Terug naar overzicht

Hoe zit het nou echt? Soepel de overgang door

Hoe zit het nou echt? Soepel de overgang door
Barbara
17-6-2019
1 Reactie

overgang

Vroeger was het bijna een taboe: praten over overgangsklachten. Vrouwen namen de klachten voor lief, als iets dat er gewoon bij hoorde. Tegenwoordig zijn overgangsklachten gelukkig wél bespreekbaar. Je kunt zelf veel doen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.


De overgang is de periode in een vrouwenleven waarbij de voorraad eicellen opraakt, de hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het lichaam afneemt en de menstruatie onregelmatig is en uiteindelijk stopt.
Deze hormonale veranderingen kunnen voor klachten zorgen. Die verschillen van persoon tot persoon. De ene vrouw heeft nauwelijks ergens last van, de andere kan bijna niet meer functioneren.

Daarbij speelt er vaak meer in deze levensfase: de kinderen gaan studeren en/of het huis uit, soms is mantelzorg voor de ouders nodig en op het werk is het lastig om nog uitdagingen te vinden. Het zijn dus jaren van grote verandering, maar wees gerust: de vrouwen die door de overgang zijn gegaan, voelen zich daarna rustig en tevreden met hun leven.


Klachten voorkomen en behandelen

Overgangsklachten worden veroorzaakt doordat het hormoon oestrogeen in het lichaam daalt. Pas als de hoeveelheid weer stabiel (op een lager niveau) is, zullen de klachten afnemen. Bij heel ernstige klachten kunnen eventueel hormoonpreparaten worden voorgeschreven door een arts.

Maar je kunt zelf ook je klachten verminderen door allereerst extra aandacht te besteden aan gezond eten. Gezond eten betekent: veel groenten en fruit, noten, vette vis, volkoren granen en zuivelproducten.
Pas verder op met suiker. Dit kan leiden tot schommelingen in je bloedsuiker en daarmee heb je ook meer kans op schommelingen in je energiepeil en je humeur. Dit is een periode in je leven waarin je extra goed voor jezelf moet zorgen. Gezond eten – met voldoende vitaminen en mineralen – helpt echt je klachten te verminderen.


Ongemakken die kunnen ontstaan tijdens de overgang:

Menstruatie
Soms meer bloedverlies dan normaal, langere periodes tussen de menstruaties

Stemmingswisselingen
Van supervrolijk tot ineens heel geïrriteerd of somber

Opvliegers
Plotseling heel warm krijgen, transpiratie

Slapen
Onrustig slapen, vaak wakker worden

Hoofd
Moeite met concentreren, geheugenproblemen

Energie
Vermoeidheid, dipjes, gebrek aan energie

Seks
Minder zin in vrijen, pijn bij het vrijen, droge vagina


Een ding tegelijk

Gun jezelf rust en ontspanning. Als je te veel dingen combineert zoals werk, gezin en sociale verplichtingen kan dat zorgen voor een opgejaagd gevoel. Doe één ding tegelijk. Neem verder de tijd voor lichaamsbeweging, zoals wandelen en sporten. Dat zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je vermoeidheid afneemt.


Flinndal Vrouw & Overgang

Flinndal Vrouw & Overgang bevat ingrediënten die helpen het vrouwelijk lichaam in balans te houden, zonder het natuurlijke overgangsproces te verstoren.
Flinndal Vrouw & Overgang bevat soja-isoflavonen, zilverkaars, wilde yam en kuisboom. Een uitgekiende combinatie van plantaardige ingrediënten die samen een goede ondersteuning bieden voor een comfortabele overgang.

Flinndal deed een klein onderzoek onder de gebruikers van dit supplement. Maar liefst 87,5% van de vrouwen die het supplement gebruiken, ervaren een vermindering van hun overgangsklachten, met name op het gebied van opvliegers, slapen en stemmingswisselingen.


Aanbevolen producten

Overgang Formule 10 in 1
Overgang Formule 10 in 1
4,2 sterren
(145)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Menosol Pro
Menosol Pro
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Voordeelpakket Vrouw 50+
10% Korting
Voordeelpakket Vrouw 50+
4,3 sterren
(3)
Vanaf € 75,01
Bekijk product
Foliumzuur (B11)
Foliumzuur (B11)
4,7 sterren
(7)
Vanaf € 8,03
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,4 sterren
(38)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(218)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
4,6 sterren
(16)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe zit het nou echt? Soepel de overgang door"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Patricia Berenschot, geplaatst op 15-9-2023
Hoe lang mag je het overgangssupplement gebruiken? Het bevat zilverkaars en die kan voor bijwerkingen zorgen
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 18-9-2023
Geachte mevrouw Berenschot, Goed dat u dit bij ons nagaat. U kunt de Overgangsformule voor onbepaalde tijd gebruiken. Er wordt een maximum van 40 milligram zilverkaars per dag aangeraden, en dit houden wij dan ook aan. Verder houden wij de adviezen aan vanuit de The European Food Safety Authority (EFSA) en hun hebben geen maximale gebruikersduur voor dit product. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd. Vriendelijke groet, Team Flinndal