Zonlicht is schadelijk voor de ogen

Zonlicht is schadelijk voor de ogen

Veel mensen weten dat zonlicht een positieve invloed op het lichaam heeft met de aanmaak van vitamine D als gevolg. En ook dat UV-straling schadelijk kan zijn voor de huid bij te lange blootstelling hieraan. Maar wat minder bekend is, is de invloed die UV-straling heeft op de ogen.

Natuurlijk, bij wintersport draagt iedereen een bril. Maar bij een gemiddeld zonnige dag in het voorjaar is niet iedereen zich even bewust van het gevaar. UV-stralen kunnen schade aanrichten aan de ooglens, het hoorn- en netvlies en aan de oogleden. De blootstelling is het grootst op plaatsen met reflecterende oppervlakten zoals water en zandstranden, maar ook gewoon in het park of in de tuin kan er schade worden aangericht.

Zonlicht versnelt het verouderingsproces van de ogen. Hierdoor treden mogelijk sneller problemen op als staar of macula degeneratie, de veroudering van het netvlies. Bij macula degeneratie betekent dit dat het scherpe zien wordt aangetast of vervorming optreedt in de beeldvorming.

Bescherm de ogen tegen UV licht
Je kunt de ogen het best beschermen tegen UV licht, door het dragen van een bril met UV filter. Sommige contactlenzen bevatten ook een dergelijke filter, maar beschermen niet het hele oog.

Zorg dat je een bril draagt met het juiste beschermingsniveau. De bril moet zowel UV-A als UV-B straling absorberen. Het gaat hierbij vooral om het beschermingsniveau met betrekking tot UV-A straling. Een goede bril absorbeert 99% of meer van de straling.

Een dure bril is niet per definitie een bril die goed beschermt. En ook donkere glazen zijn geen garantie voor goede bescherming. Let bij de aanschaf van een zonnebril dus vooral op de UV filter. Vooral bij baby’s en kinderen is deze erg belangrijk.

Ook goede voeding kan helpen de ogen te beschermen. Zo helpt omega 3 het verouderingsproces van de ogen tegen te gaan.


Lees ook:

Je staat er bijna nooit bij stil, maar elke dag gebruiken we onze ogen. Belangrijk dus om goed voor onze ogen te zorgen. Voeding kan helpen om je ogen in goede conditie te houden, ook op latere leeftijd. Lees meer

We werken achter de computer, kijken tv, hebben onze mobiele telefoon de hele dag bij ons en ook de tablet mag niet meer ontbreken. Hoe zorg je voor je ogen? Lees meer

Hoe vaak en waarom eten mensen vis en gebruiken ze daarnaast nog visoliecapsules? Op deze vragen hebben wij geprobeerd antwoord te geven aan de hand van een klein onderzoek. En hier kwamen opvallende resultaten uit. Lees meer

Geef een reactie op: Zonlicht is schadelijk voor de ogen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.