Update 13 Plug Me In: India


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld en ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. 


Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en hierdoor reis ik dus niet direct naar Australië. Het doel van de reis is om erachter te komen hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Daarom bezoek ik in alle landen die ik aandoe projecten die actief zijn op dit gebied. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van de reis.


Op weg naar India

Na vier maanden in het Midden Oosten te hebben rondgetrokken was het tijd om naar de volgende bestemming te gaan: India. Dit keer kon ik dit niet over land, omdat je dan door Pakistan moet reizen en vanuit het buitenland is het niet mogelijk om een visa voor Pakistan te krijgen.   

De auto werd per container vervoerd en ik vloog naar Mumbai. Voor het eerst moest ik de auto achterlaten en dat gaf wat ontwenningsverschijnselen. Het duurde een week voordat de auto in de haven van Mumbai aan kwam en vervolgens was het nog de vraag hoe lang het zou duren voordat de auto door de douane was. De douane in Mumbai is berucht door bureaucratie en louche arbeiders die graag veel harder werken voor een leuke bijdrage (die in dit geval niet door de werkgever wordt betaald uiteraard). Gelukkig bleek het voor mij mee te vallen. 

In Oman werd ik voorgesteld aan een lid van een van de rijkste families in India die hier een grote invloed hebben. Zij hadden mij gekoppeld aan een handler die goed bekend was in de haven. In slechts vier dagen hebben we de auto over de grens gekregen, wat voor Indische termen bijna een record is.


Chaos in het verkeer

Hoewel ik de auto terug had, heb ik hem vooral voor de deur laten staan. Het verkeer in de stad is een totale chaos. Verkeersregels zijn er niet en wil je naar de andere kant van de stad, dan kan je de auto beter mijden. De trein is dan de beste optie, wat een avontuur op zich is. Treinen zitten bomvol en vooral het in- en uitstappen is een spektakel. Voordat de trein tot stilstand komt springt de helft van de passagiers er al uit, bij stilstand wordt de andere helft er letterlijk uitgedrukt, wat vaak voor de nodige opstootjes zorgt. Om de trein binnen te komen worden dezelfde technieken gebruikt.

Ondanks deze chaos zijn ze wel vriendelijk voor elkaar. Mensen die buiten de trein reizen worden geholpen met het neerzetten van een voet of hand om wat meer grip te hebben. Een meer visueel beeld hiervan kan je in deze video zien:


Duurzaamheid in India?

Alles wat je over India hebt gehoord is waar, maar het tegenovergestelde is ook waar. Deze kreet hoor je vaak langskomen bij de locals. En het klopt. India staat niet bekend om duurzaam te zijn, zelfs 13 van 's werelds 20 meest vervuilde steden liggen in India. Toch gebeurt het het een en ander op dit gebied.

Op de universiteit van Bombay bezocht ik Team Shunya. Deze studenten hebben in 10 dagen tijd een net-neutraal huis weten neer te zetten, waarmee ze diverse prijzen hebben gewonnen. Een goed statement, want kennis over het klimaat is bij de bevolking amper aanwezig.

Een eye-opener voor mij was Dharavi. Dit is de grootste sloppenwijk van Mumbai, officieel wonen hier 1 miljoen mensen en onofficieel zo'n 1.4 miljoen mensen. Bij een sloppenwijk denk je snel aan armoede, maar dit is niet geheel waar. Mensen die hier geboren zijn hebben een sterk community gevoel en verhuizen daarom niet. Zo wonen er rechters, politici en doktoren. Een groot deel van de wijk is industriegebied en goed voor een omzet van 650 miljoen dollar per jaar, met name door het recyclen van plastic en karton en het produceren van leer en potten. Dharavi wordt ook wel de groene long van Mumbai genoemd die er voor zorgt dat de stad niet stikt. Arbeiders zorgen dat ruim 80% van het afval in de stad wordt opgehaald en hier wordt gerecycled.


Op naar Bangladesh

Mijn volgende doel is om Bangladesh te bereiken. Een tocht van 2.200 kilometer dwars door het land. Ik ben enigszins zenuwachtig, omdat ik verwacht dat het een zware tocht wordt. In sommige gebieden valt stroom regelmatig uit en als ik teveel oponthoud krijg, loop ik kans in het regenseizoen terecht te komen en zullen gebieden voor mij onbegaanbaar zijn. Of ik het gered heb, lees je volgende maand hier.


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complex en Q10 Forte. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Update 13 Plug Me In: India

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.