Wanneer een geheim niet meer leuk is (gezondNU)

Wanneer een geheim niet meer leuk is (gezondNU)

Geheimen zijn leuk. Om te hebben – maar ook om te delen met een paar happy few. Zelfs als een ex-wielrenner zijn publieke geheim deelt met de hele wereld –dan nóg denk je: leuk, ik hoor een echt geheim!

Maar er is een grens bij het delen van een geheim – dat is de grens dat een geheim niet  meer leuk en spannend is. “Niet-leuke geheimen zijn belastende geheimen voor anderen”, vertelt psychotherapeut Carolien Roodvoets in gezondNU. Leuke geheimen zijn ongevaarlijk om te hebben en te delen, maar met de minder plezierige variant moet je oppassen omdat je een ander schaadt.

ssst-300x300_6f18c174.jpg“Zo komen geheimen in families aan de lopende band voor. Denk aan grote kwesties zoals schulden, mishandeling en buitenechtelijke relaties of kinderen.” En dan wordt het gevaarlijk, zegt de psychotherapeut, omdat je met het geheim én het delen van het geheim een ander met extra zorgen opzadelt.

Angst, depressie en breuken in de familie, kunnen allemaal het gevolg zijn als je rondloopt met zo’n groot (familie)geheim. Het drukkende geheim brengt je als snel in een geïsoleerde positie. Alsof je opgesloten bent in een lift niet groter dan een vissenkom, waar je met geen mogelijkheid uit kunt komen.

Roodvoets geeft daarom een wijze, maar logische raad in gezondNU: “Als je iets hebt dat echt geheim moet blijven, kun je het beter aan niemand vertellen. Anders is er een kans dat jouw geheim aan de grote klok wordt gehangen, rondgaat als een lopend vuurtje of een probleem voor een ander wordt.”

Maar is het soms niet beter de symbolische vissenkom te breken? Alle geheimen eruit te gooien? Roodvoets: “Wanneer je het gevoel hebt dat je een groot geheim niet meer kunt dragen, dan is het tijd om het te delen.”

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 1-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt in gezondNU 8 uit waarom die ruzie tussen onszelf en de weegschaal zo hoog oploopt. Lees meer

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Wanneer een geheim niet meer leuk is (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.