Update 7 Plug Me in: Oekraïne


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld maar ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. 


Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en hierdoor reis ik dus niet direct naar Australië. Het doel van de reis is om erachter te komen hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Daarom bezoek ik in alle landen die ik aandoe projecten die actief zijn op dit gebied. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van de reis.

Polen


Elektrische ontdekkingen in Oekraïne

Mijn volgers bepaalden dat na Polen mijn volgende bestemming Oekraïne werd. Dat was vrij onverwacht en ging ik totaal onvoorbereid het land in. In Lviv, wat de eerste stad was die ik aandeed, werd ik opgevangen door Nazar die ik een aantal maanden geleden in Oslo had ontmoet. Nazar is super enthousiast over elektrisch rijden en is betrokken bij allerlei projecten in het land die hier mee te maken hebben. Zo is hij een nationaal netwerk van laadpalen aan het installeren. Er staan er al een paar honderd en je kunt je hiermee al door het hele land verplaatsen. En daar was ik vrij verbaasd over. In de afgelopen periode heb ik door landen gereisd waar geen of een enkele paal te vinden was. Nu in Lviv stonden er al meer dan in Polen, Litouwen en Rusland samen, en dat terwijl het land nou niet bekend staat om zijn sprankelende economie. Oekraïners willen graag zo afhankelijk mogelijk zijn van Rusland. Door elektrisch te rijden hoeven zijn geen gas af te nemen van Rusland, 1 van de redenen waarom het hier zo populair is.


Race naar het zuiden

Ik probeer zo snel mogelijk zuidwaarts te gaan. Mijn route zal via het Midden-Oosten gaan en in het oosten van Turkije en Iran valt de winter zometeen. Koude temperaturen beïnvloeden de actieradius van mijn elektrische auto negatief en als het kwik onder 0 komt laadt de auto zelfs niet meer. Dan wordt het een moeilijke opgave. Daarom race ik door deze landen heen en besteed ik iets minder aandacht aan het bezoeken van duurzame initiatieven. Zo reed ik in 24 uur door drie landen: Oekraïne, Moldavië en Roemenië. Wat interessant is van mijn reis, is dat ik merk hoe gastvriendelijk mensen overal zijn. In Roemenië had ik bijna een lege accu en was ik genoodzaakt bij een klein cafeetje langs de snelweg te stoppen om stroom te vragen. Een ietwat aangeschoten man vond het geweldig dat ik deed en we reden naar zijn huis om de auto in te pluggen. Toen ik vertelde dat ik onderweg was naar een laadpaal om daar in de auto te gaan slapen bood hij mij direct een plek op zijn bank aan. Dit verandert mijn wereldbeeld ook, mensen die ik normaal voorbij zou zijn gelopen blijken ook gewoon goede intenties te hebben.Oost west, thuis best

Na een nacht in Bucharest kwam ik al weer aan in Bulgarije bij een Nederlands echtpaar die daar een Bed & Breakfast runnen. Via Facebook hadden ze mij opgepakt. Aangename verassing was dat zij een kroket voor me klaar hadden staan. Na zeven maanden zonder is dat best flink genieten.


Sovjets

Sovjets

In Bulgarije bezocht ik Buzludhza, het oude hoofdkwartier van de Bulgaarse Sovjets. Het gebouw lijkt zo uit een James Bond of Alien filmset te komen. Een UFO vormig huis met een gigantische paal met iconische rode ster erop staat bovenop een van de hoogste bergen in de regio. Het pand is al jaren verlaten, maar het leent zich nog steeds voor geweldige foto’s.


Het tweede continent

Na een paar dagen Bulgarije kwam ik dan in Turkije aan. Land nummer 20 al weer en toen ik de brug in Istanboel overstak was ik dan eindelijk in continent #2, Azië en schat ik halverwege de reis te zijn. Zeker weten doe ik dat niet want de route wordt niet door mij bepaald dus we zullen zien waar ik volgende maand terechtgekomen ben, dat lees je hier.


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complexQ10 Forte en energierepen. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Update 7 Plug Me in: Oekraïne

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.