Update 8 Plug Me In: Azië


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld maar ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. 


Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en hierdoor reis ik dus niet direct naar Australië. Het doel van de reis is om erachter te komen hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Daarom bezoek ik in alle landen die ik aandoe projecten die actief zijn op dit gebied. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van de reis.


Het tweede continent

Turkije

Na zeven maanden belandde ik dan in Azië. In Europa was het nog eenvoudig om aan adresjes te komen door middel van oproepjes op mijn Facebookpagina. Voordat ik een land in ga vroeg ik mijn volgers dan mensen te taggen die daar wonen met de vraag of ze mij energie kunnen aanbieden. Dat lukte vaak wel, maar op mijn oproep voor Turkije kreeg ik geen respons. Ik moest dus op bijna de hele route naar de grens met Iran vertrouwen op de gastvriendelijkheid van locals. 

Gelukkig werd het mij in de eerste week een stuk makkelijker gemaakt. Mijn moeder vloog over naar Istanboel en reisde een week met mij tot aan Samsun, zo’n 1000 kilometer verder. Naast dat het erg fijn was om iemand bij me te hebben die ik ken, en ik niet elke dag hetzelfde verhaal moest vertellen, beschikte zij ook over een portemonnee. De hele week sliepen we dus in hotels en had ik gegarandeerd eten. Het werd opeens een hele andere manier van reizen en ik was ook weer helemaal ontspannen toen zij weer richting Nederland vertrok.


Zelfgemaakte EV in Turkije

In Trabzon bezocht ik de Karadeniz Technical University. Een groep studenten had van mijn project gehoord en mij uitgenodigd om hun zelfgebouwde elektrische auto te komen bekijken. Zij hadden een sportief model gebouwd met een batterij van slechts 12 kWh maar een actieradius van 250 kilometer. Ter vergelijking: mijn auto heeft een 37 kWh batterij en haalt ook 250 kilometer. Door gebruik te maken van lichte materialen zoals carbon fiber en de auto efficiënt te stroomlijnen kunnen zij deze afstand bereiken. Erg interessant om te zien dat ook in Turkije aan duurzame mobiliteit wordt gewerkt. Volgend jaar doen zij mee met de Shell Eco Marathon in Londen.Naar Iran

Plugmein

De laatste twee maanden heb ik mij erg gehaast om voor november in Iran aan te komen. Vanaf november kan het in het oosten van Turkije en in het westen van Iran hard gaan sneeuwen en vriezen. Bij lage temperaturen heeft de auto 20-30% minder actieradius en vanaf -1 graad laadt de auto zelfs niet meer. Dan wordt het een onmogelijke missie.

In Erzurum is een Iraans consulaat waar ik van plan was om het visum op te halen. Hiervoor moet je eerst een autorisatiecode aanvragen bij een toeristenbureau en duurt het 7-10 werkdagen voordat je deze ontvangt. Nadat ik deze had aangevraagd ontving ik geen bevestiging en stopte de communicatie met het toeristenbureau. Ik begon te argwanen en toen ik wat zoekwerk naar deze organisatie ging doen werden mijn twijfels bevestigd. Het bedrijf stond zeer slecht aangeschreven en veel reizigers hebben nooit een code van hun ontvangen. 

Inmiddels was het bijna november en als ik een nieuwe code zou moeten aanvragen was de kans groot dat ik in de winter terecht kwam. Op een blog vond ik een verhaal van een reiziger die aan de grens een toeristenvisa had aangeschaft. Overal wordt gezegd dat dit niet mogelijk is, maar ik besloot een gokje te wagen en reed naar de grens. Helaas was het niet mogelijk en moest ik 600 kilometer terug naar Erzurum. Ironisch genoeg begon het de volgende dag op 1 november keihard te sneeuwen. Ik had geen andere keuze dan door een sneeuwstorm te reizen en had een van de engste momenten tijdens deze reis.


Geluksmomentjes

Op de dag dat ik aankwam in Erzurum ontving ik tot mijn grote verbazing de code van het toeristenbureau. Ik had wat druk gezet met een claim via PayPal en kennelijk had dit gewerkt. Nu kon ik dus nu mijn visum ophalen en weer terug naar de grens. Uiteindelijk koste het mij slechts 4 dagen extra en een hoop avontuur bonus, prima!

Nu ben ik dus in Iran en volgende maand hoor je welke avonturen ik hier heb beleefd.


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complexQ10 Forte en energierepen. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Update 8 Plug Me In: Azië

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.