Van het vinkje naar Nutri-Score?


nutri-score

Om ons te helpen met het maken van een gezonde keuze in de supermarkt, pleit de Consumentenbond voor de invoering van de Nutri-Score in Nederland. Het was ook de Consumentenbond die bezwaar maakte tegen het Vinkje, omdat bedrijven konden betalen om het logo op het product te krijgen. Waarom is de Nutri-Score een goed idee?


De Nutri-Score

De Nutri-Score deelt producten in van A (gezond) tot E (ongezond). De afbeelding bestaat uit 5 kleuren, van donkergroen (A) , lichtgroen (B), geel (C), oranje (D), en rood (E). Rood is dus in de Nutri-Score de minst gezonde keuze en daarom wordt geadviseerd dit slechts af en toe te gebruiken.


Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score wordt berekend aan de hand van de voedingswaarde en de hoeveelheid groente of fruit die in het product zit. Via een wetenschappelijke berekening (algoritme) wordt rekening gehouden met de positieve en negatieve aspecten van een product. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigd vet, calorieën en zout een negatieve invloed op de score. Vezels, eiwitten en het gehalte aan fruit en groente hebben een positieve invloed. Er wordt niet gekeken naar duurzaamheid of portiegrootte.


In andere landen is gebruik al normaal

In landen zoals Spanje, België en Frankrijk wordt dit logo al gebruikt. Dit is wel nog op vrijwillige basis, wat ervoor kan zorgen dat fabrikanten van minder gezonde producten zoals frisdrank, snoep en snacks niet staan te springen om de Nutri-Score op de verpakking te zetten. is het voor de consument overzichtelijk welke tussendoortjes een gezonde keuze zijn en welke een iets minder gezonde keuze zijn.


Waarom Nutri-Score?

Veel gezond ogende tussendoortjes, zoals havermoutrepen of mueslirepen, bevatten toch veel suiker en/of verzadigd vet. Het lezen van de verpakkingsinformatie is voor veel consumenten lastig. Uit onderzoek in Frankrijk met de Nutri-Score blijkt dat dit het koopgedrag positief beïnvloedt en dat er vaker gekozen wordt voor de gezondere opties als de Nutri-Score op de verpakking staat.


Wanneer wordt de Nutri-Score verwacht?

De Consumentenbond roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om de Nutri-Score ook in Nederland in te voeren. Wanneer dit zal zijn, is nog onbekend.


Lees ook:

Wat is er lekkerder in de zomer dan een heerlijk frisse salade? Lekker als lunch of als complete avondmaaltijd. De perfecte zomersalade maak je in 5 stappen Lees meer

Koop jij bewust je boodschappen en bewaar jij voedingsmiddelen op de juiste manier? Wij geven je een korte cursus bewust omgaan met voeding. Lees meer

Afvallen is een thema wat altijd actueel is. Elk jaar verschijnen er een aantal nieuwe trends op de markt, die kunnen helpen bij het afvallen. Welke trends zijn dat in 2019? Lees meer

Geef een reactie op: Van het vinkje naar Nutri-Score?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring