Terug naar overzicht

De relatie tussen maagzuur en vitamine B12

De relatie tussen maagzuur en vitamine B12
Inge
30-12-2014
1 Reactie
De relatie tussen maagzuur en vitamine B12

Misschien zou je het niet verwachten, maar een gezonde productie van maagsap (waaronder maagzuur) is van groot belang voor een goede opname van vitamine B12. Hieronder leggen we uit hoe dat precies zit.

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een zeer nuttige stof. Het maakt deel uit van het maagsap en wordt aangemaakt door het slijmvlies van de maagwand.

Wat doet het?

Door de zuurgraad van het maagzuur worden bacteriën gedood en kan het voedsel in de maag goed verteerd worden. Het breekt de grotere voedselbrokken af tot kleine voedseldeeltjes.

Merk je iets van maagzuur?

Een gezonde maag is goed tegen het zuur bestand, want de maagwand is bekleed met een dikke slijmlaag. De slokdarm is dit bijvoorbeeld niet. Vandaar dat het erg branderig/ zuur voelt als je moet overgeven.

Dat gevoel krijg je ook als je last hebt van brandend maagzuur. Hierbij kan het maagzuur naar boven (in de slokdarm) komen. Als je hier last van hebt, merk je dit vaak als je net gegeten hebt en bijvoorbeeld voorover bukt. Het beste is dan om na het eten even rechtop te blijven zitten en vooral ook niet teveel en te vet te eten. Heb je hier vaak 's nachts last van? Het kan helpen om het hoofdeinde van je bed iets hoger te plaatsen of een extra kussen onder je hoofd te leggen.

Medicijnen slikken of voeding aanpassen?

Veel mensen slikken medicijnen tegen brandend maagzuur. Het is natuurlijk fijn als dit helpt om de klachten te verlichten. Het is echter wel verstandig om ook eens goed naar je voedingspatroon te kijken, zodat het medicijngebruik beperkt blijft. Probeer eens te achterhalen na welke voedingsmiddelen je meestal klachten krijgt. Koffie, alcohol en pittige gerechten zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die de maagzuurproductie stimuleren.

Ben je erachter welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken? Schrap dit dan voor een paar dagen. Verminderen de problemen? Dan kun je (aangeraden: samen met een diëtist) een alternatief voor dit voedingsmiddel zoeken.

Let op: Stop echter nooit zomaar met een medicijn zonder je huisarts te raadplegen.

Maagzuurremmers en aanmaak intrinsic factor

Medicijnen als maagzuurremmers hebben een vervelende consequentie waar je misschien niet zo snel op gewezen wordt. Ze gaan de productie van maagsap (waarin maagzuur) door het maagslijmvlies tegen, zodat je minder last hebt van overtollig maagzuur. Maar in dat maagsap zit ook nog een ander stofje, de zogenaamde intrinsic factor. Dit stofje is erg belangrijk, want het is nodig voor de opname van vitamine B12.

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 vervult een groot aantal functies in het lichaam. Zo is het van belang voor:

De energiehuishouding

Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling in het lichaam, want het helpt energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.

De psychologische functies

Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand.

De weerstand

Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.

Het zenuwstelsel

Goed voor het zenuwstelsel.

Het bloed

Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen.

De celdeling

Speelt een rol in de celdeling, zodat weefsels gevormd kunnen worden.

Wat te doen bij een vitamine B12 tekort?

Heb je het idee dat je een vitamine B12 tekort zou kunnen hebben, dan kan een bloedtest bij de huisarts uitsluitsel geven. Is er inderdaad sprake van een tekort? Dan is het is zinvol om een hoog gedoseerd vitamine B12 supplement te slikken en zo het vitamine B12 niveau in je lichaam weer op peil te brengen.

Aanbevolen producten

Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,6 sterren
(83)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,2 sterren
(6)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(25)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand Plus
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand Plus
5 sterren
(1)
Vanaf € 55,71
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(118)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(117)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,5 sterren
(8)
Vanaf € 16,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(158)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(67)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,8 sterren
(8)
Vanaf € 9,45
Bekijk product

Lees ook

Fit door de donkere dagen!

Fit door de donkere dagen!

De herfst is hét seizoen om weer extra aandacht te besteden aan je weerstand. Met deze tips boost jij je immuunsysteem en kom je fit door de herfst!

Lees meer Lees meer
5 veelgestelde vragen over vitamine C

5 veelgestelde vragen over vitamine C

Vitamine C is een van de bekendste vitaminen en is essentieel voor onze gezondheid. Hier vind je antwoord op 5 veelgestelde vragen over vitamine C.

Lees meer Lees meer
6 weetjes over de hersenen

6 weetjes over de hersenen

Het brein is een buitengewoon complex orgaan dat ons gedrag, gedachten en emoties stuurt. In deze blog lichten we 6 interessante feitjes uit over onze hersenen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De relatie tussen maagzuur en vitamine B12"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Wil Bosman, geplaatst op 8-9-2021
Ik gebruik de maagbeschermer omeprazol 20 mg vanwege het slokdarm klepje wat niet sluit. Ik heb jullie vitamine b complex, maar ik hoorde van iemand dat de vitamine b12 niet wordt opgenomen vanwege de omeprazol. Is dat zo?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 9-9-2021
Beste Heer/Mevrouw Bosman, Helaas kunnen wij geen medische uitspraken doen als leverancier van voedingssupplementen. Daarom raad ik u aan advies in te winnen over deze vraag bij uw waarnemend (huis)arts. Bob Klantenservice Flinndal