Wat is het Pioppi dieet?


pioppi

Grote kans dat jij de term ‘Pioppi dieet’ afgelopen maand voorbij hebt horen komen. Dit dieet was namelijk volop in het nieuws en schijnt de nieuwste hype te zijn als het gaat om het aanleren van een gezondere leefstijl.


Het boek waarin dit dieet wordt beschreven, belooft je namelijk dat je binnen 21 dagen kunt afvallen en het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten kan verlagen. Wij vertellen je alles over dit dieet.


Het ontstaan van de hype

Na een uitzending in het programma van Dokters van Morgen stond het boek ‘Het Pioppi dieet, een lifestyleplan in 21 dagen’ meteen bovenaan de bestsellerlijst en zijn er in Nederland meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Het boek biedt een leefstijlplan voor 21 dagen en veel mensen hebben hier blijkbaar behoefte aan.

De auteurs van dit boek zijn een Britse cardioloog Malhotra en filmmaker O’Neill. Voor dit boek zijn zij op bezoek gegaan in het piepkleine dorpje Pioppi wat te vinden is in Italië. In dit dorpje worden mensen over het algemeen ouder dan in andere dorpen en steden en veelal in goede gezondheid.

In principe is dit niets nieuws, want Pioppi is natuurlijk niet het enige dorpje waar mensen gezonder ouder worden. Er zijn meer plekken aan te wijzen waar mensen een hogere levensverwachting hebben dan elders in de wereld. Zo zijn honderdjarigen op het eiland Okinawa in Japan bijvoorbeeld geen uitzondering.


Blue Zones

Plekken zoals Pioppi en Okinawa worden ook wel ‘Blue Zones’ genoemd. Dit zijn meestal afgelegen plaatsen, waar mensen nog traditioneel en in rust hun leven leiden. Officieel behoort Pioppi niet tot de Blue Zones, maar het voldoet wel aan alle criteria. Zo is het leven er rustig, is er geen of weinig stress, zijn mensen niet de hele dag bezig met hun telefoon en hebben veel inwoners een eigen groentetuin. De inwoners zijn lichamelijk actief met dagelijkse bezigheden, waardoor ze niet naar de sportschool hoeven om fit te blijven. En het is een hechte gemeenschap die goed voor elkaar zorgt.


Het geheim van Pioppi

Inwoners in Pioppi eten voornamelijk uit eigen moestuin. Het dieet bestaat uit veel groenten, fruit en olijfolie. Ze nuttigen graag volle yoghurt, volvette kaas en houden van noten. Producten met een relatief hoog vetgehalte worden dus veel gegeten. Aan de andere kant worden er weinig snacks en tussendoortjes gegeten. Ook bewerkte voedingsmiddelen zoals fabrieksbrood, ontbijtgranen, kant-en-klaar sauzen of maaltijden, koekjes, toetjes, snoep etc. worden in Pioppi nauwelijks gegeten. Hierdoor krijgt deze bevolking automatisch minder suiker, zout en transvetten binnen, wat gunstig is voor de gezondheid.


In 21 dagen een andere leefstijl?

Malhorta heeft het in zijn boek over het bereiken van een gezondere leefstijl in 21 dagen. Dit klinkt wel erg eenvoudig. Natuurlijk zullen er een aantal effecten te zien zijn na het volgen van de richtlijnen uit dit boek. Zo kan je gaan afvallen of voel je je in het algemeen fitter.

Maar het geheim van Pioppi is juist dat deze mensen hun leven lang op deze manier leven en niet alleen de 21 dagen die Malhorta noemt. Het Pioppi dieet is daardoor ook geen snelle oplossing voor overgewicht of diabetes.


Enige kanttekeningen

Nu het Pioppi dieet zo’n hype is geworden, heeft het Voedingscentrum hier uiteraard ook goed naar gekeken. Zij stellen dat veel producten die je in het Pioppi dieet wel of juist niet moet eten, tegenstrijdig zijn met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf. Zo zijn er onder andere verschillen in het advies van granen, gebruik van roomboter of kokosolie, hoeveelheid vlees per week of de hoeveelheid eieren per week. Wil je het volledige standpunt lezen van het Voedingscentrum? Ga dan naar hun website.Lees ook:

De lente staat voor de deur. Ben jij van plan om dit jaar af te vallen zodat je zomerkleding weer perfect om je lichaam zit? Dan is Flinndal Groene Thee Extract een goede ondersteuning. Lees meer

De meeste mensen lukt het niet om na het afvallen op een gezond gewicht te blijven. Waar gaat het fout en hoe gaat afvallen jou wel lukken? Wij hebben 5 misvattingen over diëten voor je op een rij gezet. Lees meer

We krijgen meer suiker binnen dan we denken, dat weet iedereen. En dus minderen we braaf de schepjes suiker in de koffie en de yoghurt. Maar is dat genoeg? Lees meer

Geef een reactie op: Wat is het Pioppi dieet?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring