Plug Me In: Noorwegen


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld en ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en reis ik dus niet direct naar Australië. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van mijn reis.


Noordwegen

Noorwegen

Inmiddels zit ik al een maand in Noorwegen. Ik heb onderschat hoe lang dit land is. Van noord naar zuid is dezelfde afstand als van Oslo naar Rome en dat is nou net de afstand die ik in de laatste twee maanden heb afgelegd. Mijn doel in Noorwegen is om de Noordkaap te bereiken, symbolisch de meest noordelijke plek van Europa en voor reizigers een mijlpaal, ook voor mij.


Duurzaam, maar toch ook niet

Noorwegen heeft twee kanten. Aan de ene kant zijn ze heel duurzaam omdat ze bijna al hun energie opwekken uit waterkracht. Aan de andere kant zijn ze totaal niet duurzaam omdat ze gigantisch veel olie opboren en produceren. De economie van het land draait dan ook op olie en daarmee worden weer veel voordelen voor elektrische auto’s mee betaald. Zo wordt hier 0% belasting gerekend over de aanschaf van een elektrische auto, mogen de auto’s overal gratis parkeren en laden, mag je ermee over de taxi- en busbaan en gratis gebruik maken van de ferry’s. Dat laatste was vooral voor mij een zegen, omdat ik zonder geld reis en aan de ferry’s niet ontkom.


Innovatie voor afval verwerking

In Bergen bezocht ik het afvalverwerkingsbedrijf. Zij hebben een innovatieve manier bedacht om de afval te verwerken, namelijk door middel van vacuüm. Bewoners in het centrum brengen hun afval naar een container die altijd binnen een straal van 100 meter te vinden is. Met een pasje open je de container waarin je de afval gooit. De afval valt in een ondergrondse container die tweemaal per dag letterlijk leeg wordt gezogen. Een ondergronds systeem van buizen met een diameter van 50 centimeter zuigt het afval met de kracht van 9000 stofzuigers naar een loods. Hier wordt de afval verzameld en vervolgens verwerkt. Voordeel van het systeem is dat je geen vervuilende vuilwagens door de stad hebt rijden en mensen geen arbeidsintensief werk meer hoeft te laten doen.


De poolcirkel en het noorderlicht

Noordkaap

Na drie weken kwam ik voorbij de poolcirkel. Op Lofoten, een eilandengroep aan de westkant van Noorwegen, verbleef ik drie nachten in het Polarlightcenter. Het beroemde noorderlicht is in deze regio aanwezig. Ik leg de nadruk op aanwezig omdat het in de zomer niet zichtbaar is, maar het is er wel. Het is hier 24 uur per dag licht wat voor mij een rare maar unieke ervaring is. 

In de winter komen honderden toeristen naar het Polarlightcenter. Ze krijgen daar uitgebreid informatie over wat het noorderlicht is. Het licht wordt veroorzaakt door de zonnewind. De zonnewind is vooral sterk bij uitbarstingen van plasmawolken op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd worden. In het center is een ruimte ingericht met veel instrumenten die deze uitbarstingen kunnen waarnemen en daarmee voorspellen wanneer het licht zichtbaar is. Ooit kom ik zeker in de winter terug om het licht te zien. Grappig detail is dat de instrumenten zo gevoelig zijn, dat ze ook kunnen waarnemen wanneer ik mijn auto aan het opladen was.


Wordt vervolgd

Over een aantal dagen zal ik de Noordkaap bereiken. Ik ben op dat moment het meest ver verwijderd van Australië en zal dan de reis naar ‘the land down under’ echt worden ingezet. Tenminste dat hoop ik, want uiteindelijk wordt de route door de volgers bepaald. Door Finland reis ik naar Moskou en vanaf daar probeer ik Turkije te bereiken. Op deze route heb ik nog weinig mensen die mij energie hebben aangeboden dus ken je iemand op de route? Dan help je mij er enorm mee als je dit blog naar ze doorstuurt!


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complexQ10 Forte en energierepen. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Plug Me In: Noorwegen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.