Plug Me in: Van Denemarken naar Zweden


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld en ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en reis ik dus niet direct naar Australië. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van mijn reis.

Changing plans

Vorige maand eindigde mijn blog in Duitsland en was ik van plan vanaf daar naar Moskou te reizen. Daar ben ik nog lang niet. Ik wilde via de Botnische Golf naar het noorden te reizen. Echter kreeg ik vanuit Noorwegen zeer veel aanbiedingen en besloot ik ik mijn plan te veranderen. Via Stockholm naar Oslo en vervolgens naar de Noordkaap, nu we er toch zijn… Met een actieradius van 200km per dag is dat een week of drie extra. Geen probleem als je de tijd hebt.


Denemarken: Hoofdkantoor VN koploper duurzaamheid

Eerst moest ik nog door Denemarken. Een land wat qua cultuur erg veel op Nederland lijkt. In Kopenhagen bezocht ik het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, UN City. Dit gebouw is drie jaar geleden geopend en is toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. Ze hebben dan ook al meerdere awards gewonnen. Zo is het gebouw 55% zuiniger dan een vergelijkbaar kantoor en met 1.400 zonnepalen op het dak wordt de energie opgewekt. Omdat het gebouw aan het water ligt, kan er bovendien met pompen warmte uit het water worden gehaald. Hiermee wordt de warmte in het gebouw geproduceerd. Ook vangt UN City ruim 3 miljoen liter regenwater per jaar op, genoeg om ruim 5.300 keer per dag de WC mee door te spoelen. Een goed voorbeeld!


Denemarken: Zelfvoorzienend huis Building Tomorrow

In Horsens bezocht ik Building Tomorrow, een off-grid en zelfvoorzienend huis geïnspireerd door de documentaire ‘Garbage Warrior’ van Michael Reynolds. Het pand is gemaakt van afgedankte materialen zoals autobanden en vloeren. De energie wordt opgewekt door wind en het huis is naar het zuiden geplaatst zodat het zichzelf verwarmd en afkoelt. Regenwater wordt opgevangen en gereinigd door planten zodat het als drinkwater gebruikt kan worden. Ik vond het erg interessant maar nog wel een beetje onpraktisch. Die dag was het ruim 25 graden binnenshuis en het klimaat erg vochtig. In de winter kan het dus aardig afkoelen. Nog niet de perfecte leefomstandigheden maar dat ze hebben bereikt om zelfvoorzienend te zijn is knap.


Zweden: De Electric Highway

Via Kopenhagen maakte ik de oversteek naar Malmo in Zweden. Omdat ik zonder geld reis was dat nogal een gedoe aangezien ik tol moest betalen voor de brug. Eén van mijn hosts had een apparaat waarmee je kon betalen voor de brug. Hij gaf die aan mij mee zodat ik de oversteek kon maken. Toen ik de brug over was belde hij naar de operator dat het apparaatje defect was en stuurde ze hem een nieuwe op. Zo hoefde ik de oude niet terug te sturen, erg handige truc.

In Zweden bezocht ik Scania, de bekende producent van grote trucs. Zij hebben de doelstelling om klimaatneutraal te worden en kijken niet alleen naar elektrisch vervoer, maar ook naar alternatieve mogelijkheden om dit te bereiken. Zo hebben zij de electric highway bedacht. Een snelweg waar kabels boven hangen waar vrachtwagens zich aan vast kunnen koppelen. De vrachtwagen zit daar niet permanent aan vast maar kan zich los koppelen om in te halen of van de snelweg af te gaan, dan gaat de wagen over op de dieselmotor of batterij. Een innovatieve uitvinding.


Wordt vervolgd

Deze week ga ik Noorwegen in en probeer ik de Noordkaap te bereiken, volgende maand meer hierover.


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complexQ10 Forte en energierepen. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 4. Lees meer

Geef een reactie op: Plug Me in: Van Denemarken naar Zweden

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.