Roken is niet je eigen schuld (gezondNU)

roken-drinken-gezondnu-1024x212_87922f3c.jpg

Roken? Het is niet je eigen schuld. En longkanker dus ook niet. En twee flessen wijn voor acht euro bij de super? “Het symboliseert hoe de markt ons ongezonde keuzes opdringt.” In gezondNU 2, nu te koop in de winkel, gaan longarts Wanda de Kanter en psychiater Bram Bakker in gesprek. Een ding is zeker: ze zijn niet bang voor heilige huisjes.

Bram Bakker: “De ziekte kanker komt niet alleen vaker voor, maar treft ook steeds jongere mensen. Kanker groeit. Tweehonderd jaar geleden bestond het nauwelijks. Dat heeft alles te maken met de wereld waarin we leven. We bewegen te weinig, we eten te veel.”

brammer-bakker-wanda-de-kanter_6e898c68.jpgWanda de Kanter: “En we roken. De toename van longkanker onder vrouwen verklaart een groot deel van die stijging. Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker is de laatste tien jaar verdubbeld. Met dank aan de emancipatieslag van de vrouwen en de marketingmachine van de tabaksindustrie die de sigaret neerzette als vrijheidssymbool.”

Bram: “Er is werk aan de winkel. Neem drank: twintig jaar geleden kon je geen goede fles wijn bij de supermarkt halen. Laatst was ik bij Albert Heijn: twee flessen wijn, op eiken vaten gerijpt, kosten nog geen acht euro. Drank, zelfs goede die je chique visite voorzet, is voor iedereen toegankelijk. Je wordt haast aangemoedigd om te drinken. Gelukkig is alcohol minder verslavend dan tabak – drie procent van iedereen die alcohol gebruikt is verslaafd, terwijl tachtig procent van de rokers verslaafd is. Maar toch, het symboliseert hoe de markt ons ongezonde keuzes opdringt.”

Wanda: “Iedereen gaat voor het geld. Ziektekostenverzekeraar Achmea laat zich tijdens gezondheidsevents sponsoren door Coca Cola. Bij de Olympische Spelen heb je het Holland Heineken Huis. Marketing voor de ongezonde keuze is overal, de overheid is nauwelijks te bekennen om de gezonde keuze te promoten. Die vindt dat gezond leven een vrije keuze is. Als je opgegroeid bent met alcohol, drugs en sigaretten is die gezonde keuze niet zo zonneklaar. Het idee van vrije wil is bovendien bedacht voor volwassenen, niet voor kinderen. Die ongezonde marketing is echter juist op dat kinderbrein toegespitst. Hoe jonger je verslaafd raakt, hoe moeilijker het is om te stoppen.”

Bram: “Rond je twaalfde zijn je hersenen geweldig in ontwikkeling, vooral het gedeelte waarin verslaving wordt vastgelegd. Dus als je op je twaalfde gaat roken, dan is het zo ingeprent dat stoppen hersentechnisch lastiger wordt dan wanneer je op je dertiende of veertiende je eerste sigaret opsteekt. Als je de puberteit doorkomt met een relatief gezonde leefstijl, zit je je leven lang goed. Want wie gaat er nu na zijn twintigste roken?”

Wanda: “Jong roken is voor meisjes nog eens extra desastreus, omdat de borsten volop in ontwikkeling zijn. De cellen zijn kwetsbaar voor DNA-schade, waaruit later borstkanker kan ontstaan. Dit zouden kinderen op school moeten leren.”

Bram: “Het gaat verder dan voorlichting over roken of drinken. Het gaat erom dat kinderen op jonge leeftijd leren ontdekken wat hen gelukkig maakt.”

gezondnu-2-2014_2ac529f4.jpgWanda: “Als je als kind weet waarbij je je prettig voelt, dat je niet gelukkiger wordt door er bijvoorbeeld maar op los te slaan, door alles meteen nu te krijgen, dat ‘nee is nee’ telt, dan sla je niet meteen terug als je geslagen wordt en dan durf je ‘nee’ te zeggen als je een sigaret of fles wodka aangeboden krijgt. Een kind dat stevig in zijn schoenen staat, maakt makkelijker de voor hem betere – en vaak gezondere – keuze.”

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 2-2014 is nu te koop of te bestellen via gezondnu.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

Wat doet alcohol in ons lijf? Belangrijke vragen over alcohol beantwoord. Lees het in de column van gezondNU op Flinndal.nl Lees meer

Een gezellig etentje, lekkere wijntjes en later op de avond alweer honger. Vreemd. En dat terwijl je toch eigenlijk best veel gegeten had. Herkenbaar? Hoe het komt dat je na al die alcoholische versnaperingen tóch nog zin hebt in bitterbal of andere snack Lees meer

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geef een reactie op: Roken is niet je eigen schuld (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring