De slaapcyclus: dit gebeurt er terwijl je slaapt
Een derde van ons leven brengen we door in diepe rust. En dat is zeker niet zonde van de tijd. Slapen doet namelijk enorm veel goeds voor je lichaam. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal tijdens onze nachtrust?
Slaap is een eerste levensbehoefte van de mens. Je hebt voldoende slaap nodig om alle gebeurtenissen en prikkels van de dag te verwerken. Zo kunnen lichaam en geest goed herstellen en laad je voldoende op voor de dag die komen gaat. Voldoende nachtrust is ook belangrijk voor je weerstand. Terwijl je lichaam in rust is, zijn je hersenen juist heel actief. Ze verwerken alle informatie van de voorgaande dag en leggen dat vast in je geheugen.
De cycli van een gezonde nachtrust
Hoe ziet een gezonde nachtrust er uit? De duur van een goede nachtrust is voor iedereen anders, maar uit onderzoeken blijkt dat de meeste volwassenen baat hebben bij zeven tot acht uur slaap per nacht. Bij een goede nachtrust gaat het niet alleen om het aantal uren dat je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Om voldoende uitgerust te zijn, is het belangrijk dat je tijdens het slapen meerdere fases doorloopt. Je slaap is namelijk niet de hele nacht hetzelfde, maar bestaat uit verschillende elkaar opvolgende cycli.
Een slaapcyclus start zodra je wat indommelt, de fase tussen wakker zijn en slapen in. Daarna kom je in een lichte slaap, waarin je nog makkelijk wakker wordt. Vervolgens raak je in een diepe slaap, waarin je lichaam en brein het meest herstellen. Als laatste volgt de REM-fase, waarin je droomt. Hierna word je even wakker, al vergeet je dat vaak, en dan begint de volgende slaapcyclus. Eén zo’n slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je per nacht zo’n 4 tot 5 keer door deze cycli gaat en daarvoor is ongeveer zeven uur slapen nodig.
"Een goede nachtrust begint al overdag!"
Wat als je niet kunt slapen?
Een goede nachtrust begint al overdag. Sta ’s ochtends zoveel mogelijk op dezelfde tijd op, ook in het weekend of als je slecht hebt geslapen. Je lichaam houdt namelijk van een vast ritme en stelt zich daarop in. Zorg overdag voor voldoende beweging, want dat helpt om beter te slapen ’s nachts. Cafeïnehoudende dranken zoals groene en zwarte thee, cola en koffie kunnen je slaapritme verstoren. Probeer deze dranken laat op de avond te vermijden en er overdag niet te veel van te drinken. Drink liever ook geen alcohol. Een borrel ontspant misschien wel, maar kan ervoor zorgen dat je niet goed doorslaapt.
Verder is het goed om ’s avonds rustig af te bouwen. Leg je smartphone of laptop weg en doe alleen wat ontspannende dingen. Maak bijvoorbeeld een rustige avondwandeling, ga uitgebreid in bad of lees een boek. En ga vervolgens elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed. Zorg dat je slaapplek comfortabel is, met een bed dat lekker ligt. En zorg voor een koele, rustige en donkere slaapkamer met voldoende frisse lucht. Dat zijn de ideale voorwaarden voor een goede nachtrust.
Ondersteuning
Kan jouw nachtrust wat extra ondersteuning gebruiken? Bekijk dan Flinndal Nachtrust Forte met natuurlijke rustgevers als hop, valeriaan en citroenmelisse of Revisleep met natuurlijke ingrediënten die jou helpen te ontspannen en een goede nachtrust helpen bevorderen. Ook een aanrader: doe onze Nachtrust & Ontspanning test en ontdek in 5 vragen welke producten jou kunnen helpen om de dagen weer uitgerust en ontspannen door te komen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Lasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meerHoe zit het nou echt met je bloeddruk?
Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?
Lees meer Lees meerZo wordt vroeg opstaan een eitje
Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.
Lees meer Lees meer