Update 17: Plug Me In: Maleisië


Plugmein

Sinds 15 maart 2016 ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld en ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. 


Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en hierdoor reis ik dus niet direct naar Australië. Het doel van de reis is om erachter te komen hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Daarom bezoek ik in alle landen die ik aandoe projecten die actief zijn op dit gebied. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van de reis.


Kuala Lumpur

Na een nacht in de auto te hebben doorgebracht (dit was niet meer gebeurd sinds mijn bezoek aan landen in Europa) rolde mijn auto uit onder de iconische Petronas Tower. Ik vierde 500 dagen, heb daarin 51.000 kilometer afgelegd en 28 landen gezien. De afgelopen periode was ik er door de problemen in India en kort tijdschema in Myanmar & Thailand niet in geslaagd om aandacht te geven aan duurzame initiatieven. Nu ik in Maleisië was waar ik 90 dagen zou verblijven en geen gedoe had met gidsen die mij in de gaten moesten houden, had ik de tijd om daar wat meer onderzoek naar te doen.


Op de WC

Zo kwam ik al snel op de WC terecht. Ecoloo is een geurvrij, waterloos, energie-vrij en onderhoudsvrij toilet. Het gebruikt bacteriën om het ‘afval’ te verwerken tot kunstmest. De Ecoloo komt in diverse uitvoeringen en kan onder andere gebruikt worden op festivals, in de bouw, maar ook buiten en is met name bedoeld voor derde-wereld landen.


Impact

De Impact Hub is een wereldwijd netwerk waar jongeren hun ondernemingen vormgeven. Vaak heeft de onderneming een duurzaam of sociaal karakter. Ik bezocht ze onder andere in Rotterdam, Wenen en Odessa en kwam er nu weer 1 tegen in Kuala Lumpur. Een van de organisaties die bij dit netwerk is aangesloten is Grub Cycle. Grub Cycle is een ‘sociale supermarkt’ met als doel de verloren waarde van voedsel terug te brengen als voedsel en niet weg te gooien. Zo zamelen zij voedsel in bij supermarkten en verkopen dat voor een gereduceerde prijs. Ook kunnen winkels (bakkers, lunchrooms, restaurants etc.) zich aanmelden en via de app aangeven of zij iets over hebben. Deel van de opbrengsten gaat terug naar delen van de bevolking die het minder hebben in de vorm van een voedselpakket. 


Tiny Home

Ik kwam al een paar een Tiny Home tegen tijdens mijn reis, bijvoorbeeld de Wohnwagen in Wenen, maar dat ik er in Azië een zou tegenkomen had ik niet verwacht. Wat ik heb geleerd tijdens mijn reis is dat duurzaamheid vaak een luxe ding is en wat wij in West Europa als ‘normaal’ zien, in Azië nog ver weg is. Daar zijn ze nog met issues als drinkwater en afvalscheiding bezig, iets waar wij niet meer over nadenken. Een initiatief als een Tiny Home is vaak een stap voorbij dat ‘normale niveau’. Geen grote verassing dan ook dat er een Duitser en een Australiër achter zitten, Matthias aks The Greenman is ooit verkozen tot meeste ‘groene man’ ter wereld. Met hun Tiny Home willen zij laten zien dat Maleisische woningen cool en trendy kunnen zijn zonder dat het veel hoeft te kosten. De Greenman Tiny Home wekt stroom op met zonnepanelen, heeft een waterreinigingssysteem en een afvalmanagement systeem.


Op bezoek bij de prins

Toen ik in Kuala Lumpur aankwam had iedereen het maar over 1 ding: het sprookjeshuwelijk van de Nederlander Dennis en zijn Maleisische prinses Tunku Aminah. Het leek mij speciaal om daar onderdeel van te zijn en ging opzoek naar een ingang. Via via kwam ik achter het e-mailadres van zijn advocaat en ik stuurde hem een bericht dat ik wilde helpen tijdens de bruiloft. Plug Me In is mijn afstudeerproject aan de opleiding Event Management geweest. Ik bood aan om de Nederlandse gasten met mijn auto van het vliegveld naar Johor Bahru te brengen, waar de bruiloft plaats vond. 

Ik kreeg snel een enthousiaste reactie terug en hij ging kijken naar wat er mogelijk was. Helaas was alles al georganiseerd, maar wilde Dennis mij wel graag ontmoeten. Het was nog even onzeker of dit door ging, omdat hij erg druk was maar op zaterdagavond kreeg ik een bericht dat Dennis mij zondag wilde ontmoeten, de dag voor de bruiloft. Ik haastte mij naar Johor Bahru en ontmoette hem op zijn residentie. Tijdens een lunch spraken wij over van alles en nog wat. Over voetbal bijvoorbeeld, maar natuurlijk met name over zijn bruiloft. Heel erg speciaal om dit mee te maken! Volgende maand ongetwijfeld weer een nieuw avontuur om over te vertellen.


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complex en Q10 Forte. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Update 17: Plug Me In: Maleisië

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.