Wat vrouwen op de wc doen (gezondNU)
De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Maar het antwoord is simpel: niets bijzonders. Niet meer dan een grondige inspectie voor de spiegel, gezamenlijk stoom afblazen en, oh ja, toiletteren. Eén ding doen we niet samen; onze bekkenbodemspieren trainen. Al zou dat misschien niet eens zo’n gek idee zijn.
Meer dan de helft van de volwassen vrouwen verliest soms urine. Dit kunnen een paar druppels bij een inspanning zijn, maar ook een volledig natte onderbroek. Niet prettig, wel schokkend. “Incontinentie, vooral in hevige mate, heeft een grote invloed op je zelfbeeld”, vertelt bekkenfysiotherapeut Angelina Bearzatto in gezondNU. Daarom is het extra belangrijk dit probleem bij de bron aan te pakken.
Maar hoe dan? Door één van de onbekendste spieren van het lichaam te trainen, de bekkenbodemspier. Voor veel vrouwen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je niet weet waar het zit, kun je het ook niet trainen. Angelina Bearzatto: “Ik vraag elke dag vrouwen hun bekkenbodemspier aan te spannen. Ik zie spierspanning ontstaan op de gekste plaatsen, maar niet in de bekkenbodem.”
De eerste stap tegen urineverlies is dus niet stiekem maandverband gebruiken. Wel: trainen! Elke dag vijf tot tien minuten je bekkenbodemspieren aanspannen en ontspannen, heeft al effect.
En is die spier in jouw lichaam onvindbaar? Vraag hulp van een insider, de bekkenfysiotherapeut is een goede. Maar ook een sport- of een yogadocent kunnen je als een tomtom de weg wijzen in je lichaam.
Houd daarnaast je plas niet te lang op en drink voldoende (maar niet te veel). Anderhalf tot twee liter vocht per dag is genoeg. En houd je buik niet krampachtig de hele dag in, anders overspan je de bekkenbodemspieren. Laten hangen die buik dus!
Samen de bekkenbodemspieren trainen is misschien een beetje gênant. Maar door het er subtiel erover te hebben, help je misschien wel een vriendin óf vriend. Want, oh ja, ook mannen hebben een bekkenbodemspier.
Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 2-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl
Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Hoe kies je een kwalitatief supplement?
Tegenwoordig is het aanbod aan supplementen overweldigend. Maar hoe weet je welk supplement écht goed is? We helpen je graag op weg met deze tips!
Lees meer Lees meer
5 vragen over hooikoorts
Stuifmeel kan vervelende hooikoortsklachten geven. We beantwoorden 5 vragen over deze ‘pollenallergie’ en delen tips om symptomen te verlichten.
Lees meer Lees meer
Frittata met groene asperges
Zin in een zonnig recept met asperges? Met dit recept tover je binnen een half uur een verrassende frittata op tafel.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


