Glucosamine, waarom heb je het nodig?


gewrichten

Ken je het gevoel, dat alles lijkt vast te zitten als je wilt opstaan? Pijn in gewrichten is vervelend, helemaal als je er dagelijks last van hebt. Maar wat is daar aan te doen en welke rol speelt glucosamine daarin?


Inhoudsopgave


De rol van glucosamine en gewrichten

Glucosamine is belangrijk voor gewrichten. Een gewricht verbindt twee botten aan elkaar, het werkt als een soort scharnier en zorgt ervoor dat je soepel beweegt. De druk die uit het bewegen voortkomt wordt opgevangen door het kraakbeen dat tussen de gewrichten zit. Je kunt kraakbeen dus zien als een soort stootkussen, en glucosamine speelt een rol in de veerkracht van het kraakbeen.


Functie

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een eiwit in het kraakbeen, bindweefsel en vloeistof in de gewrichten. Glucosamine vind je niet in voedingsmiddelen want het is een stof die je lichaam zelf aanmaakt. Uit voeding maakt je lichaam glucose aan en dit vormt samen met aminozuren (bouwstoffen van eiwitten) glucosamine.


Wat doet glucosamine?

Glucosamine helpt de balans tussen de opbouw en afbraak van kraakbeencellen goed te houden. Ook helpt het de hoeveelheid vloeistof in het kraakbeen en de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof goed te houden. Dat samen houdt het ongemakken aan de gewrichten tegen.


Functie

Onze aanbevelingen


Een stram gevoel?

Na ongeveer je 40e jaar wordt de aanmaak van glucosamine minder en dat kun je merken door een stram gevoel. Het wordt voor je lichaam steeds moeilijker om de balans tussen de opbouw en de afbraak van kraakbeencellen goed te houden. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan een stram gevoel als je ’s ochtends wakker wordt en je bed uit wilt gaan, maar het kan ook weer opkomen als je een tijdje hebt gezeten en weer wilt opstaan. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer de helft van de mensen boven de 65 jaar last hebben van hun gewrichten?


Functie

Wanneer heb je behoefte aan extra glucosamine?

Naast dat je na je 40e jaar last hebt van een stram gevoel, kan het in sommige situaties goed zijn om eerder glucosamine ter aanvulling te nemen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die intensief sporten, zwaar lichamelijk werk verrichten of overgewicht hebben. In die situaties worden je gewrichten extra belast en is extra glucosamine welkom. Maar ook beweging is goed voor de botaanmaak en zorgt voor stevige spieren en gewrichten. Probeer daarom dagelijks voldoende te bewegen.


Functie

Hoe kom je aan extra glucosamine?

Je kunt extra glucosamine binnenkrijgen via voedingssupplementen. De glucosamine in voedingssupplementen wordt gemaakt van schaaldieren zoals garnalen en de schilden van krabben. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking en hoeveelheid van glucosamine. Daarom bevat Flinndal Glucosamine Chondrotine MSM 2000 mg D-glucosamine sulfaat, waarvan 1183 mg elementaire glucosamine. Voor een optimale dosering voor een gunstige invloed op de gewrichten.

Ook bevat het Chondroïtine, MSM en Vitamine C, drie stoffen die de gunstige invloed van glucosamine op de gewrichten extra ondersteunen. Ook kun je kiezen voor Flinndal Glucosamine. Dit product bevat 1183 mg elementaire glucosamine en 300 mg curcumine. Van curcumine is bekend dat dit helpt om de gewrichten soepel te houden. Het is een werkzame stof uit de Kurkuma plant (ook wel geelwortel genoemd). Flinndal heeft ook Flinndal Curcumine Forte in het assortiment. Een capsule bevat 500 mg curcumine in vloeibare vorm en is maar liefst 185 keer beter opneembaar dan andere extracten.


Functie


Lees ook:

Flinndal luistert graag naar haar klanten. Voor de liefhebber hebben we daarom sinds 21 maart een ‘gouwe ouwe’ in een nieuw jasje gestoken: Flinndal Glucosamine Chondroïtine MSM. Hieronder vind je meer informatie over dit product. Lees meer

Mijn naam is Reinout Wiggers en ik ben een atleet op de middellange afstand 800 meter. Voor Flinndal schrijf ik over mijn leven als atleet en hoe voeding en supplementen mij hierin ondersteunen. Lees meer

Er wordt veel gezegd en geschreven over sport en voeding. Door deze wildgroei aan informatie is het lastig om te bepalen welke informatie juist is of niet. Wanneer heb je bijvoorbeeld extra eiwitten, koolhydraten of vetten nodig? Lees meer

Geef een reactie op: Glucosamine, waarom heb je het nodig?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

20 juni 2016 door: Anneke Stelma Brouwer
Mijn spieren en gewrichten worden stijver,daar heb ik glucosamine voor nodig.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.