Shakshouka
Shakshouka (ook wel geschreven als: shakshuka) is een gerecht van eieren in een (pittige) tomatensaus. De precieze oorsprong van dit hartverwarmende eiergerecht wordt nog betwist. Volgens sommige historici zou de oorsprong in Tunesië liggen. Maar waar het ook vandaan komt, wij vinden dit recept alvast heerlijk! Zelf ook maken? Bekijk wat je nodig hebt hieronder.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 blik gepelde tomaten (400 g)
- 4 eieren
- Zout naar smaak
- 50 g feta, in blokjes
- Paar takjes koriander
Zo maak je het
De bereidingstijd is circa 40 minuten.
Pel en snipper de ui fijn. Snijd daarna de groene en rode paprika in blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, paprika’s, komijn en chilivlokken. Voeg de blik tomaten toe, verdeel ze met een pollepel in kleine stukjes en laat de groenten op laag vuur 15 minuten pruttelen.
Maak dan 4 holtes in het groentemengsel en breek in elk ervan een ei. Bestrooi de eieren met zout, leg een deksel op de pan en laat de eieren op heel laag vuur 10minuten garen. Bestrooi met feta en gesneden koriander.
Je kunt er volop op variëren, bijvoorbeeld door een pittig merguez worstje mee te bakken, wat Turkse groene pepers of een zoete aardappel in plakjes. Eet het eventueel met een snee brood.
Minder koolhydraten?
Dit recept bevat in de basis geen koolhydraten. Bij overgewicht en bij diabetes type 2 kan het gunstig werken om de hoeveelheid koolhydraten in de voeding te verminderen. Dat betekent: geen toegevoegde suikers en frisdrank en (veel) minder brood, pasta, aardappelen en rijst. Deze adviezen zijn voor iedereen van toepassing die graag wat kilo’s wil kwijtraken.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat is astaxanthine?
Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.
Lees meer Lees meerVisolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.
Lees meer Lees meerOnze tips voor minder PFAS in je leven
PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.
Lees meer Lees meer