Overgewicht? Het begint al bij onze kinderen

blog_afbeeldingen_dik_kinderen_6c12a273.jpg

Waarom is er de laatste jaren eigenlijk zo’n toename in overgewicht te zien? Hoe kan het dat vroeger mensen op latere leeftijd pas overgewicht ontwikkelden, en dat we nu steeds meer te dikke kinderen zien? Waarom wordt het voor ons steeds moeilijker om af te vallen? De antwoorden op deze vragen zijn allemaal terug te vinden in onze kindertijd.

Borstvoeding vs. flesvoeding

We zijn momenteel in een fase beland waarin het normaal is om je baby flesvoeding te geven. Als je borstvoeding geeft, moet je vast zo’n geitenwollensokken type zijn. Nu is flesvoeding in principe geen probleem, maar de manier waarop het gegeven wordt, daar zit het probleem! Borstvoeding wordt gegeven op verzoek. Als je kindje vraagt om voeding, dan leg je hem aan, en als hij loslaat, is hij klaar. Als hij 4x per uur komt is dat ook prima. 

Bij flesvoeding werkt dat anders. Kinderen worden op de klok gevoed. Ze moeten 6 flessen hebben van bijvoorbeeld 150 ml voeding. Als een baby eerder om eten schreeuwt, wordt het uitgesteld, want het is de tijd nog niet. Als een baby aangeeft genoeg te hebben gehad door de speen uit te spugen, wordt de fles er net zo lang ingehouden tot hij leeg is. Gevolg: baby wordt overvoed, en spuugt de overige melk weer terug. Wij gaan naar de huisarts waar we de diagnose reflux krijgen, terwijl je baby gewoon overvoed wordt.

Als dit 1x gebeurd is dit geen probleem, en zelfs 10x nog niet, maar dit gebeurt dagelijks bij meerdere voedingen. Het gevolg is dat het maagje van je baby langzaam uitrekt. Het begin van het ontwikkelen van overgewicht. Het is niet zomaar dat als je je baby 6 maanden, of langer, volledige borstvoeding geeft, de kans op overgewicht op latere leeftijd met 50% verminderd.

Mocht je geen borstvoeding kunnen geven, is het natuurlijk fijn dat flesvoeding als alternatief bestaat. Maar je kunt flesvoeding ook gewoon op verzoek geven! Je baby geeft vanzelf aan wanneer hij honger heeft, en wanneer hij vol zit. Luister hiernaar en je voorkomt een hoop problemen!

De eerste hapjes

Als we in de volgende fase komen van de eerste hapjes gaat het vaak ook weer mis. Een baby heeft de eerste 6 maanden alleen maar melkvoedingen nodig. Maar in de supermarkt staan de potjes van 4 maanden. Omdat wij dit allemaal natuurlijk leuk vinden, en reuze makkelijk, bieden wij onze kinderen veel te vroeg vaste voeding aan. De melkvoedingen worden vervangen, en de darmen worden blootgesteld aan stoffen waar ze nog niet klaar voor zijn. 

We hebben de neiging om onze kinderen vanaf deze leeftijd al te gaan overvoeden. ‘Je bord moet leeg, ik heb niet voor niets in de keuken gestaan!’, is een uitspraak die ik heel vaak tegenkom. Mijn advies voor deze periode: wacht met vaste voeding tot minimaal 6 maanden, en ga pas melkvoedingen vervangen bij 8 maanden. En vanaf dan geldt: jij bepaald WAT en WANNEER je baby eet, maar je baby bepaalt HOEVEEL. 

Probeer ook zo veel mogelijk zelf te koken, en niet de makkelijke potjes te halen. Zo krijgt je baby alle vitamines en mineralen binnen, en went hij alvast aan jou keuken. Zo voorkom je problemen met eten op latere leeftijd.

Tot kleuterschoolleeftijd

Wat we tegenwoordig zien, is dat de ouders van de kinderen vaak allebei moeten werken. De kinderen zijn dan bij de oppas, en hier zit ook een probleem. Heel fijn dat ze willen oppassen, maar als kinderen bij de oppas om een snoepje vragen, krijgen ze het vaak. Ze willen geen schreeuwende kinderen. Vaak wordt als argument gegeven: ja doe jij maar streng, ik zie hem niet zo vaak dus hier krijgt hij lekker alles. 

Dit geld ook voor drinken. In de supermarkt zijn heel veel drankjes te krijgen voor baby’s, peuters, kleuters etc. Van diksap tot vruchtensap. Allemaal volgestopt met suiker. Sinds wanneer is water niet meer voldoende? Wil je echt een smaakje toevoegen, geef dan wat afgekoelde thee. Die vruchtensapjes hebben je kinderen echt niet nodig. En als ze het nog nooit gehad hebben, weten ze ook niet wat ze missen. Als je vanaf het begin water geeft, weten ze niet beter en loop je een hoop onnodige suikers mis.

Schoolleeftijd

Mocht het in voorgaande leeftijden allemaal goed zijn gegaan, gaat het hier vaak nog mis. Kinderen krijgen meer vrijheid, en eten meer snoep en suiker. Als ouder heb je hier ook niet altijd zicht op. Mijn advies: geef zelf het goede voorbeeld. Als jij ’s avonds in de bank gaat zitten met een zak chips, heb je grote kans dat je kinderen dit ook willen. 

Ook is het belangrijk op deze leeftijd dat er vaste eetmomenten zijn. ’s Ochtends ontbijt. Fruit mee naar school. Rond het middaguur weer een hoofdmaaltijd. Na school als ze thuis komen kunnen ze dan iets lekker krijgen. Rond 6 uur wederom een hoofdmaaltijd en eventueel op latere leeftijd rond 8 uur nog iets kleins, dan is het voor de kinderen echt genoeg!

Overgewicht is vaak iets wat in onze babytijd al begint. Wees jezelf er bewust van, en voorkom dit probleem bij je kinderen door er vanaf het begin goed op te letten. Je voorkomt op deze manier een hoop problemen!

Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach. Meer informatie over haar en haar praktijk vind je op www.kinderfysiovolendam.nl.

nathalie-klein_45124c4d.jpg

Nathalie Buijs-Bont blogt maandelijks als gast op flinndal.nl.
Lees ook:

De meeste kinderen zijn dol op snoep. Lekker zoet en vol suikers. Hoe vaak geef jij je kind een snoepje? En wanneer zeg je nee? Lees meer

Kinderen eten meer groente en fruit als je als gezin samen eet. Onderzoek toont aan dat kinderen van ouders die het goede voorbeeld geven meer groente eten. Lees meer

Wil je kind geen groente en fruit eten? We geven tien tips om ze toch gezond te laten eten. Groente en fruit leren eten kan op heel veel manieren. Lees meer

Geef een reactie op: Overgewicht? Het begint al bij onze kinderen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.