Ruzie met je weegschaal (of eigenlijk: met jezelf)

Ruzie met je weegschaal (of eigenlijk: met jezelf) | gezondNU

Geen vrouw zonder haat-liefdeverhouding met haar buik, heupen of weegschaal. Want terwijl we de hele dag verleid worden tot eten, eten en nog eens eten, willen we allemaal broodmager zijn. Geen wonder dat al dat eten een strijd oplevert. Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt in gezondNU uit waarom die ruzie tussen onszelf en de weegschaal zo hoog oploopt.

“Gewicht is in de huidige maatschappij synoniem geworden voor mooi zijn”, stelt  Ligtelijn.  “Daarom denken veel vrouwen: als ik maar slank ben, ben ik ook mooi. Het idee is dat dik lelijk is en het is zwak om te zwaar te zijn. Ook worden vrouwen meer dan mannen afgerekend op hun uiterlijk.”

Zouden we ons eigenlijk wel zo vaak moeten wegen? Absoluut niet stelt zij.  Gewicht is iets wat fluctueert. Je kunt niet twee ons vet aanmaken binnen een dag. “De weegschaal weet precies hoe zwaar je bent op welk moment. Maar wanneer je afvalt, gaat dit niet in een rechte lijn, maar in een golfbeweging.”

Jezelf vaak wegen heeft weinig zin. Weg met die weegschaal? En zullen we die dieetboeken ook direct de deur uitwerken? Misschien wel, dieetpsycholoog Ligtelijn: “Diëten wordt gelijk gesteld aan vreemd eten, terwijl je dat juist niet moet doen. Kijk naar jezelf. Als je veel plezier beleeft aan een stukje chocola bij de koffie ’s avonds, gun jezelf dat dan. Je kunt niet eten zoals iedereen, dus blijf bij een eetpatroon wat bij jou past. Iedereen weet best wat gezond is.”

Doe maar gezond, want dan doe je dus al gek genoeg.

Redactie gezondNU

GezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. GezondNU 8-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog. 


Lees ook:

Het klinkt mooi: je bent mooi zoals je bent. Maar daar denkt de Nederlandse vrouw totaal anders over. Als zij naakt voor de spiegel staat, voelt zij zich ontevreden en beschaamd. Vier op de tien vrouwen voelt zich te dik als ze naakt is en zestien procent voelt zich minderwaardig in vergelijking met anderen, blijkt uit het Blootonderzoek 2014 van gezondNU. Lees meer

Welk signaal geef je aan je kind als je jezelf te dik vindt? In gezondNU 7, een thema-editie over slank zijn met beleid, een opvallend artikel over fenomeen lijnende moeders én hun kinderen. Lees meer

Goede voornemens maken we elk jaar weer, maar waarom is het toch zo moeilijk om goede voornemens vol te houden? 95% van de goede voornemens die te maken hebben met afvallen, zijn na enkele maanden of zelfs weken weer verdwenen. Mensen vallen snel weer terug in hun oude gewoonten. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je jouw goede voornemers kunt halen? Lees meer

Geef een reactie op: Ruzie met je weegschaal (of eigenlijk: met jezelf)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.