Vitamine D, een belangrijke vitamine

Vitamine D, een belangrijke vitamine

Vitamine D is onmisbaar voor het lichaam dat weet bijna iedereen. Maar wat niet iedereen weet is dat sommige mensen baat hebben bij extra vitamine D.

Vitamine D, een belangrijke vitamine

Vitamine D is onmisbaar voor het lichaam. Dat deze vitamine voor sterke botten en tanden zorgt is algemeen bekend.

Maar vitamine D doet meer dan dat. Het speelt een rol in onder andere:

  • De opname van calcium
  • Sterke botten en tanden
  • De spierfunctie
  • De weerstand
  • Celdeling en differentiatie

Extra aanvulling is soms nodig

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die het lichaam zelf kan maken, onder invloed van zonlicht. Veel mensen denken dan ook dat een aanvulling van vitamine D niet nodig is. In sommige gevallen onterecht, zo blijkt uit de aanbevelingen van de Gezondheidsraad.

Vanaf een bepaalde leeftijd heb je meer vitamine D nodig. Dit geldt voor vrouwen boven de 50 jaar en voor mannen boven de 70 jaar. Val je in deze leeftijdscategorie, dan heb je 10 microgram extra aan vitamine D nodig. Kom je daarbij minder dan een kwartier per dag buiten, dan heb je zelfs 20 microgram extra vitamine D nodig.

Ook donkergekleurde mensen, vrouwen die zwanger zijn, vrouwen die een sluier dragen en jonge kinderen, hebben een extra hoeveelheid nodig. Dat geldt zeker ook in de winter, als we maar weinig zonnestralen op onze huid krijgen! Flinndal Vitamine D is dan een welkome aanvulling op de voeding. Zo kom je de winter goed door!

Voor wie extra vitamine D:


Kinderen (0 t/m 3 jaar) 10 microgram vitamine D
Vrouwen (4 t/m 69 jaar) die weinig buiten komen of een donkere of getinte huidskleur hebben. 10 microgram vitamine D
Zwangere vrouwen 10 microgram vitamine D
Mannen (4 t/m 69 jaar) die weinig buiten komen of een donkere of getinte huidskleur hebben. 10 microgram vitamine D
Mannen en vrouwen boven de 50 jaar 20 microgram vitamine D

bron: www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/wat-doet-vitamine-d-126/

Waar zit vitamine D in

Vitamine D maakt je huid zelf aan met behulp van zonlicht maar is ook te vinden in een beperkt aantal voedingsmiddelen. De meeste vitamine D vind je in vette vis maar ook kleine beetjes in vlees, eieren, melkproducten en lever. Ook worden margarine, halvarine en braadproducten met vitamine D verrijkt.


Lees ook:

Voor een goede weerstand is het belangrijk dat ons immuunsysteem gezond is. Er zijn 5 vitaminen die hier een grote rol bij spelen. Lees meer

De R is weer in de maand. Lees wat te doen voor de weerstand, tips voor de tuin en waar je toch van de zon kunt genieten. Lees meer

Vitaminetekort kan zorgen voor een lage weerstand. Probeer dat te voorkomen door voldoende van deze vijf wintervitaminen binnen te krijgen. Lees meer

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.