Het belang van eiwitten
Elk onderdeel van het lichaam bevat eiwit. Het zit in onze huid, weefsel, spieren en cellen. Een volwassen lichaam bedraagt gemiddeld maar liefst 12 kilo eiwit! Het is dus niet verrassend dat eiwitten van enorm belang zijn voor een gezond lichaam, maar wat doen ze nou eigenlijk precies?
Wat doen eiwitten?
Eiwitten zijn bouwstoffen voor de groei en het herstel van
weefsels en vormen een belangrijke energiebron. Daarnaast zijn ze ook nog eens
van groot belang als bestanddeel van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden
gemaakt als ons lichaam ze nodig heeft, voor bijvoorbeeld het
spijsverteringsproces. Eiwitten zijn ook een bestanddeel van enzymen. Enzymen
zijn essentieel voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de
stofwisseling. Verder maken eiwitten deel uit van antistoffen, die de afweer
van vreemde stoffen in het lichaam voor hun rekening nemen.
Bouwstof van het lichaam
Eiwitten bevorderen als bouwstof de spiergroei en zijn van groot belang
voor het behoud van sterke botten. Onze botten, spieren, weefsel en huid hebben
eiwitten nodig om zich te herstellen na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning.
De lichaamscellen kunnen zich ook alleen delen (dit proces wordt mitose
genoemd) en herstellen als er voldoende eiwit in het lichaam aanwezig is.
Eiwitten en aminozuren
Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan zo’n twintig verschillende
soorten aminozuren. Als we eiwit verbranden wordt het weer afgebroken in
afzonderlijke aminozuren die verschillende taken in het lichaam hebben, zoals
bijvoorbeeld de ondersteuning van het spijsverteringsproces.
We maken onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden verkregen.
Dierlijke en
plantaardige eiwitten
Eiwit zit in uiteenlopende producten, maar vooral in dierlijke producten en
peulvruchten. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. De biologische
waarde van dierlijke eiwitten is hoger dan van plantaardige eiwitten. Dit houdt
in dat de eiwitten uit deze dierlijke producten meer lijken op ons
lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen. Daarnaast bevat
dierlijk eiwit ook meer essentiële aminozuren.
Tip: Ben je vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.
Een gevarieerde voeding is daarom erg belangrijk om alle aminozuren in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen!
Alles weten over eiwitten? Lees hier de laatste bevindingen uit een grootschalig onderzoek naar eiwitten.
Gerelateerde producten: Flinndal eiwitshake
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat is astaxanthine?
Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.
Lees meer Lees meerVisolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.
Lees meer Lees meerOnze tips voor minder PFAS in je leven
PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.
Lees meer Lees meer