Prestatie top en sport

Gert-Jan Liefers blogt

EK atletiek 2014

Als een Runner heb ik natuurlijk de EK Atletiek 2014 van vorige week in Zürich met heel veel enthousiasme gevolgd. Fantastische prestaties, een vijfde plek in de medaillestand. Gouden, zilveren en bronzen medailles werden dag na dag binnen getikt. Na Europese Atletiek grootmachten als Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannie en Rusland werd Nederland ondermeer door dubbele medailles van Dafne Schippers en Sifan Hassan, vijfde in het medaille klassement. Een boost voor de Run en Fieldsport in Nederland. Nederland valt internationaal op!

Sankt Moritz

Persoonlijk ben ik als onderdeel van het begeleidingsteam van Sifan mee geweest naar Sankt Moritz in Zwitserland voor een trainingskamp. Samen met een aantal Noorse en Zweedse atleten, hebben we een geweldige tijd gehad in de bergen. Voor mij was dit ook een directe reminder aan een leven wat ik ooit geleefd heb en hoe geweldig dit ook alweer was. Veel aspecten uit het sportleven komen scherp in het geheugen terug. Waar ik inmiddels met een andere blik naar kan kijken.

Lessen uit het sportleven

Het leek me goed, om na dit zo succesvol verlopen EK eens te kijken naar lessen die uit het sportleven kunnen worden getrokken en bruikbaar zijn in de dagelijkse praktijk in uw leven. Om mogelijk ook in uw leven tot verbetering te komen. Ik garandeer u succes en energie! Ik heb er speciaal voor u vijf geselecteerd.

1. Een sporter denkt in verbetering

Sporters hebben continue feedback op het gebied van resultaat. Resultaat is namelijk alleszeggend. Is het resultaat van de training niet goed? Is dit normaal in het proces van training? Of is dit een voorbode voor minder succes op weg naar het doel? Zijn er belemmerende factoren in het persoonlijk leven die het resultaat in de weg zitten?
Belemmerende factoren worden bij de sporter direct aangepakt. Een sporter is continu bezig om te kijken hoe zijn leven geoptimaliseerd kan worden op weg naar een nog beter resultaat bij zijn werk. Een sporter vindt zijn leven belangrijk. Uiteraard speelt de fysieke conditie een veel belangrijkere rol bij sporters dan bij de gemiddelde Nederlander. Deze wordt bij het bereiken van resultaat dan ook niet genegeerd, zoals in het bedrijfs- of persoonlijk leven vaak wel het geval is. Echt resultaat is dus ook minder afhankelijk van relaties en persoonlijke sentimenten, dan bij leven en werk in het algemeen

2. Een sporter heeft een groot doel en overziet het proces

In het dagelijks leven leeft de gemiddelde Nederlander vaak van het ene minuscule doelletje naar het ander. Hierdoor worden we erg gevoelig voor ad hoc impulsen die interessant, maar waarschijnlijk minder relevant zijn. Een sporter heeft een keuze en een groot doel. Een EK, WK, of Olympische Spelen. Succes wordt niet vandaag bereikt. Het EK is over een jaar, de Olympische Spelen over vier jaar. Om tot werkelijk succes te komen, wordt de waan van de dag overstegen.

3. Een sporter is fysiek fit

Fysiek presteren is de basis voor topsport. Fysieke conditie kan dus niet worden genegeerd. Een goede fysieke conditie is voor iedereen van belang. Fysiek goed zijn zorgt ervoor dat je vrolijk bent, je wordt enthousiast, kan beter nadenken, beter presteren: fysiek, cognitief, mentaal. Sporters werken in een omgeving met alleen maar mensen met deze kenmerken. Een garantie voor een goed productief leven. In het werkleven wordt de fysieke conditie vaak genegeerd onder het mom van tijdsgebrek, humeurigheid, depressiviteit en een niet actief brein is vaak het gevolg. Welke baas denkt er na over cognitieve, prestatieve spinn off van een bedrijf in fysieke topvorm?

4. Een sporter denkt proactief

We leven ook heden ten dage voornamelijk in een reactieve maatschappij. We worden verkouden dan gaan we daarvoor naar de dokter. De dokter lost het probleem op met symptoom of gevolgbestrijding of verwijst het probleem door.

In het werkzame leven is het niet anders. Aandacht voor gezondheid van medewerkers is er niet of nauwelijks. Een medewerker die niet ziek hoeft te worden, wordt ziek. We brengen hem duur onder bij onze instanties en gaan door met de volgende. Welke werkgever investeert werkelijk om kosten en ziekte te voorkomen om op termijn veel kosten te besparen en haar waardevolste productiemiddel gelijkertijd een goed leven te geven?

In de sport is alles erop gericht om de fysieke conditie optimaal te houden. De masseur, de fysiotherapeut en de sportarts worden bezocht om klachten te voorkomen. Gezonde voeding houdt de sporter FIT. Essentiële vitamines, mineralen en voedingsmiddelen zijn onderdeel van het dagelijks voedingspatroon.

5. Een sporter neemt de tijd

Mede omdat de sporter het proces overziet, weet hij wat belangrijk is om te presteren. Haast overdag ontstaat vaak door rennen van impuls naar impuls. Door een belangrijk doel ver in de toekomst, blijkt 90% van de dagelijkse impulsen in het geheel niet belangrijk. Een werkelijk goed gesprek met een leuke belangrijke collega, die net iets langer duurt dan een uur, behoort ineens tot de mogelijkheden. Beter een keer goed dan 10 keer half. Half werk is voor de sporter geen optie.


Over Gert-Jan Liefers

Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl


Lees ook:

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Gert-Jan Liefers legt uit wat het is en hoe je erin komt. Lees meer

Hoe kan het stellen van SMART doelstellingen je helpen je doelen te bereiken? Hardloper Gert-Jan Liefers vertelt hoe hij dit gebruikt heeft richting de Olympische Spelen. Lees meer

Ga je beginnen met hardlopen of heb je je opgegeven voor een loopevenement? Bouw het op met het huis der zones van Gert-Jan Liefers. Lees meer

Geef een reactie op: Prestatie top en sport

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.