The best of both worlds - Gert-Jan Liefers

hardlopers.jpg

Balans voor gezond presteren

Mijn eerste Zevenheuvelenloop ervaring zit erop. Een geweldig evenement, goed georganiseerd en een ervaring om niet te vergeten! Sport is mooi, die lijn hou ik graag in deze setting nog even vast.  Na 28 jaar loopervaring ben ik nog in staat in PR’s te lopen. Weliswaar op relatief onbekend terrein, de 15 km hardlopen op de weg. Net iets meer dan 3 kwartier met een gemiddelde snelheid van 19 km/h. Meer dan tevreden ben ik als fanatieke amateur!

Limiet is limiet

Minder plezierig was het om oud marathon en nationaal wegatletiektopper, Greg van Hest, weggedrukt te zien achter een ijzeren hek in het B-vak. Nog steeds met veel meer enthousiasme voor de sport dan veel van de huidige toppers, is dit waar hij naar werd verwezen. Een palmares waar slechts met uitzondering een huidige topper aan kan voldoen.

15 jaar geprezen voor zijn talent, jarenlang een inspiratie voor de sport en jeugdig talent, werd hij verwezen, naar de kelder van het evenement. Ja vriend, limiet is limiet. We kunnen niet iedere oude bok het beeld laten vertroebelen.

De vergankelijkheid van sport

Het maakte nogmaals pijnlijk duidelijk wat de vergankelijkheid is van sport en sportprestaties en het respect dat daarvoor is. Ter nauwernood heb ik deze situatie voor mezelf kunnen voorkomen. Want ook voor mij gold, limiet voor het vak van de toppers, betekent limiet voor het vak van de toppers. Geen limiet betekent een kelder startplaats.

Inspiratie voor de jeugd

Soms lijkt het zelfs in de Nederlandse cultuur te zitten om deze vergankelijkheid nog even te benadrukken. Zo werd ik recentelijk uitgenodigd om bij een mooi evenement de prijsuitreiking van kinderen te verrichten. Super dacht ik, leuk dat er mensen zijn die dat nog vragen, en een eervolle vermelding kan zeker geen kwaad! Mooi ook dat ik als inspiratiebron kan optreden voor de jeugd. Misschien raakt er nieuw talent geïnspireerd voor het bereiken van de Olympus en kan ik daar wat over vertellen.

Olympische sporter in de rol van Sinterklaas

De eerste vraag van de spreker was wat mijn resultaten uit het verleden waren? Olympische Finale in 2004 zei ik, 8 Nederlandse records, meer dan 20 nationale titels. Tot mijn verbazing was de 2e vraag, in welk jaar? Waarschijnlijk was zijn hoop gevestigd op 1996. 2004 mekkerde ik als schaap. Waarop zijn geweldig geplaatste opmerking volgde: zo kinderen, dat is inmiddels zo lang geleden, toen waren jullie nog niet geboren. 

Van Olympisch sporter, voelde ik me direct in de rol van Sinterklaas gedrukt. Ja, kinderen, zei ik direct, ik ben net 350 geworden. Ik heb voor jullie allemaal een handje pepernoten na afloop. Eet je maar vol, daar zijn jullie toch al mee bezig. Maar jullie sportschoenen zou ik voorgoed laten staan, daar heeft niemand later wat aan.

Balans zoeken voor gezond presteren

In mijn rol als Health Manager bij organisaties, is mijn ervaring soms dat mensen passieloos en moeilijk te bewegen zijn. Zo ook waarschijnlijk de Speaker; spreken is een uitlaatklep. Door jarenlange gefaseerde groei binnen de organisaties, zitten werknemers met een veel te hoog salaris vastgeroest in een functie, die hun salaris al lang niet meer waard is. Latente pensionado’s met een royaal salaris zitten hun tijd wel uit. Geef ze eens ongelijk. De koffie op het werk is best lekker. 

Hoe anders is dit in een de sport. Waar je in 10 dagen kan veranderen van een goed verdienende, gerespecteerde, op handen gedragen wereldtopper, naar een verlaten schlemiel. Liever kwijt dan rijk in het B-circuit. Soms zou het daarom goed zijn dat deze werelden meer van elkaar zouden leren. Het bedrijfsleven meer in beweging en meer respect voor toppers in de sport die hun sporen al hebben verdiend. De beste balans zoeken voor gezond presteren.

Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nlLees ook:

Vorige maand liep ik voor het eerst een Marathon, de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Ingesteld op een loodzware mentale en fysieke beproeving begon ik aan de wedstrijd. Door onbekendheid met deze afstand en de vele angst verhalen - bijvoorbeeld over de man met de hamer, die op de marathon tussen 30 en 42 kilometer op wacht staat. Lees meer

Mijn naam is Reinout Wiggers en ik ben een atleet op de middellange afstand 800 meter. Voor Flinndal schrijf ik over mijn leven als atleet en hoe voeding en supplementen mij hierin ondersteunen. Lees meer

Ons mentaal en fysiek wel bevinden is ons belangrijkste kapitaal. Wat is immers belangrijker dan je goed voelen, goed in je vel zitten en blaken van de levensenergie?! Lees meer

Geef een reactie op: The best of both worlds - Gert-Jan Liefers

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.