Suikertaks, goed voor de gezondheid of de staatskas?


Suikertaks

De grootste oorzaak van overgewicht is de consumptie van suiker. Meer dan de helft van de Nederlanders boven de 19 jaar is te zwaar. Het wordt dus hoog tijd dat daar iets aan gedaan wordt. In diverse landen zoals Mexico, Amerika, Groot-Brittannië en, sinds 1 januari 2016 ook in België, is de suikertaks doorgevoerd. Dit betekent dat suikerhoudende dranken extra worden belast en dus duurder worden. Helpt dit overgewicht te verminderen of is het slechts een geldkwestie?


Wat is een suikertaks?

Suikertaks is een verhoogde belasting op suikerhoudende producten. In de meeste landen waar de suikertaks is doorgevoerd, is er een prijsverhoging van 5 tot 10% op suikerhoudende dranken.


Waarom suikertaks doorvoeren?

In veel landen is overgewicht een steeds groter wordend probleem. Een grote boosdoener van overgewicht is suiker. In suiker zitten veel calorieën en wanneer je te veel binnenkrijgt, slaat je lichaam dit op als vet. Wereldgezondheidsorganisaties zoals WHO (World Health Organisation) buigen zich over deze kwestie en zoeken naar geschikte manieren om overgewicht tegen te gaan.

De World Health Organisation (WHO) heeft laatst een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat er voldoende bewijs is dat een prijsverhoging van 20% leidt tot minder consumptie van suikerhoudende dranken. Ook zouden gezonde producten zoals groente en fruit juist in prijs verlaagd moeten worden door middel van subsidies. Zij geven daarom aan voor het doorvoeren van de suikertaks te zijn om zo overgewicht, diabetes en tandbederf tegen te gaan.


Voorstanders suikertaks

Het Diabetes Fonds hoopt dat de Nederlandse overheid de oproep van WHO serieus overweegt en suikertaks op suikerhoudende dranken invoert. Volgens het Diabetes Fonds krijgt 1 op de 3 Nederlanders diabetes type 2 waarvan suiker in dranken in veel gevallen de oorzaak is. Suikertaks zou ervoor kunnen zorgen dat mensen minder suikerhoudende dranken drinken. De opbrengsten van deze belasting zou weer ingezet kunnen worden om scholieren in beweging te brengen zoals dit ook in Groot-Brittannië gedaan wordt.


Tegenstanders suikertaks

Niet iedereen is het eens met het doorvoeren van de suikertaks. Zo zijn tegenstanders van mening dat het doorvoeren van een suikertaks alleen bedoeld is om de staatskas te spekken. Ook zouden de producenten de prijzen van andere producten die zij verkopen kunnen verhogen om zo de extra kosten van de belastingen beter te kunnen dekken. Daarnaast is het de vraag of het verhogen van de frisdrankprijzen overgewicht helpt te verminderen. Mensen zouden kunnen overstappen op goedkopere frisdrankmerken waardoor de consumptie niet vermindert. Is het verhogen van suikerhoudende dranken voldoende om overgewicht tegen te gaan en zouden niet alle suikerhoudende producten extra belast moeten worden?

Op welke producten zou een suikertaks van toepassing zijn? Geldt het alleen voor frisdranken of ook voor bijvoorbeeld vruchtensappen en fruitdranken? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat aan de meeste fruitdranken extra suiker wordt toegevoegd. Soms wel tot 28 gram, wat neerkomt op zes klontjes suiker per glas. Is voorlichting over de gevolgen van de grote hoeveelheden suiker in producten niet een betere manier om mensen bewust te maken?


Geen suikertaks in Nederland

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de suikertaks snel in Nederland wordt doorgevoerd. De Nederlandse overheid probeert structureel producten op Europees niveau te verbeteren. Zo willen ze in 2020 toegevoegde suikers in producten met 10% verminderen.


Koolhydraten en suikers

Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Koolhydraten worden door de darmen omzet in glucose en komt in je bloed terecht als bloedsuiker. Snelle pieken in je bloedsuiker is niet gezond en daarom is het belangrijk om niet te veel snelle koolhydraten te eten. Snelle koolhydraten worden snel omgezet in glucose (bloedsuiker) waardoor je bloedsuikerspiegel ook snel stijgt. Kies daarom bij voorkeur voor langzame koolhydraten zoals zilvervliesrijst, volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Deze producten verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken maar ze bevatten vaak ook veel vezels wat zorgt voor een verzadigd gevoel.


Lees ook:

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen ADHD en overgewicht. Lopen volwassenen die tijdens hun jeugd ADHD hadden een groter risico op ADHD. Lees meer

In de tijd waarin we tegenwoordig leven zie je steeds vaker dat de televisie en de computer gebruikt worden. Het is volledig normaal dat een huishouden minimaal 2 televisies, 1 computer en 2 iPads heeft. Ook de kinderen hebben op zeer jonge leeftijd al een iPad, of iPhone, iPod, noem maar op. Is dit gedrag geheel zonder gevaar? Lees meer

Overgewicht is meestal een combinatie van factoren. In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende eetgedragingen. Welke past bij jou? Lees meer

Geef een reactie op: Suikertaks, goed voor de gezondheid of de staatskas?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.