Waar bier is, is … (gezondNU)

Waar bier is, is … (gezondNU)

Zaterdagavond: hét moment voor feestjes, gezellige etentjes en afspraakjes in de kroeg. Met een likeurtje bij de koffie, net iets te veel wijntjes dan goed voor je is of zelfs stevig doordrinken met vrienden. Bier is plezier, wijn is fijn – dat weerlegt niemand. Maar wát doet die alcohol in ons lijf? Die vraag wordt beantwoord in een overzichtsartikel in gezondNU 4.  Hier alvast de vijf belangrijkste vragen op een rij.

Hoe snel zit alcohol in ons bloed? Snel! Een kwart van de alcohol komt direct via de maagwand in je bloedbaan, de rest volgt kort daarop via de dunne darm. Het is een kwestie van minuten tot de alcohol in de hersenen doordringt. Over het afbreken van een standaard alcoholische consumptie, circa 10 gram alcohol, doet de lever één tot anderhalf uur. Over vier glazen dus vier tot zes uur.

Alcohol is onlosmakelijk verbonden met (helaas!) een kater. De boosdoener achter een kater is acetaldehyde. Een moeilijke woord voor een giftige stof, die vrijkomt bij de afbraak van alcohol. De acetaldehyde is degene die alle vervelende kenmerken van een kater veroorzaakt – de hoofdpijn, misselijkheid en een snellere hartslag. Pas als de acetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur, zijn de ergste bijwerkingen van alcohol voorbij.

Hebben vrouwen meer last van alcohol? Ja, vrouwen zijn eerder dronken en hebben ook langer last van te veel drinken. Dit komt doordat vrouwen een minder groot lichaamsgewicht hebben dan mannen en vooral minder spierweefsel. Spierweefsel bevat meer water dan vetweefsel en alcohol lost op in water. Hoe meer water een lichaam bevat, hoe meer verdund de alcohol in het bloed terechtkomt.

Is alcohol drinken nu wel of niet gezond? Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van één tot twee glazen alcohol de kans op een hartaanval licht doet afnemen. Daar staat tegenover dat de kans op kanker bij deze hoeveelheid licht gn_04_2013-hr-230x300_47056d30.jpgtoeneemt. Je kunt dus niet zeggen dat alcohol de gezondheid bevordert – maar ook niet verslechtert.
Overmatig alcoholgebruik is ronduit slecht. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en dementie.

En na die zaterdagavond wordt het weer zondagochtend. Als op dat moment een kiertje licht pijn doet, het hoofd bonkt en de mond kurkdroog is, denken sommigen mensen dat een koude douche, rauw ei of een rondje extra hardlopen werkt. Maar … het afbraakproces van alcohol door de lever wordt niet versneld door stofjes. Zelfs frisse lucht heeft geen effect op de afbraaksnelheid van alcohol.

En dan? Wees lief voor je lichaam en koester de herinneringen aan die gezellige avond …


Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 4-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

Een gezellig etentje, lekkere wijntjes en later op de avond alweer honger. Vreemd. En dat terwijl je toch eigenlijk best veel gegeten had. Herkenbaar? Hoe het komt dat je na al die alcoholische versnaperingen tóch nog zin hebt in bitterbal of andere snack Lees meer

In deze column van gezondNU gaan longarts Wanda de Kanter en psychiater Bram Bakker in gesprek over roken en alcohol. Lees meer

Veel tips voor alcoholvrije cocktails of smoothies leveren mierzoete drankjes op, vol suiker en zoetstoffen. Wij hebben een paar tips voor een lekkere en gezonde cocktail voor je. Lees meer

Geef een reactie op: Waar bier is, is … (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring