Verschil in advies over 1e duizend dagen


1e duizend dagen

Vorig jaar werd al aangekondigd dat er een speciaal advies wordt ontwikkeld voor de 1e duizend dagen, oftewel, van het moment van de bevruchting tot rond het 2e levensjaar. Dit advies is hard nodig, omdat in de praktijk blijkt dat het advies dat op dit moment wordt gegeven aan (aanstaande) ouders nogal kan verschillen. Terwijl de 1e duizend dagen vaak cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van baby of peuter.


Waarom zijn de 1e duizend dagen zo belangrijk en wat is het verschil in advies op dit moment?


Het belang van de 1e duizend dagen

De start van de duizend dagen is het allereerste begin van het leven: het moment van de bevruchting. Daarna volgt de zwangerschap, de periode dat een kind borstvoeding krijgt, tot het leren van zelf mee-eten. Het einde van de duizend dagen is rond de 2 jaar.

Onderzoek wijst uit dat de omstandigheden in die eerste duizend dagen mede bepalen of een kind goed groeit en zich goed ontwikkelt. Ook is deze periode bepalend voor de gezondheid op latere leeftijd.


Onze aanbevelingen


Verschillen in advies

Het RIVM heeft afgelopen jaar een vergelijking gemaakt van de voedingsadviezen voor de 1e duizend dagen die beschikbaar zijn op het internet. Hierbij werd gekeken naar de adviezen voor de drie doelgroepen die in de 1e duizend dagen onder de aandacht komen:

  1. Zwangere vrouwen
  2. Vrouwen die borstvoeding geven
  3. Kinderen tot en met 2 jaar

Het RIVM heeft de informatie van nationale, regionale en commerciële bronnen met elkaar vergeleken. Uit deze vergelijking blijkt dat er verschillen zijn in het advies over vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap, tijdens de borstvoedingsperiode en voor kinderen van 1 tot 2 jaar. Ook zijn er verschillen in de dosering van vitamine K voor de leeftijd van 0 tot 6 maanden en het geven van honing aan kinderen van 0 tot 12 maanden. Tenslotte verschilt ook het advies over de maximale hoeveelheid koffie die gedronken kan worden en het advies over nitraatrijke groente in de leeftijd van 0 tot 12 maanden.


Eenduidig advies nodig

In 2015 zijn nieuwe Richtlijnen Goede Voeding geïntroduceerd voor veel verschillende doelgroepen en zijn deze vertaald in de nieuwe Schijf van Vijf. De 3 doelgroepen die vallen onder de 1e duizend dagen ontbreken hierin nog. Vanwege het belang van de 1e duizend dagen is de Gezondheidsraad bezig met het opstellen van voedingsadviezen voor die periode. Er komen adviezen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot en met twee jaar, gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke informatie. Naar verwachting komen deze adviezen eind 2018 uit. Uiteraard is het belangrijk dat de verschillende bronnen op internet hun informatie aanpassen naar het nieuwe advies, zodat hierin geen verwarring meer kan ontstaan bij bestaande ouders.

Heb je vragen over het gebruik van suppletie tijdens de 1e duizend dagen? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de verloskundige of de website van het Voedingscentrum te raadplegen.Lees ook:

Peulvruchten zitten vol met eiwitten en zijn hierdoor een goede vervanging voor vlees. Beleg je brood eens met hummus of een spread van witte bonen. Lees meer

De Gezondheidsraad heeft onlangs nieuwe voedingsnormen uitgebracht voor 5 vitaminen en 6 mineralen voor volwassenen. Het gaat om kleine wijzigingen. Om welke vitaminen en mineralen gaat het? Lees meer

Kom van 2 tot en met 5 februari naar de Jaarbeurs Utrecht voor inspiratie voor een gezonde leefstijl op de GezondheidsBeurs! Bestel met actiecode FLINNDAL op www.gezondheidsbeurs.nl en ontvang 75% korting op een toegangskaart Lees meer

Geef een reactie op: Verschil in advies over 1e duizend dagen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.