Wintertijd, wanneer en waarom?

Wintertijd, wanneer en waarom?

De wintertijd begint elke laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok van 3.00 naar 2.00 uur gezet. Een uurtje langer slapen of een uurtje langer genieten van de vrije zondag. Jij mag kiezen.

Wintertijd is de standaard
De wintertijd is eigenlijk onze standaard tijd. In 1916 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de zomertijd. De klok werd toen een uur naar voren gezet waardoor het een uur voor liep op de standaard tijd die we nu de wintertijd noemen.

Waarom zomertijd
In de zomermaanden komt de zon eerder op waardoor het al vroeg licht begint te worden. Zelfs zo vroeg dat het ons slaapritme kan verstoren. We zijn immers gewend om te slapen als het donker is en wakker te worden wanneer het licht wordt. Door de klok vooruit te zetten lijkt de zon later op te komen en later onder te gaan. Op deze manier word de periode dat het licht is aangepast aan de periode dat we wakker zijn.

Ezelsbruggetje wintertijd en zomertijd
Een ezelsbruggetje voor de wintertijd is: je wint-er-tijd mee. De laatste zondag van oktober duurt namelijk 25 uur.

Een bekender ezelsbruggetje is dat de klok in het VOORjaar, VOORuit gaat en in het NAjaar ACHTERuit.

daylightsaving-world-subdivisions_f467b830.png

De blauwe gebieden gebruiken de zomer- en wintertijd, de oranje gebieden hebben dit in het verleden gedaan maar nu niet meer. De rode gebieden gebruiken het niet en hebben het ook nooit gebruikt.

Bron: Wikipedia

 

Gerelateerde producten: Flinndal Nachtrust


Lees ook:

Vind je schaatsen op natuurijs leuk? Lees hier de tips zodat je goed voorbereid op de schaats stapt. Lees meer

Brei voor deze winter eens zelf een mooie sjaal, col of omslagdoek! Zo heb je gegarandeerd een uniek item waarmee je de show steelt. De Brei & Wol Winkel biedt je hier patronen voor een col, zitkussen, kussen en plaid. Lees meer

Mannen en vrouwen kunnen het allebei koud hebben. Algemeen is bekend dat vrouwen het wel eerder koud hebben dan mannen. Zeker bij lage temperaturen in de herfst en winter hebben vrouwen het eerder koud. Hoe komt dit? Lees meer

Geef een reactie op: Wintertijd, wanneer en waarom?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.