De kracht van wintergroenten
Wintergroenten zijn gezonder dan je misschien denkt. Winterkost wordt vaak bestempeld als zware kost, maar aan de groenten zal het niet liggen. Wintergroenten zijn namelijk hartstikke slank! Ze bevatten vooral vocht, vezels en bevatten verrassend veel vitamines en mineralen.
Voordelen van wintergroenten
Bijna alle wintergroenten zitten barstensvol vezels, maar vooral pastinaak en knolselderij zijn de echte krachtpatsers. Het voordeel van vezels is dat ze je lekker lang verzadigen. Daarnaast zijn alle wintergroenten een bron van kalium, foliumzuur, vitamine C en bèta-caroteen (de voorloper van vitamine A). Nog een voordeel: wintergroenten bevatten - net als alle andere groenten - weinig calorieën en koolhydraten. Ze passen dus thuis in elk voedingspatroon.
Groenten van moeder aarde
Onder de wintergroenten vallen veel knolgewassen: dit zijn groenten waarvan de wortel is uitgegroeid tot eetbare groenten. Ze groeien dus onder de grond! Knolselderij, rode biet, wortel en pastinaak zijn daar voorbeelden van. Knollen hebben een wat langere gaartijd dan andere groenten en laten zich daarom uitstekend verwerken in soep en stoofschotels. Voeg wat kruiden toe die lekker langzaam kunnen meestoven, zoals kruidnagel en laurierblad. De keuken ruikt binnen no-time naar een warme winteravond!
Alle soorten kool
Behalve knolgroenten zijn alle koolsoorten ook echt iets voor de winter. Boerenkool, witte kool, rode kool, zuurkool en spruitjes. Een vreemde eend in de bijt is bloemkool. Dit is een echte voorjaarskool! Bloemkool eet je het beste in de lente tot aan late herfst. Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen en bevatten weinig calorieën. Dus stamppot met kool is absoluut geen dikmaker! De spekjes, worst en jus die we er meestal bij eten, zijn dat wel. Probeer eens vegetarische spekjes in plaats van spekjes of een stamppot met extra veel groenten en (vegetarische) gehaktballetjes.
Zo eet je jezelf gezond de winter door
Deze groenten zijn volop verkrijgbaar in de winter:
- Pompoen
- Winterpeen
- Bieten
- Boerenkool
- Knolselderij
- Rode kool
- Prei
- Andijvie
- Pastinaak
- Spruiten
Zo bewaar je wintergroenten
Het bewaren van wintergroenten is heel gemakkelijk. De meeste wintergroenten kun je het beste bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast. Een hele pompoen kun je zelfs tot twee maanden bewaren! Rond 13 graden is eigenlijk perfect, zoals in een ouderwetse kelder. Een stukje knol of wat wintergroenten over? Dek af met huishoudfolie en bewaar in de koelkast om het de volgende dag te verwerken in een soep of stoofpot. Nog beter: rooster de groenten die je over hebt dezelfde avond meteen in de oven met olijfolie en kruiden, voor een portie groente bij de lunch de volgende dag!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat is astaxanthine?
Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.
Lees meer Lees meerVisolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.
Lees meer Lees meerOnze tips voor minder PFAS in je leven
PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.
Lees meer Lees meer