De relatie tussen maagzuur en vitamine B12

Misschien zou je het niet verwachten, maar een gezonde productie van maagsap (waaronder maagzuur) is van groot belang voor een goede opname van vitamine B12. Hieronder leggen we uit hoe dat precies zit.
Wat doet vitamine B12?
Vitamine B12 vervult een groot aantal functies in het lichaam. Zo is het van belang voor:
1. De energiehuishouding
Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling in het lichaam, want het helpt energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.
2. De psychologische functies
Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand.
3. De weerstand
Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.
4. Het zenuwstelsel
Goed voor het zenuwstelsel.
5. Het bloed
Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen.
6. De celdeling
Speelt een rol in de celdeling, zodat weefsels gevormd kunnen worden.
Wat is maagzuur?
Maagzuur is een zeer nuttige stof. Het maakt deel uit van het maagsap en wordt aangemaakt door het slijmvlies van de maagwand.
Wat doet het?
Door de zuurgraad van het maagzuur worden bacteriën gedood en kan het voedsel in de maag goed verteerd worden. Het breekt de grotere voedselbrokken af tot kleine voedseldeeltjes.
Merk je iets van maagzuur?
Een gezonde maag is goed tegen het zuur bestand, want de maagwand is bekleed met een dikke slijmlaag. De slokdarm is dit bijvoorbeeld niet. Vandaar dat het erg branderig/ zuur voelt als je moet overgeven.
Dat gevoel krijg je ook als je last hebt van brandend maagzuur. Hierbij kan het maagzuur naar boven (in de slokdarm) komen. Als je hier last van hebt, merk je dit vaak als je net gegeten hebt en bijvoorbeeld voorover bukt. Het beste is dan om na het eten even rechtop te blijven zitten en vooral ook niet te veel en te vet te eten. Heb je hier vaak 's nachts last van? Het kan helpen om het hoofdeinde van je bed iets hoger te plaatsen of een extra kussen onder je hoofd te leggen.
Medicijnen tegen maagzuur?
Veel mensen slikken medicijnen tegen brandend maagzuur. Het is natuurlijk fijn als dit helpt om de klachten te verlichten. Het is echter wel verstandig om ook eens goed naar je voedingspatroon te kijken, zodat het medicijngebruik beperkt blijft. Probeer eens te achterhalen na welke voedingsmiddelen je meestal klachten krijgt. Koffie, alcohol en pittige gerechten zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die de maagzuurproductie stimuleren.
Ben je erachter welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken? Schrap dit dan voor een paar dagen. Verminderen de problemen? Dan kun je (aangeraden: samen met een diëtist) een alternatief voor dit voedingsmiddel zoeken.
Let op: Stop echter nooit zomaar met een medicijn zonder je huisarts te raadplegen.
Te weinig maagzuur
Medicijnen als maagzuurremmers hebben een vervelende consequentie waar je misschien niet zo snel op gewezen wordt. Ze gaan de productie van maagsap (waarin maagzuur) door het maagslijmvlies tegen, zodat je minder last hebt van overtollig maagzuur. Maar in dat maagsap zit ook nog een ander stofje, de zogenaamde intrinsic factor of intrinsieke factor. Dit stofje is erg belangrijk, want het is nodig voor de opname van vitamine B12.
Maagzuur stimulerende voedingsmiddelen
Bepaalde voedingsmiddelen en dranken staan erom bekend dat ze de productie van maagzuur stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pittige gerechten, citrusvruchten, tomaten, chocolade, cafeïnehoudende dranken en alcoholhoudende dranken.
Symptomen tekort vitamine B12
Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot verschillende klachten, zoals vermoeidheid, zwakte, constipatie, verlies van eetlust, gewichtsverlies en tintelingen in de handen en voeten. Een tekort aan vitamine B12 kan ook mentale klachten veroorzaken zoals depressie, verwarring, geheugenproblemen en gedragsveranderingen.
Oorzaken tekort vitamine B12
De meest voorkomende oorzaken van een vitamine B12-tekort zijn onvoldoende inname via de voeding, verminderde opname door het maagdarmkanaal en bepaalde medische aandoeningen. Vegetariërs en veganisten kunnen risico lopen op een tekort omdat B12 voornamelijk voorkomt in dierlijke producten.
Wat te doen bij een vitamine B12 tekort?
Heb je het idee dat je een vitamine B12 tekort zou kunnen hebben, dan kan een bloedtest bij de huisarts uitsluitsel geven. Is er inderdaad sprake van een tekort? Dan is het zinvol om een hoog gedoseerd vitamine B12 supplement te slikken en zo het vitamine B12 niveau in je lichaam weer op peil te brengen.
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van Wil Bosman, geplaatst op 8-9-2021
Ik gebruik de maagbeschermer omeprazol 20 mg vanwege het slokdarm klepje wat niet sluit. Ik heb jullie vitamine b complex, maar ik hoorde van iemand dat de vitamine b12 niet wordt opgenomen vanwege de omeprazol. Is dat zo?Antwoord van Klantenservice, gegeven op 9-9-2021
Beste Heer/Mevrouw Bosman, Helaas kunnen wij geen medische uitspraken doen als leverancier van voedingssupplementen. Daarom raad ik u aan advies in te winnen over deze vraag bij uw waarnemend (huis)arts. Bob Klantenservice FlinndalLees ook


