Overgangsverschijnselen

Overgangsverschijnselen

Elke vrouw maakt het mee. De overgang. De menstruatie blijft uit. Dit proces is bij iedere vrouw anders. De meeste vrouwen ervaren geestelijke en lichamelijke veranderingen.

Wat doet oestrogeen
Oestrogeen zorgt onder andere voor de rijping van eicellen. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen. Zodra de oestrogeenproductie stopt, stopt ook de menstruatie. Dit proces verloopt niet gelijkmatig. Er ontstaan schommelingen in je lichaam die overgangsverschijnselen kunnen veroorzaken. Je merkt het als eerste aan je menstruatie. Je wordt onregelmatig ongesteld of je menstruatie blijft helemaal uit.

Veranderingen tijdens de overgang
Iedere vrouw ervaart de overgang anders. Als je in de overgang zit kunnen er veranderingen optreden, zowel in je gedrag als lichamelijk. Je bent bijvoorbeeld prikkelbaarder, hebt moeite met slapen of je kunt opvliegers krijgen. Ook neemt de botaanmaak af en verandert de vetverdeling in je lichaam. Deze verplaatst zich van de heupen meer richting de buik.

Hoe ga je om met overgangsverschijnselen
De veranderingen die je ondergaat tijdens de overgang kun je niet uitschakelen. Wel kun je er rekening mee houden.

Blijf in beweging
Bekend is dat actieve vrouwen minder last hebben van overgangsverschijnselen. En ook omdat de botaanmaak vermindert is het van belang om in beweging te blijven. Beweging helpt om de botten gezond en sterk te houden.

Opvliegers
Probeer het drinken van warme dranken zoals koffie en thee te vermijden. Ook kun je beter geen alcohol of sterk gekruid voedsel nuttigen, want het werkt vaak juist een opvlieger in de hand. Een andere tip is om verschillende laagjes kleding over elkaar aan te doen zoals een truitje en een vest. Bij een opvlieger kun je dan gemakkelijk het vest uitdoen.

Verminderde nachtrust
Als je niet kunt slapen, zorg dan dat je goed ontspannen bent voordat je je bed instapt. Lees een boek of neem bijvoorbeeld een bad. Probeer elke dag om dezelfde tijd naar bed te gaan zodat je went aan het ritme.

Flinndal Vrouw & Overgang
Flinndal Vrouw & Overgang helpt je in balans te blijven. Het geeft ondersteuning tijdens de overgang. Het bevat onder andere extracten van zilverkaars, kuisboom en wilde yam. Deze ingrediënten kunnen ondersteuning bieden bij overgangsverschijnselen zoals rusteloze gevoelens of nachtelijk zweten.


Lees ook:

Elke vrouw moet er een keer aan geloven… de overgang. De één heeft daarbij meer last van ongemakken dan de ander. Gelukkig kun je veel doen om deze tegen te gaan. Lees meer

De overgang of menopauze; niet zo’n sexy onderwerp, maar daarom wellicht des te harder nodig om een gesprek hierover uit de taboesfeer te halen. Hoe kom je comfortabel de overgang door? Lees meer

Vrouwen in de overgang kampen met klachten op het gebied van opvliegers, slapen en stemmingswisselingen. Gelukkig zijn er manieren om deze klachten te verminderen. Lees meer

Geef een reactie op: Overgangsverschijnselen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.