Wie beweegt, denkt beter


gezondnu

Wie sport krijgt sterkere spieren, maar ook een sterker brein. Waarom is juist ons brein gebaat bij actie? Die vraag wordt deze maand beantwoordt in het magazine gezondNU.


Cognitief functioneren verbetert als we sporten

We zijn ons brein – ja en nee. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat je brein wel degelijk beter wordt als je er goed voor zorgt door gezond te eten, genoeg slaapt én veel te bewegen en sporten. En juist dat laatste is een fascinerend gegeven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ons cognitief functioneren verbetert als we sporten. Bij het Donders Instituut en het Radboudumc werd hier onderzoek naar gedaan. Onderzoek dat er voor zorgt dat je vandaag nog je sportschoenen wilt pakken.


Hoewel de gezonde link tussen bewegen en brein niet nieuw is, zal niemand gaan sporten omdat hij beter wil leren of beter zal gaan onthouden. Onderzoeker Dr. Eelco van Dongen snapt dat. In de augustus-editie zegt hij: “We proberen bij het sporten vooral andere doelen te bereiken: je doet het om je conditie te verbeteren, sterker te worden, af te vallen of gewoonweg plezier te hebben. Dat is dan de reden waarom je gaat sporten.”


Effect te zien in brein

De fysieke, lichamelijke gevolgen van sport merken we snel – eerst spierpijn en met een beetje geluk een betere conditie. Het acute effect van sporten op het brein, is óók te zien in het brein! “Zo blijkt uit onderzoek dat als we enkele uren na het leren van iets belangrijks gaan sporten, we deze informatie langer kunnen onthouden.” De informatie die je hebt opgenomen wordt in de uren en dagen erna gestabiliseerd in het geheugen. De geheugensporen worden continu dieper vastgelegd.


Ook profijt als je ouder wordt

Ook als we ouder worden, profiteren hersenen van sporten. Door regelmatig te bewegen verbeter je de doorbloeding en dat heeft een direct effect op het brein. Ook verhoogt het de neurogenese, de aanmaak van nieuwe zenuwcellen. Dit is niet alleen goed voor je geheugen, maar waarschijnlijk ook voor je gemoedstoestand.

Het idee dat ons brein geen statisch gegeven is, maar te beïnvloeden is door onze leefstijl – het is een heel hoopgevend verhaal. Benut deze vakantie om extra te genieten van wandelen, zwemmen en mountainbiken.

Fijne vakantie gewenst!
Jose Leeuwenkamp
Hoofdredacteur gezondNU

Lees het hele artikel in gezondNU
Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU08-2016 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Wie beweegt, denkt beter

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.