Zomertijd, de klok een uur vooruit

Zomertijd, de klok een uur vooruit

Het laatste weekend van maart gaat de klok weer een uur vooruit. Veel mensen kijken uit naar de zomertijd. Toch kan het onze biologische klok flink verstoren.

Gevolgen van zomertijd

De zomertijd is ooit ingesteld om langer van het licht gebruik te maken en energiekosten te besparen. In 2007 is er een onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Uit dat onderzoek blijkt dat de zomertijd een veel groter effect heeft op onze biologische klok dan gedacht. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vooral avondmensen in de zomerperiode te kampen hebben met een verstoord slaapritme.

klok_blog2_ad6fba93.jpgZomertijd en onze biologische klok 
Iedereen heeft een eigen dagritme. Dit wordt onze biologische klok genoemd. Het dagritme duurt ongeveer 24 uur maar moet steeds bijgesteld worden. Het bijstellen van je dagritme gebeurt via daglicht en stuurt bovendien je slaap aan. Tijdens de wintertijd loopt ons dagritme gelijk met de licht/donker cyclus. Tijdens de zomertijd is dat niet het geval. Daarom is de kans aanwezig dat je minder snel in slaap valt tijdens de zomermaanden.

Voldoende nachtrust en melatonine
Voldoende nachtrust is belangrijk, ook voor je weerstand. Het lichaam kan zich tijdens de slaap weer opladen voor de volgende dag. Melatonine zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen en wordt door het lichaam aangemaakt als het donker is. Overdag hebben we dus weinig melatonine in ons lichaam en naarmate het donker wordt steeds meer. De aanmaak van melatonine wordt geremd bij fel licht. Zorg er daarom voor dat je voor het slapen gaan niet te lang achter je laptop of tv blijft zitten. Flinndal Nachtrust bevat maar liefst 0,3 mg melatonine en kan extra ondersteuning bieden.

Genieten van de zomer
De zomertijd brengt natuurlijk ook veel voordelen met zich mee. De dagen worden langer zodat we nog langer kunnen genieten van de zon. ’s Avonds lekker buiten in de tuin zitten, een wandeling maken, wat drinken met vrienden. In de zomer zijn we actiever. Meer zon zorgt voor meer energie. Na deze koude maanden is de zon meer dan welkom.


Lees ook:

Het is weer bijna lente en dat betekent dat de klok deze maand een uur vooruit gaat. Hoe komt het dat dit ene uurtje tijdsverschil onze biologische klok zó in de war kan schoppen? Lees meer

Je kent het vast wel. Na het avondeten kruip je op de bank om nog even televisie te kijken of wat te lezen. En dan krijg je trek. Trek in koek, chips, zoutjes of juist chocolade. Hoe komt dit? Lees meer

Wanneer je in ploegendienst werkt, wordt het bioritme verstoord. Je slaapt soms overdag en werkt in de avond. Door de wisselende diensten, raakt je lichaam in de war. Hierdoor kun je problemen krijgen met slapen. Wat kun je zelf doen om beter te slapen? Lees meer

Geef een reactie op: Zomertijd, de klok een uur vooruit

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.