Vegetariërs en voedingsstoffen

vegetarier en vitaminen

Als vegetariër kies je ervoor om geen vlees, vis of gevogelte te eten. Bij een gezond en afwisselend eetpatroon krijg je ook als vegetariër voldoende voedingsstoffen binnen maar er zijn een aantal aandachtspunten

Vitamine B12
Vitamine B12 maakt je lichaam zelf niet aan en komt alleen voor in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren. Als vegetariër eet je geen vis of vlees en is het dus van belang dat je zuivel of eieren toevoegt aan je dagelijkse eetpatroon zodat je toch voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt vermoeidheid verminderen, de weerstand goed te houden, draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Speciaal voor mensen met een verhoogde behoefte aan vitamine B is er het Flinndal Vitamine B-complex, met alle vitamine B uit het vitamine B complex. 

IJzer
IJzer komt voor in twee vormen, als non-heemijzer in plantaardige producten en als heemijzer in dierlijke producten. Het ijzer uit plantaardige producten wordt moeilijker door het lichaam opgenomen dan het dierlijke ijzer. Daarom ligt de dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vegetariërs ook 1,5 keer hoger. IJzer is vooral belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een stof die nodig is voor de stofwisseling en zuurstoftransport in het bloed. IJzerrijke producten zijn bijvoorbeeld volkorenpasta, gedroogd fruit, appelstroop, noten of volkorenbrood.

Vitamine C
IJzer wordt beter door het lichaam opgenomen als je het eet in combinatie met vitamine C. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer. Vitamine C vind je veel in sinaasappels maar ook in spruitjes, kiwi’s, aardappelen en broccoli. 

Omega 3
In vette vis vind je de omega 3 vetzuren EPA en DHA. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten maar als je geen viseter  bent is dat lastig. Ook als vegetariër is het mogelijk om aan voldoende omega-3 vetzuren te komen. Er zijn genoeg andere bronnen waar deze onverzadigde vetzuren in te vinden zijn, denk bijvoorbeeld aan lijnzaadolie, veldsla of walnoten. Denk je dat je toch extra aanvulling kunt gebruiken, dan is er Flinndal Omega-3 Plantaardig, met 100% plantaardige DHA uit algen. 


Bij een gevarieerd eetpatroon hoef je je als vegetariër geen zorgen te maken dat je voedingsstoffen te kort komt. Er zijn genoeg andere bronnen waarbij je bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt zolang je weet waar je op moet letten.


Lees ook:

Elke vegetariër is anders. Sommige vegetariërs eten bijvoorbeeld wel vis en anderen af en toe een stukje (biologisch) vlees. Daarnaast bestaat er ook een groep mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Bij welke groep hoor jij? Lees meer

Foodbox-bezorger Marley Spoon bezorgt lekkere recepten en verse ingrediënten bij jou thuis, zodat jij snel en eenvoudig een heerlijk en gezond gerecht op tafel zet. Maak in de maand juni kans op een foodbox t.w.v. €39,90 Lees meer

Omega 3 is bij veel mensen bekend als visolie, maar de eigenlijke oorsprong van omega 3 vetzuren zijn algen. Lees meer

Geef een reactie op: Vegetariërs en voedingsstoffen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring