Tomaten kweken, lekker én gezond

Tomaten kweken, lekker én gezond

De lente komt dit jaar langzaam op gang. Maar straks gaan eindelijk de temperaturen iets omhoog. Dat betekent tijd voor tomaten!
Tomaten zijn het hele jaar door te verkrijgen bij de supermarkt of groenteboer. Maar je kunt ze ook zelf kweken. Struiktomaten kun je kweken in een pot of door ze te zaaien. We leggen het stap voor stap uit.

Rood is gezond
Tomaten zijn van zichzelf een gezonde groente. In honderd gram rauwe tomaten zit maar liefst vijftien gram vitamine C. Tomaten kweken, en eten, is dus ook gezond!

Wanneer tomaten kweken?
Je kunt het beste eind maart beginnen met het zaaien van tomaten. Als je later zaait dan heb je grote kans dat de oogstopbrengst kleiner is. De vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Over het algemeen kun je onderstaand schema aanhouden.
tomaat-blog-klein2_8744d8cc.jpg
Zaaien:  vanaf eind maart / begin april tot half mei
Naar buiten:
 vanaf half mei /eind mei
Oogsten:
 augustus / september

Stap voor stap tomaten kweken

Struiktomaten kun je in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten. Help de tomaten hier en daar wel een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten 25 centimeter van elkaar, en houd voor grotere tomaten een afstand van zo’n vijftig centimeter aan.
Stappenplan tomaten kweken:

  1. trooi het zaad dun in gewone potgrond (bijvoorbeeld in een kweekbakje) en dek het af met een laagje potgrond van één centimeter. Maak de grond vochtig, dek het bakje af met doorzichtig plastic en zet het op een warme plaats. De tomaten kiemen het snelst bij een temperatuur van zo’n 20 °C.
  2. Zet het kweekbakje in het licht zodra de zaailingen de kop opsteken. Als ze de eerste blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om te worden verspeend (verplanten). Let bij het verspenen op dat de wortels niet beschadigen.
  3. Zet de sterkste zaailingen elk in een pot met een doorsnee van zeven tot negen centimeter. Cherrytomaten kunnen in een pot met deze maat blijven staan, grote struiktomaten moeten later worden overgeplant. Zet ze in een bak, een kas of tunnelkas.
  4. Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig. Houd ze weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.
  5. Als het tijd is om de tomaten te oogsten, draai je ze stuk voor stuk voorzichtig van hun steel. 

Tomaten bewaren
Bewaar tomaten nooit in de koelkast. Ze verliezen dan hun geur. Eet de tomaten pas als ze stevig aanvoelen en geen beschadigingen hebben. Van tomaten kun je een heerlijke pasta saus maken of toevoegen in een salade. In de Italiaanse keuken zijn ze niet weg te denken.

Van plan tomaten te kweken, dan moet je de tomatenplant wel op de juiste manier verzorgen. Bekijk de video op: http://www.tuinieren.nl/a/onderhoud/planten/tomatenplant-verzorgen.

Bron: www.tuinieren.nlwww.facebook.com/tuinieren.NL en www.twitter.com/tuinierenNL.


Lees ook:

Groenten zijn op diverse manieren te bereiden. Welke manier zorgt ervoor dat er geen voedingstoffen verloren gaan of smaken verdwijnen. Begin met stomen. Lees meer

Het eten van granen is gezond. Net als het eten van groenten en fruit. Het zorgt ervoor dat we voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen die het lichaam nodig heeft. Daarom adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad twee stuks fruit en twee ons groenten per dag te eten. Lees meer

Wanneer je gaat koken, kan je een keuze maken uit een tal van verschillende bereidingsmethodes. Maar wist je dat de manier van bereiden bepalend is voor de hoeveelheid voedingsstoffen die uiteindelijk over blijven? Lees meer

Geef een reactie op: Tomaten kweken, lekker én gezond

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.