Wat veroorzaakt menstruatiepijn?


Menstruatie

Veel vrouwen hebben last van menstruatiepijn, in medische termen ook wel dysmenorroe genoemd. Dit betekent vaak een krampende pijn in de onderbuik of rug vlak voor en/of tijdens de menstruatie. De buik- en rugpijn kan gepaard gaan met andere klachten zoals hoofdpijn, overgeven, stemmingswisselingen of vermoeidheid. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in ons lichaam tijdens de menstruatie en wat is precies de oorzaak van de pijn?


Wat gebeurt er tijdens de menstruatie?

Iedere maand komt er een eitje vrij uit één van de twee eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de krampen en steken voor en tijdens de menstruatie.


Twee typen menstruatiepijn

Er zijn twee typen menstruatiepijn te onderscheiden: primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. De eerste vorm komt het meeste voor, bij ongeveer 75% van de vrouwen. Hierbij is er geen directe onderliggende oorzaak voor de pijn. Waarschijnlijk heeft dit type pijn te maken met prostaglandinen. Dit zijn hormoonachtige stoffen die vrijkomen voor en tijdens de menstruatie. Ze zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt om het slijmvlies af te stoten. De zenuwuiteinden in je baarmoeder zijn door de prostaglandinen juist gevoeliger voor pijn, waardoor je het samentrekken van de baarmoeder voelt als pijn. Ook gaat er minder bloed naar de baarmoeder. Een verhoogde prostaglandinespiegel zou een verklaring kunnen zijn voor de menstruatiepijn.

Bij secundaire dysmenorroe is er wel een onderliggende oorzaak die de menstruatiepijn verklaart. Aangezien dit type menstruatiepijn slechts bij 25% van de vrouwen voorkomt en de oorzaak van de pijn vaak medisch is, zullen wij hier niet verder op ingaan.


Wat kan de menstruatiepijn verzachten?

Primaire dysmenorroe kan gepaard gaan met kramp, hoofdpijn, moeheid, algehele zwakte, gevoelige borsten, misselijkheid en diarree. Erg vervelend, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die kunnen helpen.

  • Warmte. Warmte kan helpen om de pijn te verlichten. Zo kun je een kruik tegen je onderbuik houden of een warm bad nemen.
  • Rust. Als je veel last hebt van pijntjes, kan het helpen om rustig aan te doen. Lekker thuis op de bank met een boek of een serie kijken helpt ontspannen.
  • Massage. Het zachtjes drukken / masseren op de pijnplekken zoals de rug, benen of soms ook de buik kan ook helpen de pijn te verzachten. Een goede reden om je partner aan het werk te zetten.

Meer weten of de menstruatie? Wij hebben een uitgebreid e-book voor je klaarstaan die je gratis kunt downloaden via de onderstaande button.

Download e-book »Lees ook:

Door de wisselende hormoonhuishouding tijdens de menstruatiecyclus kunnen vrouwen te maken krijgen van het premenstruele syndroom (PMS). Wat is PMS en hoe kan borage- en teunisbloemolie uit Flinndal GLA Omega-6 een goede ondersteuning zijn? Lees meer

Verlies jij af en toe wat druppeltjes urine bij bijvoorbeeld hoesten of niezen? Dan hoor je bij een grote groep vrouwen die hier last van heeft. In dit blog lees je meer over urineverlies en hoe bekkenbodemoefeningen kunnen helpen. Lees meer

Veel vrouwen (maar ook mannen) hebben last van een droge huid in de winter. Wij geven je daarom 5 tips voor een goede huidverzorging in de winter. Lees meer

Geef een reactie op: Wat veroorzaakt menstruatiepijn?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.