Bloeddruk, wat is het precies?

We hebben het vaak over onze bloeddruk, maar wat geeft het precies aan? Zijn er dingen waar je op moet letten en kan een te hoge of lage bloeddruk worden voorkomen?
Wat is je bloeddruk?
Bij het meten van je bloeddruk wordt er gekeken naar het samentrekken en het ontspannen van je hart. De bloeddruk wordt aangegeven met twee getallen, de boven- en onderdruk. Als het hart ontspant, is de bloeddruk het laagst en dit wordt aangegeven met de onderdruk. Als je hart zich samentrekt, is de druk het hoogst. Dat wordt de bovendruk genoemd.
Als je hart samentrekt, pompt het met kracht bloed in de slagaders waardoor het bloed tegen de bloedvaten aan drukt. Een normale bloeddruk is 120/80 mmHg, waarbij 120 de bovendruk (systolische bloeddruk) is en 80 de onderdruk (diastolische bloeddruk).
Je kunt je bloeddruk laten opmeten bij een arts of in het ziekenhuis. Natuurlijk zijn er ook bloeddrukmeters bij drogisten te koop zodat je je bloeddruk zelf in de gaten kunt houden. Houd er rekening mee dat de bloeddruk constant verandert, het verschilt per persoon en dat het een momentopname is.
Kun je zelf achterhalen of je een te hoge of lage bloeddruk hebt?
De bloeddruk schommelt en kan bijvoorbeeld stijgen door lichaamsbeweging, maar ook door je gemoedstoestand. Een te hoge of te lage bloeddruk is moeilijk te achterhalen, omdat de symptomen vaak niet duidelijk zijn. Je kunt dus het beste af en toe je bloeddruk zelf meten of laten meten door een arts. Alleen een arts kan je vertellen of je een te hoge of te lage bloeddruk hebt.
Wanneer heb je een te hoge of te lage bloeddruk?
Je hebt een te lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 100 mmHg of de onderdruk lager dan 60. Een te hoge bloeddruk heb je als je bovendruk gemiddeld hoger is dan 140 mmHg of als je onderdruk gemiddeld hoger is dan 100 mmHg.
Een gezonde levensstijl
Als je gezond leeft, loop je minder kans op een te hoge of lage bloeddruk. Dit is waar je op kunt letten om de kans op een te hoge of lage bloeddruk te verkleinen:
- Stop met roken
- Eet niet te veel zout
- Blijf op gewicht
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
- Probeer stress te voorkomen
- Matig met alcohol
- Drink voldoende
- Eet gevarieerde en vezelrijke voeding
Bekijk hier de video van Gezondheidsplein, met een geanimeerde uitleg over de bloeddruk:
Aanbevolen producten
Tags
BloeddrukLees ook
Lees ook

Fit door de donkere dagen!
De herfst is hét seizoen om weer extra aandacht te besteden aan je weerstand. Met deze tips boost jij je immuunsysteem en kom je fit door de herfst!
Lees meer Lees meer
5 veelgestelde vragen over vitamine C
Vitamine C is een van de bekendste vitaminen en is essentieel voor onze gezondheid. Hier vind je antwoord op 5 veelgestelde vragen over vitamine C.
Lees meer Lees meer
6 weetjes over de hersenen
Het brein is een buitengewoon complex orgaan dat ons gedrag, gedachten en emoties stuurt. In deze blog lichten we 6 interessante feitjes uit over onze hersenen!
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van diederen-jongen, geplaatst op 25-10-2014
mijn bloed druk is heel vaak boven of over de 200 en mijn onderdruk is vaak tussen 90-110Lees ook


