Slecht slapen is als chronische pijn (gezondNU)

Slecht slapen is als chronische pijn (gezondNU)

Niet kunnen inslapen en om het uur wakker worden. Slaapproblemen maken je niet alleen doodmoe. Prof. dr. Eus van Someren van de Vrije Universiteit stelt zelfs dat slecht slapen te vergelijken is met chronische pijn.

“Als je probeert te meten hoe goed mensen slapen, dan hebben slechte slapers op alle fronten te lijden. Niet minder dan mensen met een chronische aandoening”, zegt hij in gezondNU. Van Someren hoopt op termijn nachtbrakers goed te kunnen helpen, maar daarvoor is eerst meer onderzoek nodig. Belangrijk is daarom dat zo veel mogelijk goede én slechte slapers vragen over hun slaapgedrag invullen op www.slaapregister.nl

Wie nu al zijn of haar slaapprobleem wil aanpakken, geeft Van Someren wel alvast wat tips die je kunt doorvoeren. Probeer altijd op vaste tijden op te staan, ook als je wat later naar bed gaat. Beweeg veel, maar niet vlak voor het slapen. Zorgen ruïneren je nachtrust. De echte piekeraar kan dan het beste ’s morgens een piekeruur inlassen. Dit voorkomt dat je ’s nachts gaat malen. Belangrijk is verder dat je deze tips niet even uitprobeert, maar langere tijd volhoudt. Dan pas zie je resultaat.

gn_10-hr-226x300_117df39b.jpgTot slot geeft Van Someren alle nachtbrakers een schrale, maar opvallende troost. Slechte slapers hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de overleving van de mensheid als soort. Als mens hadden we in de oertijd wakers nodig; mensen die de wacht hielden over hun familie. Door onze wakkere voorouders kon de rest veilig slapen. En dat zorgde ervoor dat wij met z’n allen konden overleven.

Kun je dus ’s nachts niet slapen? Denk aan de dappere oerman bij zijn vuur. Wakend over vrouwen en kinderen. En wie weet, val je hiervan toch nog lekker in een slaap.

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 10 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

Ziek van de stress? gezondNU is gastblogger op Flinndal.nl en plaatst maandelijks een bericht op het blog. Lees meer

Yoga nidra, meer uitleg over deze vorm van yoga en voor wie dit geschikt is. Gastbijdrage van gezondNU. Lees meer

Een slechte slaaphouding kan namelijk klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld hoofd, nek of rug. Hoe weet je welke houding goed bij jou past en waar moet je op letten? Lees meer

Geef een reactie op: Slecht slapen is als chronische pijn (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

06 april 2016 door: Frank van der Linden
Ik ervaar te weinig slaap meer als een heel erg naar griepachtig gevoel. Bij mij komt het omdat ik structureel veel te laat naar bed ga, ik kan dan wel slapen, dat is het probleem niet. Maar de nachten zijn daardoor voor mij veel te kort. Ja ik weet het, discipline!!! Maar dat is gewoon heel erg moeilijk als je zoiets al heel lang doet.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring