Terug naar overzicht

Gezond gewicht berekenen | BMI en omtrek

Gezond gewicht berekenen | BMI en omtrek
Flinndal
6-12-2013
0 Reacties

Gezond gewicht berekenen | BMI en omtrek

Het internet staat er vol mee. Elke keer lijkt er weer een nieuwe methode op te duiken om te meten of je een gezond gewicht hebt. Het is logisch dat we hierdoor in de war raken en het even niet meer weten. Maar wat is nou eigenlijk de beste manier om jezelf te ‘meten’ en te bepalen of je op gewicht bent?

Termen die je wellicht al eens voorbij hebt zien komen zijn de BMI en tailleomtrek. Dit zijn twee maatstaven waarmee wordt gemeten of je (ernstig) overgewicht hebt of op gewicht bent. BMI staat voor Body Mass Index en het berekent eigenlijk de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Past je gewicht bij hoe lang je bent? Het wordt berekend door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat, dus bijvoorbeeld:

62 / 1.75² = 20,25

Uit deze berekening blijkt dat een persoon van 1,75m met een gewicht van 62kg een BMI heeft van 20,25. Een goed, gezond gewicht dus.

Klik hier om jouw BMI te berekenen.


We spreken van overgewicht als de BMI hoger is dan 25. Bij een BMI van 32 of hoger spreken we van ernstig overgewicht. De BMI zou niet als maatstaaf per individu gebruikt moeten worden, omdat alleen gewicht en lengte hierin wordt meegenomen en niet de verhouding spier-, vet- en botweefsel of geslacht. Het geeft echter wel een goede schatting van het gezondheidsrisico van je gewicht.

< 18,5 Te mager
18,5 – 25 Goed, gezond gewicht
25 – 27 Licht overgewicht
27 – 30 Te zwaar
>32 Zwaar overgewicht
>40 Morbide obesitas

De tailleomtrek is een simpele indicator, waarvan de uitkomst een goede gemiddelde inschatting is voor het bepalen van overgewicht. Een tailleomtrek van minder dan 80cm bij een vrouw en 94cm bij een man past bij een normaal gewicht. De tailleomtrek wordt gemeten vlak onder de onderste rib en boven de heupbotten.

Vrouwen
< 80 cm Gezond
80 – 88 cm Verhoogd risico
>88 cm Sterk verhoogd risico

 

Mannen
< 94 cm Gezond
94 – 102 cm Verhoogd risico
>102 cm Sterk verhoogd risico

Kortom: beide berekeningen geven een indicatie van je gezondheidsrisico, maar als je het écht precies wilt meten kun je dat toch het beste door een professional laten doen. Er wordt dan rekening gehouden met jou als individu en jouw (unieke) lichaamsbouw.

Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties