Serieus #RTL Nieuws? Voedingssupplementen zijn niet nodig?


Maag

Met veel verbazing heb ik afgelopen weekend naar een uitzending van het RTL Nieuws gekeken. Wat was de conclusie; “voedingssupplementen zijn helemaal niet nodig, een kleine groep mensen uitgezonderd’. Hoe is het mogelijk dat men tot deze conclusie komt?Natuurlijk; Flinndal is een commercieel bedrijf en wij willen onze producten graag verkopen. Maar wij verkondigen ook overal dat onze voedingssupplementen bedoeld zijn als àànvulling op de gezonde voeding. Eet je volgens de Schijf van Vijf en krijg je dagelijks minimaal 2 ons groenten en 2 stuks fruit binnen alsmede voldoende zuivel, noten enzovoort, dan is die aanvulling inderdaad niet nodig (uitgezonderd de dagelijkse portie vitamine D voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar).


Wij eten niet volgens Schijf van Vijf

Maar wat blijkt keer op keer uit onderzoek: wij Nederlanders houden ons nu eenmaal niet aan de aanbevolen producten uit het welbekende schijfje. Of we eten er in ieder geval niet genoeg van. Zo blijkt uit onderzoek van het RIVM dat slechts een kwart van de Nederlanders elke dag voldoende groente eet en slechts 14% voldoet aan de aanbeveling voor het wekelijkse stukje vette vis.


Misleiding?

Volgens het nieuwsitem zou je echter toch geen extra vitaminen nodig hebben voor je weerstand, omdat je al genoeg binnenkrijgt uit de voeding. Een paar quotes uit het item: ‘want dat het door de pillen komt, daar is geen bewijs voor' en ‘je hebt er dus niks aan’. Mensen zouden misleid worden door marketingtrucjes. En toegegeven, niet alle winkelmedewerkers uit het filmpje gaven een goed advies over het nut van de supplementen. Maar als je een compleet beeld wilt schetsen beste RTL, dan zou er op z’n minst ook vermeld moeten worden dat we allemaal niet zo gezond en gevarieerd eten als de bedoeling is. En dat een aanvulling met een voedingssupplement juist daarom een goed idee kan zijn. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vitaminen en mineralen je helpen om je gezondheid te ondersteunen.


EFSA

Niet voor niets is de EFSA (European Food Safety Authority) jarenlang bezig geweest om de meer dan 4500 claims die door marketeers de wereld in werden geslingerd over voedingssupplementen, te beoordelen op wetenschappelijke onderbouwing. Van die 4500 claims zijn er slechts 222 als ‘waar’ beoordeeld door de EFSA. Deze zijn voor 100% wetenschappelijk onderbouwd en er kan geen misverstand over bestaan. Vandaar ook dat je als leverancier mag zeggen dat de verschillende B-vitaminen van belang zijn voor de energiehuishouding, calcium, magnesium en vitamine D goed zijn voor de botten en dat vitamine C de weerstand ondersteunt. Dus…wie misleidt nu eigenlijk wie?


Vragen?

Heb je vragen over het gebruik van supplementen? Onze voedingsdeskundigen zitten op werkdagen van 9:00 tot 17:00 klaar om al je vragen te beantwoorden. Mail je vraag naar voedingsdeskundige@flinndal.nl en wij geven binnen 1 werkdag antwoord.


Wie ben ik?

afbeeldingen_middel_inge_d2fda42d.jpg

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal en geïnteresseerd in alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het is een enorm dynamische wetenschap, die voortdurend in beweging is. Dat maakt het zo leuk! Ik heb dan ook diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.Lees ook:

Uit een recent marktonderzoek blijkt dat met name een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding wordt aangegeven als noodzakelijk om gezond oud te worden. Wat is dit precies en hoe kunnen supplementen je hierin ondersteunen? Lees meer

Weet jij wat er in deze Schijf van Vijf staat en hoe je gezond en gevarieerd kan eten? Wij namen de proef op de som en hebben een vragenlijst uitgezet onder onze klanten, die is ingevuld door 1150 deelnemers. Hieronder volgen de opvallendste resultaten. Lees meer

Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam luistert heel nauw. Ons lichaam is constant bezig een goede balans te bereiken. Een zuurgraad die net iets hoger of iets lager ligt dan normaal kan al problemen geven. Hoe zit dat precies? Lees meer

Geef een reactie op: Serieus #RTL Nieuws? Voedingssupplementen zijn niet nodig?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.