Vitamine C en de Jungfrau Marathon

De Jungfrau Marathon is een geweldige wedstrijd. Afgelopen week heb ik daar deelgenomen in een prachtige omgeving, aan een prachtige wedstrijd én in een prachtig decor. The Top of Europe. Het was heerlijk weer. De ambiance geweldig. De berg was zwaar, heel zwaar. 42.195 kilometer moet worden overwonnen, meer dan 2000 meter omhoog. Mijn tijd was uiteindelijk 3 uur en 22 minuten. Het ging met schijnbaar gemak.

Zoals meestal komt na een piek een dal. De laatste 1,5 kilometer was dan ook naar beneden. Gefinisht met een goede sprint in deze laatste 1,5 kilometer. Pieken en dalen. Een berg gevolgd door een berg, is ook in aandacht vaak teveel, niet alleen voor jezelf, maar voor externen vaak nog meer. Onrust ontstaat. Blokken is voor sommige verenigingen één van de beste opties. Het blokken van wat beangstigend of vreemd is. Met vitamine C werkt het in extrema min om meer hetzelfde. Kies je voor een berg gevolgd door een berg (ortho benadering), of kies je voor alleen maar vlak (Voedingscentrum)

Pieken dalen en Vitamine C

Wanneer we het hebben over pieken in vitaminebereik, is de literatuur veelal uiteenlopend. In extrema hebben we het voedingscentrum. Het voedingscentrum adviseert: 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Zij adviseren 75mg vitamine C per dag. Een korreltje is voldoende. Eet daarbij een appel. De wetenschappelijke gepretendeerde benadering.

Daartegenover hebben we Linus Pauling (de orthomoleculaire benadering), wetenschapper en scheikundige, Nobelprijs winnaar. Hij adviseert meerdere grammen vitamine C per dag. De orthomoleculaire benadering zelf, stelt het nog extremer. Doorgaan tot maagklachten. Dat geleidelijk nog verder opvoeren is het advies wat ik ooit heb gehad. Tot 13 gram vitamine C kan. In extrema ingrijpen in processen. Wat is nu juist en wat niet?

De waarheid en niks dan de waarheid

Uiteraard is het altijd afhankelijk van de belasting, fysieke eigenschappen van het lichaam en dagelijkse inname van alternatieve voedingsmiddelen, waarin ook vitamine C zit. Gegeven het gegeven, of aanvullende supplementen met vitamine dus zinvol is of niet.

De orthomoleculaire benadering, gaat meer uit van de optimale hoeveelheid die we nodig zouden hebben als mensen, om zolang mogelijk en zo gezond mogelijk te leven. Zodat we door kunnen leven tot in extrema. De orthomoleculaire benadering wil ingrijpen in processen, met waarschijnlijk positieve gevolgen. De mens is één van de weinige zoogdieren die zelf geen vitamine C kan aanmaken. Daarom zijn we gevoelig voor infecties en worden we meer en vaker verkouden dan een Gorilla. Meer aanvullen luidt het credo. De berg op berg benadering. Maar wat is het gevolg van ingrijpen op processen? Dat blijft ook onduidelijk.

Het voedingscentrum accepteert de vergankelijkheid van de mens en haar natuur meer. Los van het feit dat haar belangen in de voedingsmiddelenindustrie groter zijn. Schijnbaar onafhankelijk, maar niet helemaal. De mens in haar natuur is mooi. Maar onze natuur is veranderd in de loop der jaren. Vlak blijft vlak, ook daar waar soms ook een berg op het pad ligt. Of we deze spreekwoordelijke berg ook echt moeten nemen of niet, weet ik niet. Maar de wereld draait uiteindelijk wel om aanpassen. En onze wereld is niet meer die van 100 of 200 duizend jaar geleden.

Tot slot de Jungfrau Marathon en vitamine C

Dat in extrema de natuur van 100-200 duizend jaar geleden ook niet helemaal vlak is, mag ook duidelijk zijn. Maar er werd geen 42.195 kilometer op een dag tegen de 18km/h gelopen. Of 13 km/h gemiddeld met een 2 kilometer berg ertussen. Je verbrandt geen 3500Kcal om een hert te vangen, als het goed is dan. Maar zit je ook niet 8 uur per dag achter een beeldscherm en hoef je ook niet in een iets vervuilde lucht naar huis te rijden.

Of het aanvullen met grammen vitamine C daarin de oplossing is, durf ik niet te stellen. Maar dat onze natuur ingrijpend is veranderd en dat dit aanvullende eisen aan ons voedsel gebruik stelt wel. We komen meer in aanraking met vrijradicalen dan vroeger. 75mg vitamine C lijkt mij daarin absoluut niet voldoende. Maar doorslaan in extrema is een ander verhaal. Waar jouw C-Grens ligt, zal je zelf kunnen ontdekken.


Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl
Lees ook:

Vorige maand liep ik voor het eerst een Marathon, de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Ingesteld op een loodzware mentale en fysieke beproeving begon ik aan de wedstrijd. Door onbekendheid met deze afstand en de vele angst verhalen - bijvoorbeeld over de man met de hamer, die op de marathon tussen 30 en 42 kilometer op wacht staat. Lees meer

Mijn eerste Zevenheuvelenloop ervaring zit er op. Een geweldig evenement, goed georganiseerd en een ervaring om niet te vergeten! Sport is mooi, die lijn hou ik graag in deze setting nog even vast. Lees meer

Ik hou me bezig met gezondheid en gezondheidsmanagement. Gezondheid is dus een groot deel van mijn leven. Ik sport veel leef en eet goed en zorg natuurlijk voor voldoende vitaminen. Maar dat betekent niet dat je geen terugval kan hebben. Dat kan iedereen overkomen natuurlijk. Lees meer

Geef een reactie op: Vitamine C en de Jungfrau Marathon

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring