Q10: Een relatief onbekende stof

q10.jpg

Q10: Een helpende hand

Q10 is is een relatief onbekende vitamine-achtige stof. Toch komt het in je lichaam in alle lichaamscellen voor en wordt door je lichaam zelf aangemaakt in de lever.

Q10 werkt als een co-enzym. Co-enzymen helpen enzymen hun werk te laten doen. Enzymen zijn eiwitten die zorgen voor honderden processen en reacties in het lichaam, zoals de stofwisseling en de energievoorziening. Een voorbeeld van een co-enzym is het speeksel in je mond. Dat bevat namelijk enzymen die helpen om eten te verteren. Q10 is dus een stof die de enzymen in het lichaam een helpende hand biedt.

Gevarieerd eten belangrijk

Via onze voeding nemen we dagelijks ongeveer 3 tot 5 milligram Q10 op. Hiervoor is het lichaam afhankelijk van de aanwezigheid van een groot aantal vitaminen. Daarom is gevarieerd en gezond eten zo belangrijk. Als niet alle vitaminen in het lichaam voor handen zijn, verloopt de aanmaak van Q10 minder efficiënt. 

Ook kan de hoeveelheid Q10 in het lichaam afnemen door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen, ouderdom, extreme fysieke inspanning, stress-situaties, een hoog alcohol of nicotinegebruik, ziekte en vitaminetekort. 

Natuurlijke fermentatie

Flinndal Q10 Forte is gemaakt door middel van een natuurlijk fermentatieproces. Dat zorgt ervoor dat de Q10 overeenkomt met de Q10 zoals die van nature in je lichaam voorkomt. Het zorgt er bovendien voor dat het hierdoor goed opneembaar is. 

Fermenteren klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Elke dag eet je producten die gefermenteerd zijn zoals yoghurt, kaas, zuurkool, chocolade, maar ook koffie en thee zijn gefermenteerd. Fermentatie is eigenlijk het omzetten of afbreken van de grondstof door micro-organismen. Dit zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan deze micro-organismen groeien. Tijdens deze groei worden er door de micro-organismen enzymen aangemaakt, die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen. Het is dus een natuurlijk proces. 

Verschillende vormen Q10: Ubiquinon of ubiquinol?

Er zijn verschillende vormen van Q10 en verschillende manieren om Q10 te maken. Flinndal heeft gekozen voor de vorm ubiquinon. Naar deze vorm is namelijk het meeste onderzoek gedaan, dus hiervan is de gunstige invloed het beste aangetoond.

Er bestaat ook ubiquinol, een veel duurdere vorm van Q10, die commercieel minder lang op de markt is. Deze vorm zou beter opneembaar zijn maar er is naar deze Q10 veel minder onderzoek gedaan. Daarom kiest Flinndal hier niet voor.

Verrijkt met vitamine B2 en vitamine E

Flinndal Q10 Forte is verrijkt met vitamine B2 en activeert zo de natuurlijke energie in je lichaam. Vitamine B2 ondersteunt de energievoorziening in het lichaam. Het maakt namelijk energie vrij uit koolhydraten, eiwitten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Vitamine B2 draagt ook bij aan extra energie bij vermoeidheid. 

Naast vitamine B2 hebben wij ook vitamine E toegevoegd (d-alfa-tocoferol), deze vorm is goed opneembaar door het lichaam. Vitamine E is, net als vitamine B2, een antioxidant die de lichaamcellen beschermt tegen oxidatie door vrije radicalen. 



Lees ook:

Een handje noten per dag is goed voor je gezondheid. Ze bevatten veel gezonde vetten, mineralen, antioxidanten, eiwitten en vitaminen. Hoewel alle noten gezond zijn, is de ene noot net iets gezonder dan de andere. Wij hebben een top 5 voor je samengesteld met de gezondste noten. Lees meer

Met een goede haarverzorging en het binnenkrijgen van de juiste vitaminen en mineralen kun je jouw haren goed ondersteunen tijdens de winter. We leggen uit welke voedingsstoffen belangrijk zijn om je haren in een goede conditie te houden. Lees meer

Is vitamine C nog steeds dé weerstandsvitamine en zijn er nog andere vitaminen of mineralen belangrijk? Wij geven uitleg en tips zodat jij dit nieuwe jaar goed kan beginnen. Lees meer

Geef een reactie op: Q10: Een relatief onbekende stof

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

07 augustus 2015 door: C.A.van den Berg
Fijn de details te hebben gelezen. Een afdruk gemaakt. Hartelijk dank

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring