Hoe zit het nou echt? Soepel de overgang door

Vroeger was het bijna een taboe: praten over overgangsklachten. Vrouwen namen de klachten voor lief, als iets dat er gewoon bij hoorde. Tegenwoordig zijn overgangsklachten gelukkig wél bespreekbaar. Je kunt zelf veel doen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.
De overgang is de periode in een vrouwenleven waarbij de voorraad eicellen opraakt, de hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het lichaam afneemt en de menstruatie onregelmatig is en uiteindelijk stopt.
Deze hormonale veranderingen kunnen voor klachten zorgen. Die verschillen van persoon tot persoon. De ene vrouw heeft nauwelijks ergens last van, de andere kan bijna niet meer functioneren.
Daarbij speelt er vaak meer in deze levensfase: de kinderen gaan studeren en/of het huis uit, soms is mantelzorg voor de ouders nodig en op het werk is het lastig om nog uitdagingen te vinden. Het zijn dus jaren van grote verandering, maar wees gerust: de vrouwen die door de overgang zijn gegaan, voelen zich daarna rustig en tevreden met hun leven.
Klachten voorkomen en behandelen
Overgangsklachten worden veroorzaakt doordat het hormoon oestrogeen in het lichaam daalt. Pas als de hoeveelheid weer stabiel (op een lager niveau) is, zullen de klachten afnemen. Bij heel ernstige klachten kunnen eventueel hormoonpreparaten worden voorgeschreven door een arts.
Maar je kunt zelf ook je klachten verminderen door allereerst extra aandacht te besteden aan gezond eten. Gezond eten betekent: veel groenten en fruit, noten, vette vis, volkoren granen en zuivelproducten.
Pas verder op met suiker. Dit kan leiden tot schommelingen in je bloedsuiker en daarmee heb je ook meer kans op schommelingen in je energiepeil en je humeur. Dit is een periode in je leven waarin je extra goed voor jezelf moet zorgen. Gezond eten – met voldoende vitaminen en mineralen – helpt echt je klachten te verminderen.
Ongemakken die kunnen ontstaan tijdens de overgang:
Menstruatie
Soms meer bloedverlies dan normaal, langere periodes tussen de menstruaties
Stemmingswisselingen
Van supervrolijk tot ineens heel geïrriteerd of somber
Opvliegers
Plotseling heel warm krijgen, transpiratie
Slapen
Onrustig slapen, vaak wakker worden
Hoofd
Moeite met concentreren, geheugenproblemen
Energie
Vermoeidheid, dipjes, gebrek aan energie
Seks
Minder zin in vrijen, pijn bij het vrijen, droge vagina
Een ding tegelijk
Gun jezelf rust en ontspanning. Als je te veel dingen combineert zoals werk, gezin en sociale verplichtingen kan dat zorgen voor een opgejaagd gevoel. Doe één ding tegelijk. Neem verder de tijd voor lichaamsbeweging, zoals wandelen en sporten. Dat zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je vermoeidheid afneemt.
Flinndal Vrouw & Overgang
Flinndal Vrouw & Overgang bevat ingrediënten die helpen het vrouwelijk lichaam in balans te houden, zonder het natuurlijke overgangsproces te verstoren.
Flinndal Vrouw & Overgang bevat soja-isoflavonen, zilverkaars, wilde yam en kuisboom. Een uitgekiende combinatie van plantaardige ingrediënten die samen een goede ondersteuning bieden voor een comfortabele overgang.
Flinndal deed een klein onderzoek onder de gebruikers van dit supplement. Maar liefst 87,5% van de vrouwen die het supplement gebruiken, ervaren een vermindering van hun overgangsklachten, met name op het gebied van opvliegers, slapen en stemmingswisselingen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Zo houd jij je goede voornemens vol! 5 tips
Goede voornemens: elk jaar zijn ze er weer. Vaak komen de doelen van vorig jaar ook dit jaar weer naar voren. Want tsjah, het volhouden van de goede voornemens is helaas niet gelukt. Daarom hebben wij onze 5 tips genoteerd om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden!
Lees meer Lees meer
De kracht van antioxidanten
Ze beschermen je lichaam tegen schade en veroudering en zijn daarom belangrijk in je voeding: antioxidanten. Maar wat zijn het precies en wat betekent de term ORAC eigenlijk?
Lees meer Lees meer
5 tips voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor je weerstand. Ook is je concentratie en geheugen beter wanneer je goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een verstoorde nachtrust gaat vaak samen met piekeren en stress. Maar wat kan je hieraan doen?
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


