De zomerse slaap uitdagingen
Het is natuurlijk de bedoeling dat je lekker uitgerust terugkomt van je welverdiende vakantie. Maar de zomer brengt allerlei slaap-uitdagingen met zich mee en een verstoorde nachtrust kan roet in het eten gooien. Hitte, licht, muggen, campinglawaai, jetlags... Herkenbaar? Lees dan verder.
Wat als de zomer zijn intrede heeft gedaan en de ingrediënten voor een goede nachtrust ver te zoeken zijn? Je komt een heel eind met wat goede voorbereiding. Maar laten we eerst eens kijken hoe het eigenlijk komt dat je onder bepaalde omstandigheden de slaap niet vatten kunt.
Bioritme
In je hypothalamus – een mini-orgaantje in je hersenen – bevindt zich een groep zenuwcellen die de hele dag door alle organen op elkaar afstemt. Is het ene orgaan actief, dan neemt het andere orgaan rust. Zo zorgt de hypothalamus voor het optimaal functioneren van ons lichaam. Het ritme waarin onze organen afwisselend actief zijn en rusten, noemen we ons bioritme. Dit bioritme is heel belangrijk als het gaat om slaap. Begint het buiten donker te worden, dan zorgt de hypothalamus voor de aanmaak van melatonine en wordt de aanmaak van cortisol juist geremd. Je komt tot rust en wordt slaperig. Bij de eerste lichtstralen in de ochtend, begint de aanmaak van cortisol weer en word je wakker.
Het bioritme in de zomer
Je begrijpt dat in de zomer – als het langer licht is – je bioritme van slag kan raken. Tel daarbij op dat het erg warm kan zijn in bed, je met de ramen open meegeniet van de borrel van je buren en er ook nog eens irritante zoemers zin hebben in je bloed. De kans op een volle nacht slaap is uitermate klein.
Tips voor een nachtrustelijke zomer
- Zet de ramen van je slaapkamer pas open als het buiten is afgekoeld; tot die tijd houd je de warmte liever buiten.
- Kies voor katoenen of satijnen lakens, niet voor synthetische
- Slapen op de grond werkt: warme lucht stijgt op, laag bij de vloer is het lekker koel!
- Een lauwe douche voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt
- Maak een avondwandelingetje als het eenmaal is afgekoeld: zo koel je af en komt je lichaam tot rust.
- Handige slaapmaskers die je over je ogen legt zorgen ervoor dat je hoofd denkt dat het donker is en tijd om te gaan slapen.
- Doe als je wil gaan slapen een rustgevende mindfulnessoefening of een meditatie-oefening (Youtube of via een app). Zo komt je lichaam en hoofd tot rust en zul je ook minder snel last hebben van geluiden van buiten.
Wel of geen jetlag?
Als je door de tijdzones heen naar je vakantiebestemming vliegt, kan je lichaam even goed van slag raken. Vooral als je in oostelijke richting vliegt, is dat het geval; je dag wordt dan korter. Vlieg je met de zon mee, in westelijke richting, dan zal je minder last hebben. Een jetlag herken je aan vermoeidheid, concentratieproblemen, een spijsvertering die in de war is en moeite met inslapen. Heb je het flink te pakken, dan kun je zelfs last van geheugenverlies krijgen. Vlieg je naar het noorden of zuiden dan heb je geen last van een jetlag. Zo heeft Zuid-Afrika in de zomer geen tijdsverschil met Nederland.
Slaapmutsje
Je bioritme een extra handje helpen kan met Flinndal Revisleep of Flinndal Nachtrust Forte. Deze supplementen bevatten natuurlijke kruidenextracten die helpen bij een goede nachtrust. Hop, valeriaan en citroenmelisse behoren bijvoorbeeld tot de natuurlijke rustgevers. Bovendien bevatten ze het ontspannende kruid: slaapmutsje. De extracten van dit plantje bevorderen de natuurlijke slaap en dragen bij aan optimale rust. Ook melatonine; ‘het slaaphormoon’ dat je lichaam zelf aanmaakt maar waarvan je soms wel een extra beetje kunt gebruiken, is toegevoegd.
Aanbevolen producten
Lees ook
Alles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meer5 vragen over koffie
In deze blog beantwoorden we de 5 meest gestelde vragen over ons geliefde bakkie troost.
Lees meer Lees meer