Wat vrouwen op de wc doen (gezondNU)
De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Maar het antwoord is simpel: niets bijzonders. Niet meer dan een grondige inspectie voor de spiegel, gezamenlijk stoom afblazen en, oh ja, toiletteren. Eén ding doen we niet samen; onze bekkenbodemspieren trainen. Al zou dat misschien niet eens zo’n gek idee zijn.
Meer dan de helft van de volwassen vrouwen verliest soms urine. Dit kunnen een paar druppels bij een inspanning zijn, maar ook een volledig natte onderbroek. Niet prettig, wel schokkend. “Incontinentie, vooral in hevige mate, heeft een grote invloed op je zelfbeeld”, vertelt bekkenfysiotherapeut Angelina Bearzatto in gezondNU. Daarom is het extra belangrijk dit probleem bij de bron aan te pakken.
Maar hoe dan? Door één van de onbekendste spieren van het lichaam te trainen, de bekkenbodemspier. Voor veel vrouwen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je niet weet waar het zit, kun je het ook niet trainen. Angelina Bearzatto: “Ik vraag elke dag vrouwen hun bekkenbodemspier aan te spannen. Ik zie spierspanning ontstaan op de gekste plaatsen, maar niet in de bekkenbodem.”
De eerste stap tegen urineverlies is dus niet stiekem maandverband gebruiken. Wel: trainen! Elke dag vijf tot tien minuten je bekkenbodemspieren aanspannen en ontspannen, heeft al effect.
En is die spier in jouw lichaam onvindbaar? Vraag hulp van een insider, de bekkenfysiotherapeut is een goede. Maar ook een sport- of een yogadocent kunnen je als een tomtom de weg wijzen in je lichaam.
Houd daarnaast je plas niet te lang op en drink voldoende (maar niet te veel). Anderhalf tot twee liter vocht per dag is genoeg. En houd je buik niet krampachtig de hele dag in, anders overspan je de bekkenbodemspieren. Laten hangen die buik dus!
Samen de bekkenbodemspieren trainen is misschien een beetje gênant. Maar door het er subtiel erover te hebben, help je misschien wel een vriendin óf vriend. Want, oh ja, ook mannen hebben een bekkenbodemspier.
Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 2-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl
Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.
Aanbevolen producten
Lees ook

Recept: Hollandse bruine bonensoep
Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.
Lees meer Lees meer
Warm de winter door
Krijg jij alleen al bij het denken aan de winter blauwe lippen en koude voeten? Je kunt je prima wapenen tegen de kou die voor de deur staat. Maar hoe doe je dat precies? Wij vertellen het je graag.
Lees meer Lees meer
7 tips voor een gezondere kerst
De kerstperiode doorkomen met buikpijn en misselijkheid, kan niet de bedoeling zijn. Beperk de schade door één of meerdere van deze tips te gebruiken en geniet van een minder ongezonde kerst.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Lees ook


