Zwanger zijn, hoe doe je dat?

blog_afbeeldignen_groot_zwanger_16cdb245.jpg

Welke onzekerheden kom je tegen? Doe je het rustig aan tijdens je zwangerschap of juist niet?

Je besluit zwanger te worden

Het begint al op het moment dat je zwanger wilt worden. Google is opeens je beste vriend. Wanneer heb ik mijn eisprong? Ben ik daarvoor of juist daarna vruchtbaar? Wat is temperaturen? Moet ik ovulatietesten kopen? 

Als je zwanger wilt worden is het advies om vanaf dat moment meteen te beginnen met het slikken van foliumzuur (400 microgram). Foliumzuur is namelijk belangrijk voor de aanleg van de placenta en de groei van de baby tijdens de zwangerschap. Hier wordt direct na de bevruchting al een start mee gemaakt.

Je eerste zwangerschapstest doe je vaak veel te vroeg zodat de test bijna altijd negatief is. Je wordt lid van een forum waarin je al je kwaaltjes bespreekt, die meestal gewoon leiden tot een ongesteldheid. Maar ineens is de test positief!

Google is je beste vriend

Hoera je bent zwanger. En nu? De aankomende 9 maanden van je leven bestaan uit een hoop onzekerheden. Elk steekje dat je voelt typ je in op Google. De eerst afspraak bij de verloskundige duurt nog een paar weken. Dan mag je er eindelijk heen. Het hartje klopt. Al snel komen de verhalen van de vrouwen bij wie dit ook het geval was en waarbij het alsnog mis ging… Die twijfel.

De nekplooimeting

De 12 weken echo. Een belangrijk punt met de nekplooimeting. Is alles wel goed? Je krijgt een goede uitslag. En niet lang daarna weer de horrorverhalen dat het mis ging. De onzekerheid slaat weer toe en houdt aan tot de 20 weken. Daar is de belangrijkste echo…alles wordt nagekeken, van top tot teen. En ook hier slaag je weer met vlag en wimpel.

Vanaf dat punt mag je eigenlijk niet meer naar binnen kijken. Je gaat er nu ook vanuit dat alles in orde is. Het googlen blijft…bij elk kwaaltje en elk schopje dat je voelt. Dat begint nu ongeveer. In het begin is het nog spannend…maar na een tijdje wordt het toch echt wel vervelend.

De 20 weken echo

Vanaf ongeveer 20 weken groeit je buik. Dit is een moment waarop veel moeders de mist in gaan: ik word nu toch al dik. De zakken chips worden uit de kast getrokken, en de bergen chocola en ijs worden ingeslagen. Het is weken aftellen tot het verlof, met zo veel mogelijk slapen en rusten. Maar is dat wel de bedoeling?

Blijf bewegen

Door je zwangerschap worden alle banden in je lichaam week. Je spieren moeten dus meer werk doen. Op het moment dat je borsten en je buik gaan groeien, gaat dit gewicht trekken aan je rug. De spieren die al meer werk moesten doen, moeten nu nog harder werken. Dat levert vaak wat klachten op. Natuurlijk is het belangrijk om te rusten, maar beweging tijdens je zwangerschap is nog veel belangrijker. Word actief, ga lekker wandelen of zwemmen, of sluit je aan bij een groepje zwangere vrouwen die sporten.

Eet normale porties

Dan is er het probleem van het eten nog. De eetbuien en de trek die we opeens krijgen in de meest vreemde dingen. Het blijft belangrijk om gezond te eten tijdens je zwangerschap. Je kindje krijgt nou eenmaal alles binnen wat jij eet. Het is dus niet de bedoeling dat je eet voor twee. Gewoon normaal eten, normale porties, en vooral niet op dieet gaan. Op het moment dat je te weinig eet, komen er afvalstoffen vrij, die ook bij je baby terecht komen. Ook kun je kiezen voor een voedingssupplement ter ondersteuning van je zwangerschap. Flinndal Multi Zwanger is speciaal ontwikkeld voor vrouwen met een kinderwens, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Het moment dat je je kind mag verwelkomen

Nu ben je bijna uitgerekend. Alle echo’s zijn geweest, je bent lekker actief geweest, en je hebt goed gegeten. En dan de bevalling.. Daar kun je jezelf gewoonweg niet op voorbereiden! Maak je vooral niet te druk, de baby komt er altijd uit! En dan wens ik je uiteraard veel succes.

Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach. Meer informatie over haar en haar praktijk vind je op www.kinderfysiovolendam.nl.

nathalie-klein_45124c4d.jpg

Nathalie Buijs-Bont blogt maandelijks als gast op flinndal.nl.


Lees ook:

Mijn naam is Reinout Wiggers en ik ben een atleet op de middellange afstand 800 meter. Voor Flinndal schrijf ik over mijn leven als atleet en hoe voeding en supplementen mij hierin ondersteunen. Lees meer

Er wordt veel gezegd en geschreven over sport en voeding. Door deze wildgroei aan informatie is het lastig om te bepalen welke informatie juist is of niet. Wanneer heb je bijvoorbeeld extra eiwitten, koolhydraten of vetten nodig? Lees meer

Pijn in gewrichten is vervelend, helemaal als je er dagelijks last van hebt. Maar wat is daar aan te doen en welke rol heeft glucosamine daarin? Lees meer

Geef een reactie op: Zwanger zijn, hoe doe je dat?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.