Sojaboontjes doppen

Sojaboontjes doppen

In Azië is soja al sinds mensenheugenis onderdeel van het dagelijks leven. Oorspronkelijk komt de sojaboon uit het Verre Oosten, uit Noord-China, maar de plant heeft jaren geleden haar wortels ook in Amerikaanse grond verankerd. Sinds de jaren ’60 is Zuid-Amerika de belangrijkste leverancier van soja voor Europa.

Zo’n 10 jaar geleden werden sojaproducten in Nederland bijna uitsluitend door vegetariërs gegeten. Tegenwoordig waarderen ook veel niet-vegetariërs sojaproducten. Soja verschijnt dan ook in steeds meer toepassingen in de winkelschappen, van vleesvervangers en bak- en braadboter, tot desserts gemaakt van soja-eiwitten.

De sojaboon is een peulvrucht en staat bekend om zijn gunstige combinatie van eiwitten, vet- en smaakstoffen. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten sojabonen. Ze verschillen van elkaar in grootte, kleur, eiwit- en oliegehalte.

Soja is een belangrijke bron van eiwit, de bouwsteen van het lichaam. Het bijzondere aan dit plantaardige eiwit is dat het alle essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwit) bevat die het lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken. Omdat de eiwitten en vetten uit deze boon van plantaardige oorsprong zijn, bevatten ze geen cholesterol, wat gunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed.

De sojaboon bevat ongeveer 200 mg isoflavonen per 100 gram. Soja-isoflavonen stimuleren onder andere de botopbouw. Ook is bekend dat soja-isoflavonen ongemakken tijdens de menopauze helpen verlichten. Het is daarom ook een belangrijk ingrediënt van Flinndal Vrouw & Overgang.


Lees ook:

De laatste tijd komt soja zo nu en dan in het nieuws. Kun je verse sojabonen bijvoorbeeld eten of moet je deze eerst bereiden? En hoe gezond is soja? Lees meer

Iedereen kent wel iemand met een voedselallergie. De één kan niet tegen soja en een ander wordt ziek van het eten van gluten of schelpdieren. Wat zijn allergenen en hoe ontstaat een allergie? Lees meer

Tomaten zijn een gezonde groente. Je kunt ze kopen maar ook zelf kweken! We leggen stap voor stap uit hoe je tomaten zelf kunt kweken. Lees meer

Geef een reactie op: Sojaboontjes doppen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.