijsvertering, een sterker immuunsysteem of algeheel welzijn; vul je voedingspatroon aan met bovengenoemde voedingsmiddelen en kies eventueel voor een extra aanvulling op je voedingspatroon met supplementen. Benieuwd welk supplement het beste aansluit op jouw behoefte? Doe de test.
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


