Plug Me In: Rusland


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld maar ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. 

Polen


Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en hierdoor reis ik dus niet direct naar Australië. Het doel van de reis is om erachter te komen hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Daarom bezoek ik in alle landen die ik aandoe projecten die actief zijn op dit gebied. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van de reis.


Op naar Rusland

Waar ik de eerste vijf maanden op bekend terrein ben geweest, ging ik nu naar een nieuw hoofdstuk van dit avontuur: Rusland. Overigens bedoel ik met bekend terrein “vertrouwde cultuur, Engelssprekend en goede wegen”, want dit kon in Rusland wel eens allemaal anders worden. Het aanvragen van een visum was al een gedoe. Er moest veel papierwerk worden ingeleverd en soms moest ik een formulier wel vier keer opnieuw invullen. 

Na zeven dagen wachten kon ik het visum ophalen bij de Russische ambassade in Helsinki en ben ik direct naar de grens gereden. Na een wachtrij van vijf uur had ik aan de grens hetzelfde riedeltje: veel gedoe, geen Engelssprekende mensen en meerdere malen de papieren herschrijven. Interessant werd het toen ik het immigratieformulier van de auto overhandigde: daarop werd gevraagd naar de cilinderinhoud. Een elektrische auto heeft deze niet en ik had deze vraag doorgestreept. Daarop kreeg ik direct wat norse en schuine blikken. Nadat de beste man de auto had geïnspecteerd begreep hij het, maar moest ik van hem iets invullen, “want zo gaat dat hier”. Ik vulde een ‘1’ in en ik kon Rusland binnenrijden.


Gastvrij

Polen

Rusland is anders. Het ziet er anders uit, het ruikt anders, de gebruiken zijn soms niet te begrijpen, maar het is ook anders in positieve zin, namelijk de mensen. Ik had enigszins een gekleurd beeld van de Russen (lees: wodka, als een gek met de auto rijden, vechtpartijen) maar dit bleek totaal anders te zijn. Russen zijn ongelofelijk gastvriendelijk en doen er alles aan om je de beste tijd te bezorgen.Weinig duurzaamheid in Rusland

Duurzaamheid leeft minder in Rusland. Mensen zijn zich niet zo bewust van het klimaatprobleem en worden er ook minder over geïnformeerd. De overheid houdt belangrijke data, zoals bijvoorbeeld luchtvervuiling in de stad, achter. In Sint Petersburg bezocht ik Bellona, een Noorse milieubeweging met een afdeling hier in Rusland. Zij vertelden mij dat vooral boeren zich bewust zijn van de problemen, omdat zij zien wat voor effect het milieu op hun land heeft. Bellona houdt zich met verschillende onderwerpen bezig en is geregeld (en succesvol) in rechtszaken met de overheid verwikkeld.


Van Moskou richting Australië

Vanaf Moskou zette ik dan echt de route naar Australië in en ga ik nu in zuidelijke richting naar Turkije. Mijn volgers bepalen de route en in de Baltische staten en midden-Europa had ik de meeste aanbiedingen. Via Letland reisde ik af naar Litouwen. Litouwen is een land dat sterk in ontwikkeling is. Duurzaamheid is nog geen hot topic maar er zijn wel enkele initiatieven. Spark bijvoorbeeld is een volledig elektrisch car-sharing platform. Met een app kan je zien waar in de stad de auto’s zich bevinden en kan je via je smartphone de deur ontgrendelen. Vooral als je binnen de stad woont is dit een fijne manier om je te verplaatsen en natuurlijk goed voor het milieu én je portemonnee.


Polen

Inmiddels ben ik in Polen, land nummer 15 alweer deze reis. Een aantal weken geleden kreeg ik een uitnodiging van Michal die zich inzet voor afvalverwerking. In Polen wordt afval namelijk niet gescheiden opgehaald. Het wordt meteen verbrand, wat slecht is voor het milieu en de economie. Michal heeft hier iets op bedacht. Door het afval (ongesorteerd) in grote tanks te plaatsen en met stoom op temperatuur te brengen (tot 150 graden) wordt het afval steriel en komt er tegelijk biomassa vrij.

Vervolgens wordt het afval met een hightech systeem gescheiden in zeven groepen zoals metaal, blik en textiel. Alle producten kunnen hierdoor worden verkocht aan recyclers. Met dit systeem hoeft afval dus niet meer door mensen gesorteerd te worden en is het percentage van de scheiding hoger dan 65%. Dit is een EU-norm waar elk land in Europa in 2030 aan moet voldoen.


Wordt vervolgd

Vanuit Polen had ik de keuze uit drie landen: Tsjechië, Slowakije of Oekraïne. Op Facebook heb ik mijn volgers laten bepalen wat mijn volgende bestemming moest worden en met een ruimte meerderheid is gekozen voor Oekraïne. Volgende maand meer over wat ik dit land ontdekt heb.


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complexQ10 Forte en energierepen. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Plug Me In: Rusland

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.