Terug naar overzicht

9 tips om aan jouw mentale gezondheid te werken

9 tips om aan jouw mentale gezondheid te werken
Flinndal
18-6-2018
2 Reacties

Mentale gezondheid

We zijn veel bezig met onze fysieke gezondheid en krijgen daar ook veel adviezen over. Advies over gezond en gevarieerd eten, sporten en een goede nachtrust zijn meestal gericht op onze fysieke gezondheid. Want we willen ons graag fit voelen, strak in ons vel zitten en blaken van energie. Maar onze geestelijke gezondheid is net zo belangrijk! Wat is het verschil tussen fysieke en mentale gezondheid en wat kun je zelf doen om mentaal fit te blijven?


Wat is fysieke fitheid?

De fysieke vitaliteit is de mate waarin je lichamelijk de energie hebt om te functioneren in je werk en privé. Niet alle dagen voelt je lijf even energiek aan. Soms lijk je wel sneller buiten adem, voelen je spieren niet prettig en wil je alleen maar op de bank blijven liggen. Zorg ervoor dat dit geen gewoonte wordt. Blijf bijvoorbeeld lekker sporten en bewegen.


Wat is mentale fitheid?

Je mentale fitheid heeft invloed op het dagelijks functioneren en de gemoedstoestand. Mentale fitheid speelt een belangrijke rol voor het geheugen, de concentratie en het leervermogen. Daarnaast helpt het je ook om beter met stress om te gaan. Het zit niet altijd mee en mentale fitheid helpt je deze tegenslagen te incasseren.


De juiste balans

Wanneer je lichamelijk en geestelijk in evenwicht bent, kun je beter omgaan met tegenslagen, genieten van wat je meemaakt en het beste uit jezelf halen. Het gaat dus om de balans tussen fysiek en mentaal.


9 tips om je mentaal fit te voelen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je mentale gezondheid goed te houden of zelfs te verbeteren.


1. Denk positief

Wat we denken heeft veel invloed op hoe we ons voelen en kan zo bijdragen aan je mentale gezondheid. Houd bijvoorbeeld eens een maand bij welke leuke en positieve dingen je op een dag beleeft. Schrijf dit voor het slapen op in een boekje. Door positief te denken voor je gaat slapen, ga je ook meteen positiever de nacht in. Positieve dingen kunnen klein zijn, zoals een lekker kopje koffie, een lekkere boterham, een mooie wandeling, het zonnetje dat schijnt of een leuk gesprek met een vriend of vriendin. Probeer elke avond minstens 5 positieve dingen te benoemen en noteer aan het begin hoe je je voelt. Na 30 dagen blik je terug en noteer je ook weer hoe je je voelt. Zie je al verandering?


2. Doe elke week iets nieuws

Je brein heeft prikkels nodig om jong te blijven. Ga bijvoorbeeld eens met de trein als je normaal met de auto gaat. Bezoek een museum, een concert of een andere stad dan je normaal gewend bent. Door uit je normale omgeving te stappen, ontvangen je hersenen nieuwe prikkels en worden ze uitgedaagd. Dit zorgt ervoor dat je brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller kan verwerken.


3. Doe leuke dingen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar soms vergeten we tijd vrij te maken voor dingen die we leuk vinden. Dit kan van alles zijn, zoals lezen, de bioscoop bezoeken, in bad gaan, een tripje naar het strand plannen, yoga doen etc. Plan dit dan in en zorg ervoor dat je geen andere afspraken maakt op de dagen / tijdstippen dat je tijd voor jezelf hebt ingepland. Ga bij jezelf na van welke dingen je energie krijgt en welke dingen juist energie kosten. Dingen die je energie kosten kun je dan zoveel mogelijk tot het minimale brengen. Zo heb je meer aandacht voor dingen waar je blij van wordt.


4. Stop met piekeren

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar piekeren helpt niemand. Het is negatief denken en niet goed voor je mentale gezondheid. Bovendien kun je aan de situatie waarover je piekert meestal niet direct iets doen. Laat het los en probeer ergens anders aan te denken. Meer in het nu leven kan ook helpen. Door minder bezig te zijn met dingen die zijn geweest of nog komen, zul je merken dat je op dit moment eigenlijk best gelukkig bent. Dus als je kookt, op de bank zit of aan het sporten bent, heb je dan echt iets waarover je je op dat moment druk moet maken of kan je met je volle bewustzijn van het huidige moment genieten?


5. Ga puzzlen

Een puzzel maken is een goede training voor de hersenen. Dit komt doordat je actief je hersenen stimuleert om de puzzel te kunnen maken. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om een gewone puzzel, een kruiswoordpuzzel of een sudoku. Met alle soorten puzzels daag je je hersenen uit, wat een goede invloed heeft op het geheugen.


6. Maak een wandeling of ga sporten

Beweging is goed voor de hersenen. Door te wandelen neemt de activiteit in de hippocampus (een bepaald hersengebied) toe. Dit hersengebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het leren en onthouden. Door te wandelen kun je dus je geheugen in stand houden.


7. Eet voldoende omega 3 vetzuren

Het essentiële omega 3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen en is goed voor de hersenfunctie, bij een dagelijkse hoeveelheid van minimaal 250 mg. Door elke week minimaal 1 keer vette vis zoals zalm of haring op het menu te zetten, kom je aan deze hoeveelheid. Lukt het niet om elke week vis te eten? Dan kun je ook kiezen voor een voedingssupplement zoals Flinndal Omega-3 Forte als aanvulling op de voeding.


8. Leer iets nieuws

Als we jong zijn gaan we naar school. Vervolgens kunnen we ervoor kiezen om te studeren of te gaan werken, maar uiteindelijk houden we vaak op met leren. Zonde, want nieuwe dingen leren werkt heel bevredigend en is goed voor je hersenen. Zo blijkt uit een onderzoek dat het leren van een nieuwe taal, een opmerkelijk groei in de hersenen vertoonde.


9. Matig met alcohol

Iedereen weet dat alcohol niet goed is voor onze hersenen. Het werkt verdovend en heeft een negatieve invloed op verschillende delen van onze hersenen zoals de frontale cortex (voorste gedeelte van de hersenen) en de hippocampus (voor leren en onthouden). Uiteraard is zo nu en dan een glaasje geen probleem. Maar ben je een stevige drinker? Dan is het verstandig om te matigen.


Voedingsstoffen zijn belangrijk

Net zoals bij veel processen in het lichaam zijn voedingsstoffen van invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Zo is het mineraal zink goed voor het geheugen, concentratievermogen en probleemoplossend vermogen. Het houdt de geest helder bij geestelijke inspanning. B-vitaminen spelen een grote rol bij de energiehuishouding van het lichaam. Ook magnesium draagt bij aan een goede geestelijke balans en helpt bij vermoeidheid.


Mentaal fit

Flinndal Mentaal Fit

Flinndal Mentaal Fit bevat verschillende ingrediënten die helpen bij een goed concentratievermogen, een goede doorbloeding in de hersenen en een goede hersenactiviteit:

Zink
Zink helpt bij geestelijke inspanning, is goed voor het geheugen en draagt bij aan een normaal concentratie-, leer-, en probleemoplossend vermogen. Ook helpt zink de geest helder te houden. Mangaan ondersteunt het energieniveau in het lichaam.

Griffonia, ginkgo biloba, lecithine
De werkzame stof in het griffonia-extract is 5-HTP. Dit is de afkorting van 5-hydroxytryptofaan. Deze stof kan door het aminozuur tryptofaan in serotonine worden omgezet. Serotonine heeft een gunstige invloed op de gemoedstoestand en is van belang voor de hersenactiviteit (zoals het leren, het geheugen etc.). Ginkgo biloba (ook een plant) is goed voor de doorbloeding in de hersenen. Flinndal Mentaal Fit bevat ook omega 3 visolie en lecithine (een lichaamseigen stof).

B-vitaminen
Flinndal Mentaal Fit bevat verschillende B-vitaminen. B1 en B12 zijn goed voor het geheugen. Vitamine B2 helpt bij de opbouw van zenuwcellen. Zenuwcellen geven prikkels door van en naar de hersenen. B6 is goed voor de zenuw- en hersenfuncties die betrokken zijn bij het redenatievermogen. B3 draagt bij aan het leervermogen en B11 (foliumzuur) helpt om minder stressgevoelig te zijn.

Aanbevolen producten

Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Mentaserin
Mentaserin
4,2 sterren
(5)
Vanaf € 26,95
Bekijk product
Astaxanthine Complex
Astaxanthine Complex
5 sterren
(1)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 89,41
Bekijk product
Voordeelpakket Vrouw 50+
10% Korting
Voordeelpakket Vrouw 50+
4,3 sterren
(3)
Vanaf € 75,01
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
ZenRylax
$10.00 Korting
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,8 sterren
(11)
Vanaf € 16,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"9 tips om aan jouw mentale gezondheid te werken"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Marie de Jonge, geplaatst op 14-4-2022
Leuke dingen doen en zoeken naar afleiding zijn goede tips denk ik. Ook de natuur opzoeken en actief zijn zorgt ervoor dat je minder met je problemen bezig bent. Hulp zoeken blijft natuurlijk altijd belangrijk wanneer je psychische klachten erger worden.
Reactie van DEkie Rita, geplaatst op 5-2-2022
iedere dag een gezonde wandeling, zwemmen of iets dergelijks, gezonde voeding, optimisme, het hebben van hobby's e.d. heeft inderdaad een gunstige werking op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Heb dit zelf ervaren en ben 65 jaar oud.