Zorg voor een hygiënische keuken

Zorg voor een hygiënische keuken

Dagelijks staan we in de keuken. Het is daarom belangrijk dat alles schoon is als we eten bereiden. Want naast gezond en gevarieerd eten is ook een hygiënische keuken belangrijk voor de gezondheid. Toch is de keuken een van de vieste plekken in huis. Is jouw keuken schoon? We geven een paar schoonmaaktips.

Was je handen
Iedereen weet dat je je handen moet wassen voordat je begint met het bereiden van eten. Je handen raken namelijk dagelijks veel dingen aan die vol bacteriën zitten. Denk aan geld, deurklinken of een toetsenbord. Was daarom je handen ongeveer twintig seconden met een antibacteriële zeep en droog je handen goed af. Wist je bijvoorbeeld dat gewone zeep bedoelt is om te ontvetten en actibacteriele zeep om bacteriën te doden?

Houd rauwe producten gescheiden 
Als je rauwe producten snijdt, bijvoorbeeld kipfilet, gebruik het snijplankje dan niet bij vlees of vis. Maak het snijplankje eerst goed schoon of gebruik een ander snijplankje. Zo voorkom je dat bacteriën van het ene product overgaan op het andere product (kruisbesmetting).

Schone handdoeken en theedoeken
De vaatdoeken in de keuken zitten vol bacteriën. Zorg daarom dat je een schone doek pakt en was ze op 60 graden wast zodat de bacteriën het niet overleven. Let ook op dat je de keuken niet schoonmaakt met een gebruikte doek want zo worden de bacteriën alleen maar meer verspreid.

Maak de koelkast regelmatig schoon
Maak een keer per maand de koelkast goed schoon met heet water en een sopje. Deze ligt vol met verschillende producten en dus bacteriën. Vergeet niet de groentelades en de rubbers van de deur.

Bak en kook goed
De meeste bacteriën en ziekteverwekkende organismen worden vernietigd bij hoge temperaturen tijdens het kook- of bakproces. Goed bakken en koken helpt de meeste bacteriën dus de doden. Maar er zijn ook bacteriën die juist goed gedijen bij hoge temperaturen. Wacht daarom niet te lang met de producten in de koelkast te leggen als je thuis komt van het boodschappen halen.

Onbezorgd koken
Als je in een schone omgeving eten bereid hebben bacteriën geen kans om te overleven. Zo kun je de lekkerste gerechten klaarmaken. Heb jij nog meer schoonmaaktips voor de keuken? Laat het ons weten.


Geef een reactie op: Zorg voor een hygiënische keuken

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.